Vrijdag 20/05/2022

De Post krijgt 12 miljard frank

Geld geparkeerd bij de Federale Participatiemaatschappij

Brussel.

Eigen berichtgeving

Dat De Post extra geld nodig heeft, is al langer bekend. Het bedrijf moet zichzelf moderniseren en wil zo klaarstaan voor de vrije concurrentie die stapsgewijs door de Europese markt voor postbedeling aan het waaien is. Tot in 2003 houdt De Post het monopolie op de verdeling van poststukken die minder wegen dan 350 gram. Ondertussen positioneren onder meer koerierdiensten zich om een stukje van die markt in te pikken.

Afgevaardigd bestuurder André Bastien van De Post had midden vorig jaar al gezegd dat hij graag 12 miljard frank (297 miljoen euro) zou hebben om een moderniseringsplan voor de instelling uit te werken.

Op dat moment waren Price Waterhouse Coopers en Morgan Stanley Dean Witter De Post ook aan het doorlichten. Uit hun studie zou onder meer blijken dat De Post er goed aan doet een of meer strategische partners te zoeken. De Post zelf vindt dat vooral een alliantie voor de pakjesdiensten dringend is. Het Europese landschap in deze sector is razendsnel aan het verschuiven. Het Nederlandse KPN heeft de Australische pakjesgigant TNT overgenomen. Deutsche Post heeft hetzelfde gedaan met Danzas en heeft bovendien nog een belang van 25 procent in DHL. De Post beseft dat er dringend iets moet gebeuren om ook in de toekomst nog mee te kunnen spelen op deze snelgroeiende markt.

Verder zoekt het bedrijf ook partners voor de internationale postbedeling en voor de postkantoren. Die kantoren bieden potentiële partners een uitgebreid distributienet. Om dat net beter te valoriseren, heeft De Post eerder al, samen met De Generale Bank, de bank van De Post opgezet. Onlangs kondigde De Post voor zijn kantoren ook een samenwerking met distributeur GIB aan. De nieuwe joint venture die wordt opgezet krijgt 120 miljoen aan startkapitaal mee. Dat zou voldoende moeten zijn voor de eerste negentig winkels, die gepland worden voor grote postkantoren. De 250 winkels die voor de tweede fase gepland zijn, worden waarschijnlijk gefinancierd via de cashflow. Het kapitaal is voor 50 procent van De Post, voor 25 procent van GIB en voor 25 procent van Club, een volle GIB-dochter.

Uit de audit zou ook blijken dat De Post over een nog grotere investering zou moeten kunnen beschikken om te overleven. Er zou een bedrag van 21 miljard frank vermeld staan.

Maar zover wil de regering voorlopig niet gaan. Volgens de Brusselse krant Le Soir besliste de ministerraad donderdag wel om 12 miljard frank vrij te maken voor de modernisering. Dat geld is afkomstig van de verkoop, begin december, van de 25 procent die de overheid nog bezat in de ASLK. Bankverzekeraar Fortis betaalde daarvoor 51,58 miljard frank (1,27 miljard euro) en verwierf zo de volledige controle over de bank.

De Post kan ook niet zomaar beschikken over die 12 miljard. Het geld wordt ondergebracht bij de Federale Participatiemaatschappij (FPM), de holding die onder meer de overheidsparticipatie in de ASLK beheerde. Volgens Le Soir moet De Post nog aan twee voorwaarden voldoen, voor ze aanspraak maakt op het budget. Zo moet de instelling eerst werk maken van een strategisch plan. Daarbij moet De Post ook een sociaal plan opstellen, dat becijfert hoeveel afvloeiingen er moeten komen. Nu werken bij De Post nog 39.396 mensen. (JS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234