Donderdag 05/12/2019

De Propere Fanfare blaast de Gentse Feesten uit

De Propere Fanfare van de Vieze Gasten: ze zijn met meer dan honderd en sluiten vanavond de Gentse Feesten af op Sint-Jacobs. 'We willen op een subtiele manier tonen hoe schoon de wereld kan zijn', zegt dirigent Koen De Ruyck over de sociaal-artistieke organisatie.

Wat maakt de Propere Fanfare zo bijzonder?

Koen De Ruyck: "We zijn een hele grote groep van 106 muzikanten en dansers, allemaal thuis in of verbonden met de Brugse Poort, een Gentse wijk. Op vier personen na zijn we stuk voor stuk vrijwilligers die zich engageren voor de buurt. We maken deel uit van de sociaal-artistieke organisatie Bij' De Vieze Gasten."

Wat is jullie bedoeling?

"Op een subtiele manier tonen hoe schoon de wereld wel kan zijn, dat is onze missie. Sociaal-artistieke werking wordt te vaak gezien als een synoniem voor armoede en ellende. En dat bestaat ook in onze groep. Alleen willen we het daar niet over hebben. Muziek en dans werken op het buikgevoel en de zintuigen. Plezier primeert. We verwennen elkaar en het publiek met muziek. In de hoop dat iedereen achteraf kan zeggen: 'Heerlijk zeg, wat is er mij net overkomen?'"

In 2014 bestaan jullie tien jaar. Hoe is het begonnen?

"Buurtrock was ons vertrekpunt. Raf en Mich Walschaerts van Kommil Foo gingen van deur tot deur en nodigden iedereen uit om samen muziek te maken. Een groot succes. We moesten er wel mee doorgaan, maar hebben het concept opengetrokken. Rock in een zaaltje was niet genoeg, het moest breder. We wilden de muziek echt op straat brengen, om het even waar of hoe."

Intussen zijn jullie optredens uitgegroeid tot een totaalspektakel.

"Ja, vroeger waren we nog een stilstaande brassband. Maar we werden ons alsmaar meer bewust van de beeldende kracht van straattheater, van wat de Fransen zo mooi l'art de la rue noemen. Daar hebben we ons in verdiept. Uiteindelijk hadden we een vuurspuwer, jongleurs, acrobaten en vlaggenzwaaiers. Nu ligt het accent meer op dans en choreografie. Er zijn ook personages in kostuums, dus onze fanfare brengt ook theater."

Ook verschillende genres en stijlen passeren de revue.

"Balkan, samba, calypso en oriëntaalse klanken: het zit er allemaal in. Vooral het ritme is van belang, dat werkt aanstekelijk. Voor Yves Meersschaert, onze componist, is het ook een uitdaging om de nummers niet te complex te maken, zodat iedereen ze vlotjes onder de knie krijgt. Eigenlijk is onze muziek heel eenvoudig, maar dat valt niet op." (lacht)

Hoe hou je als dirigent zo'n olijke bende in toom?

"Met veel plezier, overgave en concentratie. Het is een metier dat je moet leren. Maar als acteur weet ik ook hoe je mensen kan beroeren en op sleeptouw nemen. Na tien jaar heb ik soms aan een wenkbrauw genoeg."

Trekken jullie vanuit de Brugse Poort ook de wereld in?

"Vorige zomer zaten we nog in Slovenië, binnenkort trekken we opnieuw naar Frankrijk. We weigeren wel meer aanbiedingen dan dat we optredens toezeggen. Ook op die manier zijn we dus een bijzondere band. (lacht) De agenda's van meer dan honderd mensen op elkaar afstemmen is geen evidentie. Maar het voorstel moet ook aansluiten bij ons verhaal. De organisatoren van het Haifa Festival in Israël wilden niet dat we nog naar de Palestijnse gebieden zouden trekken. Ook al hadden we al een jaar onderhandeld, we hebben nee gezegd."

De Gentse Feesten eindigen voor de laatste keer op een maandag. Mogen we iets bijzonders verwachten?

"Absoluut, we zijn er al maanden naartoe aan het werken. Een mooie traditie komt aan haar einde, dus we zullen wat amok maken. Het mag wel een historisch moment worden." (lacht)

Is er nog plaats voor wie de smaak te pakken krijgt?

"Het enthousiasme is groot, dus we hebben een wachtlijst. Maar die is lang niet onoverkomelijk. We hebben toch al zo'n driehonderd muzikanten gehad. Voor kindjes is er een aparte fanfare en een instrument leren kan dan weer bij Goeste Majeure. Maar bij de percussie is iedereen welkom. Het ritme, dat pik je snel genoeg op."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234