Donderdag 06/10/2022

ReportageBrexit

De remainers worden definitief rejoiners, of er moet een wonder gebeuren

Steve Bray vindt steeds minder gelijkgezinden bereid om mee te betogen tegen de brexit. Beeld Getty Images
Steve Bray vindt steeds minder gelijkgezinden bereid om mee te betogen tegen de brexit.Beeld Getty Images

De meeste vooraanstaande ‘remainers’ richten hun energie tegenwoordig op andere zaken. Nog maar een enkeling gaat de straat op in een laatste poging om Boris Johnson tot andere gedachten te brengen. Zelfs de grootste diehard lijkt niet meer op een wonder te hopen. De tijd van remain is voorbij. Op naar de volgende strijd: rejoin.

Patrick van IJzendoorn

Brexit een voldongen feit? Niet voor Louise Brown. Getooid in een zwart T-shirt met de text ‘I love Sunderland’ houdt ze een stukje karton omhoog bij de ingang van het Lagerhuis. ‘No Deal. No Nissan’ heeft ze erop geschreven. “Als we zonder deal de EU verlaten, sluit Nissan onze fabriek, een ramp voor mijn stad”, zegt de logopediste, die op een snikhete woensdag 800 kilometer heeft gereden om deze boodschap aan Boris Johnson over te brengen. Twee andere eurogezinde demonstranten houden haar gezelschap, onder wie Steve Bray, de muntenverzamelaar die met zijn op eBay gekochte roeptoeter al vier jaar ‘No brexit’ roept.

Ze doen denken aan de Japanse soldaten die jaren na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog nog werden aangetroffen in de oer­wouden van de Filippijnen. Aan de brexit-­burgeroorlog is op 12 december een einde gekomen. Johnson haalde toen een klinkklare verkiezingsoverwinning, zeven weken later gevolgd door het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. De overgangsperiode waarin een akkoord moet worden overeengekomen loopt af op 31 december, tenzij Johnson uiterlijk vandaag om verlenging vraagt. De kans dat Johnson dat doet is nagenoeg nul, eurogezinde Britten rest alleen nog de hoop dat er voor het einde van het jaar een wonder gebeurt.

Overmoedig

Brown en Bray houden weliswaar stand, de meeste remainers die jarenlang het nieuws bepaalden lijken brexit te zijn vergeten. Oud-Lagerhuisvoorzitter John Bercow wil alleen over zijn boek praten, oud-premier John Major heeft zijn aandacht verschoven naar sociale ongelijkheid en Nicholas Soames verdedigt het besmette blazoen van zijn opa, Winston Churchill. Nick Boles, de Tory die geschiedenis schreef door tijdens een debat over te lopen naar de oppositiebankjes, is nu consultant. Over brexit wil hij zich niet meer opwinden.

Nog wel actief is Edward McMillan-Scott, de voormalige leider van de Conservatieve fractie in het Europees Parlement die uit onvrede met de toenemende euroscepsis naar de Liberaal-democraten was overgelopen. Met treurnis kijkt hij terug op de weken voor de verkiezingen toen leden van de People’s Vote-campagne vechtend met elkaar over straat rolden en de Liberaal-democraten, in al hun overmoed, akkoord gingen met nieuwe verkiezingen. “We waren zo dichtbij een nieuw referendum, twintig stemmen in het Lagerhuis slechts”, zegt hij. “Maar de strijd is nog niet helemaal voorbij.”

McMillan-Scott probeert de campagnes van de verschillende Remain-groepen, zoals Best for Britain en de European Movement, op elkaar af te stemmen om een herhaling van de People’s Vote-klucht te voorkomen. De oud-politicus is naarstig op zoek naar een nieuwe directeur van de European Movement, een organisatie, zo meldt hij met groot plezier, die door Winston Churchill na de Tweede Wereldoorlog was opgericht. “Ik proef veel enthousiasme bij activisten en ze willen graag weer bijeenkomen. Tijdens de lockdown was het moeilijk om dingen te organiseren, dat heeft zeker in ons nadeel gewerkt.”

Volgens Gina Miller, de zakenvrouw die landelijke faam verwierf met haar campagne tegen brexit, hebben de brexiteers deze stille periode juist wel goed gebruikt. “Het land wordt bestuurd door een ongekozen speciaal adviseur”, zegt ze, wijzend op Dominic Cummings, “en die heeft zijn macht weten te vergroten toen de premier door covid was uitgeschakeld. Hij heeft twee doelen: het ontmantelen van de infrastructuur van het landsbestuur en eind dit jaar een No Deal veroorzaken. Er is niets dat niet kan worden opgeofferd op het altaar van brexit, in een cultachtig geloof dat Groot-Brittannië op een betere manier kan worden weder­opgebouwd.”

Ramkoers

Bij remainers bestaat de vrees dat Johnson de financiële gevolgen van de lockdown gaat gebruiken als een sluier voor de mogelijk nadelige effecten van een No Deal in het nieuwe jaar. McMillan-Scott wijst op nog iets anders. “De regering heeft tijdens de lockdown een groot deel van het bedrijfsleven gered door compensatieregelingen, en daarmee heeft ze ook krediet opgebouwd. Bedrijven en ondernemers zijn afgelopen tijd erg terughoudend geweest bij het luiden van de alarmbel over een No Deal en ik vermoed dat ze deze regering simpelweg niet voor de voeten willen lopen.”

Remainers beseffen dat de parlementaire weg voorlopig is afgesloten. Johnsons Conservatieve regering heeft een meerderheid van tachtig en het aantal Conservatieven dat warme gevoelens koestert voor de EU is op één hand te tellen. Met genoegen evenwel zien ze aan dat bij Labour de socialistische euroscepticus Jeremy Corbyn is vervangen door de pragmaticus Keir Starmer. De nieuwe leider heeft in het verleden beweerd voor ‘Rejoin’ te zijn, maar zag zich gedwongen terug te krabbelen. Middels een alomvattend vrijhandelsakkoord zo dicht mogelijk bij de EU blijven, is nu zijn devies.

Johnson wil ook zo’n akkoord, maar niet ten koste van de Britse onafhankelijkheid. Beide kampen liggen nog op ramkoers. McMillan-Scott verwacht dat brexit-kiezers in Midden- en Noord-Engeland zich vroeger of later zullen realiseren dat ze ‘de verkeerde keuze hebben gemaakt’. Hij spreekt de vrees uit dat de schade eerst duidelijk moet zijn eer er een drastische verandering komt. Rejoin dus eerder dan remain.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234