Dinsdag 24/11/2020

Opinie

De PS heeft een lijn gekozen en een voorzitter, maar zijn die twee verzoenbaar?

PS-voorzitter Elio Di Rupo.Beeld PHOTO_NEWS

Alain Gerlache is mediawatcher bij RTBF en opiniemaker voor De Morgen. Hij heeft het in deze bijdrage over "het krakende imago van Di Rupo".

Maandag kregen we in 'Terzake' een boze Bruno Tobback te zien. De sp.a-voorzitter kwam de maatregelen rond de jonge werklozen verdedigen - een beslissing van de vorige regering. Hij werd geconfronteerd met een interview dat Elio Di Rupo op 6 januari aan de RTBF had gegeven. Daar maakte de voormalige premier een bocht van 180 graden: "Het was een zuiver liberale eis. Wij kenden de gevolgen niet. Het is een slechte maatregel. Men moet hem veranderen."

De voorzitter van de PS besloot: "Mijn hart bloedt als ik denk aan de duizenden jongeren die zullen worden uitgesloten." Droog repliceerde Tobback dat zijn partij haar eigen standpunten heeft en een andere oppositie voert.

Andere stijl, andere opstelling, maar vooral een illustratie van de kloof die tussen de twee socialistische partijen in België is ontstaan. Sp.a was trouwens niet als enige not amused door Di Rupo's uitspraak. Na het interview kwamen er in het zuiden van het land meteen een heleboel negatieve reacties. Van de meerderheid, maar ook van de andere linkse partijen en in de sociale media. Een polemiek laaide op, maar stopte abrupt toen het tragische nieuws over de aanslag op Charlie Hebdo bekend werd.

Beeld BELGA

Nieuwe linkse lijn

Maar uiteindelijk eist de sociaaleconomische realiteit altijd haar rechten op. En het openbare vertoon van het verschil in gevoeligheid tussen de socialisten van het noorden en die van het zuiden bevestigt dat de harde lijn sinds het aantreden van de 'MR-N-VA-regering' niet bij iedereen in goede aarde valt, ook niet bij de natuurlijke bondgenoten. In het zuiden maakt cdH, de partner van de PS in de regionale en de communautaire meerderheden, er geen geheim van niet op dezelfde golflengte te zitten.

Het incident toont ook hoe moeilijk Di Rupo het heeft om de nieuwe linkse lijn van zijn partij te verpersoonlijken, nadat hij een regering heeft geleid die hij zelf als centristisch bestempelde - wat heeft bijgedragen tot de nederlaag van zijn partij. Een andere voorzitter, iemand van de nieuwe generatie, had met veel meer geloofwaardigheid een mea culpa over de jonge werklozen kunnen slaan. De PS heeft een lijn gekozen en een voorzitter, maar zijn die twee verzoenbaar? Los van de kwaliteiten van Elio Di Rupo: hebben de Waalse socialisten zich in de casting vergist? Klampt hij zich vast aan het voorzitterschap in de hoop dat hij vroeg of laat opnieuw premier kan worden?

Het is geen toeval dat alle voormalige premiers van de jongste twee decennia na hun verblijf in de Wetstraat 16 van het Belgische politieke toneel verdwenen zijn. Een premier die zijn mandaat ernstig neemt en allerlei compromissen heeft moeten sluiten en verdedigen, kan achteraf in de ogen van de publieke opinie moeilijk beschouwd worden als de spreekbuis van zijn partij alleen.

De moeilijke week van Elio Di Rupo, overschaduwd door de dramatische nieuwsbeelden, heeft een verlengstuk gekregen, deze keer in Mons. Na verontrustend gekraak moest 'The Passenger', het monumentale werk van Arne Quinze dat Mons als Culturele Hoofdstad van Europa 2015 zou symboliseren, worden gesloopt - nog voor de officiële opening op 24 januari.

Het was de bedoeling dat het werk vijf jaar zou blijven staan, maar het heeft amper een maand standgehouden. Weer polemiek, nu over de kosten, het nut van de hele operatie en... het krakende imago van Elio Di Rupo.

Toch is de keuze van Mons als culturele hoofdstad 2015 een kans voor de stad, voor Wallonië en voor België. Als eerste burger kan Elio Di Rupo daar twaalf maanden lang een vooraanstaande rol spelen, wetend dat je niet eeuwig numero uno kunt blijven. We zijn allemaal slechts 'Passengers'.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234