Donderdag 28/10/2021

De Ratten zien hun schip zinken

Vanavond verdedigt Beerschot voor het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) zijn laatste kans op een licentie. Het lijkt een 'mission impossible', tenzij in extremis toch nog een deal gesloten is met de Duitse investeerdersgroep. Zonder gratie van het BAS volgt onherroepelijk derde klasse en is een failliet realistisch.

Om na de sportieve degradatie volgend seizoen in tweede klasse te mogen starten moet Beerschot een licentie afdwingen voor het BAS. De Antwerpse club lijkt zich niet veel illusies te moeten maken. Het is zelfs de vraag of Beerschot überhaupt zal opdagen en niet net zoals in beroep zijn kat zal sturen, omdat het dossier en nodige betalingen niet in orde zijn geraakt. "Die beslissing valt dinsdagmiddag", zei Beerschotadvocaat Dirk De Maeseneer. "Het zal sowieso spannen tot de laatste minuut."

Dit weekend leek de laatste reële reddingspiste afgesprongen. De Duitse groep AdvanceSport-ETL wou samen met Beerschotgezinde kapitaalkrachtige mensen vers geld in de club pompen in ruil voor de macht. Exit Beerschotvoorzitter Vanoppen dus. Maar de deal knapte af omdat Vanoppen niet in hoofde verantwoordelijk wil zijn voor de gemaakte schulden. Volgens onze informatie knoopten beide partijen gisteren toch weer onderhandelingen aan.

Maar zelfs mocht er nog miraculeus een akkoord komen, dan moeten de nieuwe eigenaars snel 2 miljoen euro en een bankwaarborg van nog ettelijke miljoenen op tafel leggen om de dringende licentieschulden te betalen en de continuïteit van Beerschot volgend seizoen aan te tonen.

Als Beerschot voor het BAS faalt, zakt de club onherroepelijk naar derde klasse, met een bijkomende straf van -3 punten. Beerschot moet dan wel zijn bondschulden betalen. Zonder licentie mag de club ook de rugzak van 1,25 miljoen euro waarop een eersteklasser na degradatie normaliter recht op heeft, op zijn buik schrijven. Een derdeklasser met 18 miljoen euro schulden is niet bepaald een aanlokkelijk perspectief voor mogelijke investeerders of sponsors, zodat de levensvatbaarheid van Beerschot in dit scenario uiterst gering lijkt.

Er hangt Beerschot nog een ander zwaard van Damocles boven het hoofd. Op 31 mei loopt de periode van twee maanden gerechtelijke bescherming tegen schuldeisers af die voorzitter Patrick Vanoppen voor de Antwerpse rechtbank wist af te dwingen. Om een verlenging te bekomen moest Beerschot wel aan voorwaarden blijven voldoen, zoals het betalen van de spelers. Maar die wachten nog steeds op de lonen van de maand maart. Als de gerechtelijke bescherming afloopt, dreigt het dagvaardingen te regenen bij Beerschot. Zonder een solvabele overname van de club lijkt een faillissement nauwelijks nog af te wentelen."

Bij een vereffening krijgt Beerschot als straf een extra degradatie in het seizoen 2014-2015 naar vierde klasse. Als het alsnog de titel wint in derde, mag de club in derde blijven. Maar ook bij een faillissement zal Beerschot de bondschulden moeten betalen, zo niet schrapt de voetbalbond Beerschot, en moet de club in vierde provinciale herbeginnen.

Een piste die Beerschot als derdeklasser in 1999 al eens bewandelde door in zee te gaan met Germinal Ekeren. Stamnummer 13 van Beerschot hield op te bestaan, maar de club herleefde als Germinal Beerschot onder het stamnummer van Ekeren op het Kiel. Gezien de huidige penibele financiële situatie is het theoretisch niet ondenkbaar dat een failliet Beerschot opnieuw een in een hogere klasse spelende 'huwelijkspartner' zoekt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234