Maandag 23/11/2020

De porties per individu worden kleiner

In cijfers

5.750 ton

'In de vier jaar dat ik hier werk, heb ik slechts één keer een lading voedsel moeten weggooien'

Help de armen met voedseloverschotten die de vervaldatum van verkoopbaarheid naderen, maar perfect eetbaar blijven. Dat is het basisprincipe van de Voedselbank, die in 1967 in de VS werd opgericht. In 1985 waaide het idee over naar Europa. Frankrijk begon, België volgde al in 1986. In 1997 groeide het aantal op het Oude Continent naar 121 Voedselbanken in acht landen, goed voor 82.500 ton voedsel.

De Belgische Federatie van Voedselbanken telt negen afdelingen. Brussel, Charleroi en Luik zijn de grootste. Limburg is de kleinste bank met 4.000 leden. Alle 110 medewerkers zijn vrijwilligers. Er wordt actief gerekruteerd bij de 640 liefdadigheidsverenigingen waaraan de Voedselbank levert. De werkingskosten, in 1997 goed voor 15 miljoen frank, worden hoofdzakelijk via fondsenwerving gefinancierd.

In 1997 werd 5.750 ton voedsel aan 82.000 armen verdeeld. In 1991 was dat 2.280 ton voor 47.000 mensen, in 1996 5.250 ton voor 74.000 armen. "De aanvoer van de producten staat niet meer in verhouding tot de groei van het aantal behoeftigen. De porties per individu worden kleiner", waarschuwt gedelegeerd beheerder Willy De Cat. Industrie en grootwarenhuizen zijn goed voor 58 procent van de tonnen voedsel, EU-overschotten vormen een derde. Veilingen leveren 1,7 procent. De jaarlijkse Delhaize-actie brengt 13 procent op, of vorig jaar 730 ton voedsel. Bloem, deegwaren (macaroni, spaghetti), melk, ingeblikt rundsvlees, koffie en suiker staan bovenaan het lijstje van geschonken goederen.

De Voedselbanken zijn, ondanks de ex-managers met de nodige logistieke ervaring, niet zo flexibel als een grootgrutter. Verse groenten en fruit zijn dan ook zeldzaam. Al levert het ministerie van Landbouw dit jaar 200 ton appels, in pakjes van 3 kilogram.

Er wordt wel eens gefluisterd dat de Voedselbank een handig instrument is voor de voedingsindustrie om opslagruimte vrij te maken, want dumpen is nog duurder. "Het sociale element is wezenlijk voor onze leveranciers", weerlegt Willy De Mesmaeker. "Al wat hier binnenkomt, wordt gecontroleerd. In geval van twijfel doen we gratis een beroep op de Eetwareninspectie van het ministerie van Economische Zaken. Maar in de vier jaar dat ik hier werk, heb ik slechts één keer een lading voedsel moeten weggooien."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234