Donderdag 26/11/2020

De revolte tegen Bruno broeit

Nadat de socialistische burgemeester van Landen woonwagenbewoners verjoeg met luide muziek, bleef het betrekkelijk stil bij sp.a-voorzitter Bruno Tobback. En ondanks een open brief als motie van wantrouwen en John Crombez die uitdrukkelijk naar voren treedt als kandidaat om hem op te volgen, blijft de repliek van Tobback lauw. Waardoor zijn positie meer dan ooit wankelt.

Van Yasmine Kherbache tot Freya Van den Bossche: het zijn de grote sp.a-namen onder de ondertekenaars van de open brief aan voorzitter Bruno Tobback die de aandacht trekken. Maar het initiatief, dat uitlekte in De Tijd, komt wel degelijk van onderuit, van bij partijmedewerkers, die het eigengereide optreden van de voorzitter zat zijn.

"Toen ik de Landense burgemeester hoorde op de radio woensdagochtend, dacht ik dat het om een van die naar de N-VA overgelopen Vlaams Belangers ging." Groot was de verbijstering bij veel Vlaamse socialisten toen ze even later door kregen dat het 'een van hen' was die de woonwagenbewoners met 14.000 watt wilde verdrijven van een privéterrein in Landen.

Nog groter was hun verbijstering over de reactie van hun voorzitter. Die had het dan wel over 'een harde actie' en 'een minder elegante oplossing', maar een echte veroordeling van de uitschuiver van burgemeester Gino Debroux kwam er niet.

Van minister tot medewerker op de Grasmarkt, allemaal vonden ze dat hun voorzitter tekortschoot. Donderdag begonnen er opiniestukken te circuleren, met de bedoeling in de media duidelijk te maken dat het overgrote deel van de partij zich distantieerde van Debroux - en van Tobback. Omdat die laatste al fel gereageerd had op de interne oppositie op de fractiedag in Sint-Laureins, en het verzet zou uitgelegd kunnen worden als een 'coup', werd eerst besloten de opiniestukken niet aan de media door te spelen.

Te laks

Wat er wel kwam, was een brief aan de voorzitter, ondertekend door veertig sp.a'ers, van hoog tot laag. De pen werd vastgehouden op lagere echelons in de partij, maar zij kregen dekking van een aanzienlijk deel van de partijtop. "Wij zijn erg ontevreden over wat er gebeurd is in Landen, en veel meer nog over de lauwe en halfhartige manier waarop de partij daarvan afstand genomen heeft", schrijven ze. "De reactie van het partijhoofdkwartier was te laks en volstrekt ontoereikend."

In het lijstje ondertekenaars staan veel politici en cabinettards uit Oost- en West-Vlaanderen en uit Brussel. Elders is het beeld diffuser: vanuit Antwerpen tekenden Kathleen Van Brempt en Yasmine Kherbache, Monica De Coninck en haar kabinet dan weer niet; vanuit Limburg kwam steun van Peter Vanvelthoven en Meryem Ketir, niet van Ingrid Lieten. Uit Vlaams-Brabant tekende niemand. Wellicht deels ongewild komt zo het beeld boven van een hopeloos verdeelde partij. Omdat ook de backoffice de brief ondertekende, onverkozen politieke medewerkers wier jobzekerheid rechtstreeks afhangt van het partijhoofdkwartier, was het absoluut niet de bedoeling dat de brief de buitenwereld zou halen. Uiteindelijk gebeurde dat toch, uit woede om Tobbacks lauwe repliek.

Te lang wachten

De bewuste brief belandde in de loop van vrijdag in de mailbox van Tobback. Hij reageerde - opnieuw - behoorlijk onderkoeld en liet weten dat dit 'op het volgende partijbureau' zou besproken worden. "Maar het volgende partijbureau is pas na de zomer. Zo lang willen we echt niet wachten", zegt een goedgeplaatste bron.

Er bleven vervolgens vrijdag mails over en weer gaan tussen de top en Tobback opdat hij een vervroegd partijbureau zou bijeenroepen. Toen die de zaak voor zich bleef uitschuiven, werd besloten publiek te gaan met de brandbrief.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234