Vrijdag 03/12/2021

De processierups

Je valt me tegen, Philip. Echt waar. Haat-jihad? Is dat het beste wat je kon bedenken?

Het liefst zou ik het rolluik laten zakken en de verduisterde stilte opsnuiven. Kop in het zand en laat me zijn. Maar dan krijg ik de propaganda van het Vlaams Belang in mijn bus, en op een foto van de kandidaten zie ik drie mensen die, afgaand op hun uiterlijke verschijning, getypeerd kunnen worden als een gepensioneerde hoer, haar moeder en een, ooit meedogenloos met de koevoet bewerkte, pooier. Waarom dragen mannen van het Vlaams Belang trouwens altijd een zonnebril met mokkabruine glazen? Is dat als de rode das voor de socialisten? Aan zo'n bende idioten moet ik geen letter besteden, dacht ik. Maar dan doen ze het toch weer. Dan willen ze weer de heerser zijn. Dan wil Philip plots dat ik buitenkom om te spelen. Hij staat dan onder mijn raam en roept: 'Hey, Baeten Gronda! Ja, hier! Zie je mij? Ja. Hèhè. Kijk: Zonder Jihad Straat, ikke opgehangen in Borgerhout!' En dan hoor ik hem lachen. 'Goed hè? Wat denk je daarvan? Zou je daar niet eens iets over schrijven? Hey! Hallo?' Tja. Laten we tenminste niet Philip, maar wel die stevaertrups in de kop zetten. Een of andere Karel zal hem daar nog wel eens mee vergelijken. 'Zeg, Baeten Gronda, wat voor een vreemde naam is dat eigenlijk?' Stil nu, Philip, en luisteren.

Ik zat vorig weekend in het buitenland, en ik kan jullie geruststellen: het is hier ver van slecht. Maar toch... Het begint reeds als je in de luchthaven voor het eerst weer je lieve moedertaal hoort, misbruikt door een vrouw van middelbare leeftijd in een legging. "Moogde uwe coca nu meenemen op de vlieger?" Je zet je daar dan over heen, je probeert aan leuke dingen te denken en neemt genoegen met de wetenschap dat in België de autosnelwegen tenminste goed verlicht zijn. Maar dan lees je bij thuiskomst de kranten bij, en wie zie je? Philip Dewinter, met de mond als vanouds een beetje openhangend, en enkele eencelligen in gele campagnejasjes rond hem verzameld. Allemaal met een 'Zonder Jihad Straat'-bordje in hun handen. Zonder Jihad Straat, als parodie op 'Zonder Haat Straat', de wat halfzachte reactie op de Van Themscheschietpartij. Omdat haat rijmt op jihad. Omdat er veel allochtonen wonen in Borgerhout, en omdat die - zoals u wel weet - allemaal aan de islamitische terreuralliantie jihad verbonden zijn. En anders zijn het nichten.

Je valt me tegen, Philip. Echt waar. Is dit het beste wat je kon vinden? Haat-jihad? Waar is de Philip die in een opgefokt café met de bokshandschoen stond te zwaaien? Waar zijn de hardcore FDW-milities? Je was een man die het waard was om gehaat te worden. Aanvaardbaar als gezicht van het onaanvaardbare. Het besmettelijke kwaad in een maatpak. Maar nu? Pff. Een onnozel manneke dat 'makakke buite' in de rug van de bank voor hem kerft op de lijnbus naar een groene buitenwijk. Een snul die op zo'n wannabe mountainbike van de Carrefour op de loer ligt om de meisjes van de buurt wat te plagen. Door naar hen te spugen of zo. Ik besef wel dat jij wat op de achtergrond wordt gedrongen. Zeker nu het blonde gevaar zich in de pels van de voorzitter heeft vastge... zet. Maar moet je jezelf daarom zo'n oneer aandoen? Je doet wat je wilt, hoor. Maar ik vind het bepaald zielig. Als je samen buiten wilt spelen, kom dan tenminste met een leuk spel op de proppen.

Je zit duidelijk in de put, dus weet je wat? Ik doe je wat ideeën van de hand. Ik heb je concept gesnopen, denk ik: thema's die bij de bevolking gevoelig liggen op bruuske en totaal onbezonnen manier parodiëren, hierdoor meerdere bevolkingsgroepen voor Piet Paalneuker zettend. Heb ik dat ongeveer goed? Oké, hier had ik aan gedacht:

'De bruine mars': billboards met allemaal negertjes in bruine jasjes die het land verlaten, richting Afrika. Ik wil echt een massa zien, Philip, geen amateuristisch werk hier!

'Kom op tegen stanker'-borden: op te hangen boven de ingang van uitheemse restaurants in kleurrijke stadskwartieren. Graag met een visual van gezonde Vlamingen die hun neus dichtknijpen, ze mogen zien dat Vlaams Belangers best humoristen zijn.

'Fata Marokkana': een spel waarbij een Vlaams dorp sterren opgenaaid kan krijgen per afgesproken aantal Marokkanen (Turken mogen ook) dat ze buiten kunnen pesten (door allerlei creatieve spelletjes, ik denk maar aan 'schipper moet ik écht weer overvaren?' of 'ik ga terug naar mijn land en ik neem mee...')

'Terror Focus', en dat vind ik echt een leuke: de bekende Child Focusaffiches worden nagemaakt, maar dan met willekeurige allochtonen op de foto. Hilariteit verzekerd.

'Emma': tv-reeks over sociale integratie. Blijft gewoon hetzelfde.

Ik werk er nog even aan door en trek mijn rolluik op als ik klaar ben. Weet je wat ik denk, Philip? Dat het niet meer stuk kan. En als er toch al iets foutloopt, dan zal het aan de processierups gelegen hebben.

Paul Baeten Gronda

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234