Woensdag 21/08/2019

De rijkdom van de details

Het veertienkoppige Amerikaanse collectief Lambchop kiest op zijn tiende plaat voor gehoorbedrog. Wie denkt hun sound te kennen, moet zijn koptelefoon maar opzetten.

Door Koen De Meester

De nieuwe plaat van Lambchop begint met stilte. Het openingsnummer 'Paperback Bible' trekt zich dan langzaam op uit allerlei minuscule elektronische geluidjes. Diezelfde geluiden vliegen als vuurvliegjes door en tussen de songs. Ze zijn het werk van het duo Hands Off Cuba, dat vorig jaar op de CoLAB-ep vier songs van Lambchop volledig elektronisch verbouwde. Het tweetal is inmiddels in de sound en de groep geïntegreerd.

De elektronica wordt aangevuld met uiterst zwierige kamermuziek annex countrypop, waarin de strijkers voorbijglijden als statige libellen en de ritmesectie jazzy wegdroomt. Verder hoor je een Staxachtige gitaar en een lichtjes wiegende steelgitaar. Country? Klassiek? Soul? Elektro? Lambchop draait meer dan ooit om subtiliteit. Zowel tekstueel als muzikaal schuilt de rijkdom in de details. Het levert muziek op die aan de oppervlakte heel anders lijkt dan ze in werkelijkheid wel is.

Opener 'Paperback Bible' is onze favoriet, een opsomming van oude spullen die te koop aangeboden worden en daartussen de observaties van de hoofdfiguur. Het quasi-banale wordt daarbij een aantal keer haast ongemerkt doorbroken. Eén keer gebeurt dat heel opvallend, als de verteller opmerkt dat geweren gemaakt zijn om mensen te doden en niet voor de sport. Ondertussen geven de elektronische effectjes kleine hints en signalen.

De hele plaat Damaged is een mid-tempoaffaire, van de slepende blue-eyed soul in 'I Would Have Waited here All Day' tot de iets te theatrale afsluiter 'The Decline Of Country And Western Civilization'. Zanger Kurt Wagner vertelde dat de songs allemaal draaiden om de miserie die hij en zijn groepsleden de afgelopen jaren meemaakten. De man zingt er niet luidop over, maar laat ze een paar keer gewoon doorsijpelen en dan nog met veel humor.

Damaged is dan ook een plaat die even rijk en verrassend is als het leven zelf.

(City Slang)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden