Maandag 19/08/2019

De Primula van Lupiline

Op 27 november 2007 breien Jan Vandenberghe en Veerle Bal een voorlopig hoogtepunt aan hun bierpassie met de voorstelling van Primula, het eerste biertje van de piepjonge Brouwerij Lupiline. Ze brouwen het in de ketels van Alvinne in Heule naar een eigen recept dat wortelt in bijna tien jaar proef- en brouwplezier.

Jan en Veerle, beiden hun stek in West-Vlaanderen, maken op de Antwerpse universiteit eerst kennis met meerdere pilsjes, later ook met wat beter spul en uiteindelijk met elkaar. Ze delen dezelfde interesse en bekwamen zich samen met enkele studiegenoten in het ontdekken en proeven van speciaalbier. Vanaf 1999 slaan ze aan het hobbybrouwen. Veerle en Jan worden door hun engagement binnen HOP (Heerlijk Objectief Proeven, Kortrijk) en de toenmalige koepel Objectieve Bierproevers stevig onderlegde én graag geziene liefhebbers. De informaticus en de biologe huwen in 2001, vandaag werken ze beiden voltijds in de IT-sector. Jan ontwerpt een proefinstallatie (capaciteit 30 liter) die in de eerste gezinswoning in Vichte nog op het terras moest opgebouwd worden maar nu in Kuurne een mooi overdekt plaatsje heeft gevonden. De installatie illustreert perfect de ambitie van het koppel. Hobbybrouwers vinden in de gespecialiseerde handel alles om bevredigend kleine brouwsels te blijven maken maar zulke toestellen wijken omwille van het verschil in schaalgrootte vaak sterk af van professionele installaties. Om nu potentiële verschillen tussen bier dat in de keuken wordt gebrouwen en bier uit een heuse brouwerij zoveel mogelijk weg te werken, bouwt Jan zijn installatie op als was het een volwaardige brouwerij. Blik alleen volstaat echter niet om een lekker bier te brouwen en beiden volgen in 2004 een inleidende cursus bij Alvinne. Dat smaakt naar meer en zo vatten ze de - stevige - opleiding Brouwerij-Mouterij aan het CTL te Gent aan. Ze ronden die studie in 2007 af met grootste onderscheiding. Ondertussen stond ook het recept voor de eersteling op punt. De naam van de zaak, 'Lupiline', is een lapsus van lupuline, het gele, zeer geurige poeder uit de rijpe hopbel. 'Primula' is de wetenschappelijke naam van de sleutelbloem, waarbij de stam 'primus' ook verwijst naar de eersteling van Brouwerij Lupiline. Ook de elf op het etiket - versierd met veel hop en zelfs lieveheersbeestjes - werd Primula gedoopt. Lupiline plant voor 2008 een 30 hectoliter te produceren. Ondertussen wordt hard gewerkt aan een bruin bier (type dubbel) dat eind 2008 zou moeten debuteren. Het brouwerskoppel blijft tot nader order in bijberoep roeren in de installaties van Alvinne, de uitbating van een eigen brouwerij blijft voorlopig een verre droom. n

info Brouwerij Lupiline, Jan Frans Willemsplein 4, 8520 Kuurne, www.lupiline.be , alle info op www.zbf.be

Pasen valt vroeg dit jaar, zo ook de jaarlijkse hoogmis van de bierproever: het vijfde Zythos Bierfestival vindt plaats op zaterdag 1 (van 12u tot 24u) en zondag 2 (van 11u tot 21u) maart 2008 in de stadsfeestzaal te Sint-Niklaas. Verspreid over een 50-tal standen zijn er een 250-tal bieren te proeven. Zythos werkt compleet a-commercieel en verwelkomt graag kleinere brouwerijtjes, er vallen dus elk jaar heel wat zeldzame bieren tot regelrechte exclusiviteiten te proeven, steeds uitgeschonken per 15 cl. aan 1,20 euro per glas. Het festival wordt graag bezocht door Britten, Scandinaven en zelfs Japanners. Men apprecieert het ruime aanbod, de niet al te gezellige maar ruime locatie, de ligging op slechts 150 m van het station en vooral de gedrevenheid waarmee zowel voor als achter de standen over bier gepraat wordt. Volledig rookvrije ruimtes, de bierwinkel en -tombola en een kinderhoekje zijn extra argumenten om de trip te wagen. De gouden tip blijft elk jaar dezelfde: bestel bij het binnenkomen gerust een biertje maar neem dan de tijd om het zeer handige boekje (klasseringen volgens brouwerij én per bier met een korte beschrijving ervan) rustig door te nemen en een vijftal bieren aan te kruisen en echt te proeven. Geloof me vrij, nadien is het afgelopen met objectief proeven.

Primula (alc. 7% vol.) kleurt goudblond en ontwikkelt iets te fors een blank, fijn maar romig schuim. In smaak en geur vallen vooral sterke citrusaroma's op met een vleugje ananas. De droge afdronk komt ondanks de forse bitterheid (35 EBU's, ongeveer als Orval) vooral droogfruitig tot lichtjes zerpig over, een gevolg van het (Amerikaanse) Cascade als één van de drie gebruikte hoprassen. Mooi vol maar droog mondgevoel, ondersteund door een snuifje koriander. Mij doet het denken aan een kruising tussen Witkap Stimulo en Saison Dupont. Mooi werk, echter nog geen granieten referentie, maar Lupiline heeft duidelijk potentieel in huis. Wordt hopelijk vervolgd, temeer omdat Veerle ondertussen ook herboriste is geworden en veel afweet van kruiden (in bier?).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden