Donderdag 06/08/2020

CoronacrisisExitstrategie

De praktische uitwerking van kinderopvang wordt complex: ‘Ik weet niet of dit haalbaar is’

Beeld Thomas Nolf

De kans is reëel dat kinderen binnenkort opgevangen worden in bibliotheken en sporthallen. Veel scholen hebben immers niet de ruimte om veilige opvang te garanderen, zodra de bedrijven weer op gang komen en tegelijk ook de school voor andere kinderen weer begint. 

Hoe moeten we dit in godsnaam organiseren? Dat is de vraag die veel scholen zich stellen nu de Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat ze vanaf 4 mei meer kinderen zullen moeten opvangen. Vanaf dan gaan ouders namelijk weer aan de slag. Als ze geen alternatieve opvang vinden, mogen ze hun kinderen afzetten op school. Maar daar moeten ze nu tegelijk alles op alles zetten om een veilige onderwijsomgeving te creëren.

Afgelopen zaterdag trokken experts aan de alarmbel in een advies aan onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Het expertenpanel was nauw betrokken bij het draaiboek dat de minister opstelde voor de heropening van de scholen. Het panel is geschrokken door de beslissing van de Veiligheidsraad. “Toen ik hoorde dat scholen opnieuw opvang zouden moeten voorzien, heb ik me verslikt”, zegt een van hen aan De Morgen. “Dit is fysiek en organisatorisch niet mogelijk.”

Advies van de experts: vang kinderen op in sporthallen, culturele centra, bibliotheken of andere leegstaande gebouwen in de gemeente. De lokale besturen kunnen dat samen met de scholen organiseren. Het toezicht kan uitgevoerd worden door opvoeders, of door mensen met een geschikte achtergrond die zonder job zitten. Zij moeten niet zelf les geven, maar zorgen dat alles veilig verloopt en dat de kinderen hun digitale aanlooplessen (preteaching) volgen.

Uitwerking complex

Het kabinet-Weyts bevestigt dat een samenwerking met de lokale besturen “zeer belangrijk” wordt om de opvang te organiseren. Daarbij wordt inderdaad gekeken naar sporthallen en dergelijke. “Maar de kinderen moeten wel veilig opgevangen worden en preteaching kunnen krijgen”, zegt woordvoerder Michaël Devoldere. Weyts zit de komende dagen samen met experts en sociale partners om plannen uit te tekenen.

Vooral het gebrek aan personeel is voor scholen een uitdaging. “Onze leerkrachten hebben de handen vol met preteaching. Die druk zal op 18 mei, wanneer eerste-, tweede- en zesdejaars weer in kleine groepen les kunnen volgen op school, alleen maar toenemen”, zegt An Tillie, coördinerend directrice van het Katholiek Basisonderwijs in Poperinge. “Voorlopig springen onze kleuterjuffen en lichamelijke opvoeders bij als toezichter. Maar dat zal binnenkort niet meer volstaan.”

Ook de praktische uitwerking is complex. Een van de regels die de Nationale Veiligheidsraad oplegt, is dat de kinderen in de noodopvang strikt gescheiden moeten worden van de kinderen die les komen volgen. “Ze moeten op verschillende momenten aankomen, speeltijd krijgen en eten”, zegt Tillie, die vandaag samenzit met het crisisteam van haar scholengemeenschap. “In het onderwijs zijn we creatief, maar ik weet niet of dit haalbaar is.” 

Punt is dat de opvang buiten de schoolmuren niet evident is. Zo moeten kinderen toegang hebben tot internet om lessen te kunnen volgen. En hoe voorkom je dat ze elkaar besmetten? De vele vragen komen samen in een fundamenteel dilemma: zou het niet gewoon efficiënter zijn om de kinderen les te laten volgen op school? 

Erika Vlieghe, voorzitster van de expertengroep die ons uit de lockdown gidst, zegt dat de regering op voorhand werd gewaarschuwd dat de opvang niet evident zou zijn. Ze kijkt nu in de eerste plaats naar een verhoging van de opvangcapaciteit in de scholen. “Daarnaast kunnen er alternatieven bekeken worden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234