Woensdag 08/02/2023

De redder is een uitzendkracht

De Vlaamse zwembaden kampen met een nijpend tekort aan beroepsredders. Jaarlijks behalen zo'n 500 à 600 jongeren in Vlaanderen een reddersdiploma, maar slechts 5 procent stapt effectief in het beroep. Vooral de slechte werkomstandigheden en de grote verantwoordelijkheid schrikken mensen af. Om het grote tekort op te vullen, doen de Leuvense zwembaden vanaf september een beroep op uitzendkrachten.

Brussel / Leuven

Van onze medewerkster

Chung Tsey Chow

Het reddersdiploma is volgens Bloso het meest afgeleverde diploma in de sector van de sportrecreatie. Weinigen kiezen evenwel voor een professionele carrière in die sector. "De meeste mensen volgen de cursus voor hun eigen vorming of om eens occasioneel in clubverband eens aan het zwembad te staan. Maar voltijds aan de slag gaan als redder zien weinigen zitten", meent men bij Bloso.

Vlaamse zwembaden die op zoek zijn naar redders, moeten hemel en aarde bewegen om iemand in dienst te kunnen nemen. Het Gentse universitaire zwembad GUSB slaagde na veel problemen erin om drie personen warm te maken voor een job als redder, nochtans stonden er vier vacatures open. Tijdens de zoektocht naar redders was het GUSB verplicht om een deel van het zwembad op bepaalde dagen te sluiten.

De Vlaamse Reddingscentrale, die de vacatures van de diverse Vlaamse zwembaden verzamelt en verspreidt naar de leden, heeft nu nog een tiental vacatures openstaan. "Er zijn wel genoeg mensen op de markt, maar het is een probleem om geschikte mensen te vinden", zegt Nico Vanhaeren van de Vlaamse Reddingscentrale. "Velen haken af vanwege de jobinhoud en de verloning. De werkomstandigheden zijn niet altijd even plezant en bovendien moeten redders ook in het weekend werken. Ze hebben een grote verantwoordelijkheid, maar de verloning is er niet naar. Ze worden meestal betaald als technisch personeel."

Volgens Willy Verlinden, sportdirecteur van Groot-Leuven, is de verloning niet echt een struikelblok. Verschillende steden trokken het loon van de redders immers op, zonder succes. Het probleem zit volgens Verlinden vooral in de eentonigheid van het werk en de drukkende verantwoordelijkheid. "Per jaar mag men toch rekenen op een twee of drietal serieuze reanimaties. Iedere redder met wat ervaring heeft al zoiets meegemaakt en daarvan lig iedereen toch een tijdje wakker", sttelt Verlinden vast. "Bovendien, als het misgaat, wordt de redder steeds als eerste verantwoordelijk gesteld. Dat schrikt mensen af."

"Er is ook de eentonigheid. We kunnen de redders moeilijk afwisseling bieden door hun bijvoorbeeld eens aan de kassa te zetten of zwemlessen te laten geven. Door de onderbezetting wordt hun werk eenzijdig beperkt tot toezicht aan de rand van het zwembad. Het is een vicieuze cirkel. Daarbij komt dat de werkomstandigheden niet ideaal zijn. Er is veel lawaai en redders zitten de hele dag in een redelijk vochtige omgeving."

Door de Vlarem-norm zijn zwembaden echter verplicht om meer redders in dienst te nemen. Afhankelijk van het aantal zwemmers neemt het aantal redders aan een zwembad toe. De meeste Vlaamse zwembaden halen nipt de norm. Maar vakantiedagen of ziektes zorgen wel voor de nodige problemen voor vervanging. "Dan wordt het kritisch", erkent Verlinden. Om het tekort aan beroepsredders op te vullen, doen de Leuvense zwembaden vanaf september een beroep op een uitzendbureau. Ook tijdens de vakantieperiodes werken zwembaden met uitzendkrachten. Meestal gaat het om studenten lichamelijke opvoeding.

'Als het misgaat, wordt de redder steeds als eerste verantwoordelijk gesteld. Dat schrikt kandidaten af'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234