Zaterdag 15/05/2021

'De politie heeft een imagoprobleem. Maar laat ons eraan werken'

Een vernietigend intern politierapport over de voorbereiding en de aanpak van de voetbalrellen tijdens de match België-Turkije vorige week doet burgemeester Daniël Termont niet wankelen. Integendeel: zijn geloof in de nieuwe korpschef Filip Rasschaert, pas op post sinds maart, blijft overeind.

Geen risicoanalyse, onvoldoende agenten en een commissaris die op voorhand liet weten dat zijn troepen tijdens de voetbalinterland low profile zouden blijven, wat de interesse wekte van voetbalhooligans: het plaatje van de Gentse politie, dat al niet fraai oogde, krijgt door de onzorgvuldige aanpak van het evenement op de Kouter waar de match op een groot scherm was te zien, nog maar eens een deuk. Wat een voetbalfeest moest worden, omschrijven enkele agenten in een rapport (DM 15/6) als een vermeden Gents Heizeldrama.

Bent u geschrokken van het rapport?

Termont: "Het gaat niet om een rapport, het is een evaluatie. De korpschef heeft na de rellen een evaluatiesysteem op punt gezet dat gebruikmaakt van verschillende tafels waar iedereen in groepjes zijn gedacht kon zeggen. Het document dat bij u op de redactie is beland, is één document van één tafel. Dat geeft een vertekend beeld."

De elementen die we niet bevestigd kregen, hebben we niet gepubliceerd. Wat verscheen, is een versie die meerdere en zelfs hogergeplaatste agenten onderschrijven.

"Kijk, ik ben niet geschrokken van de feiten. Ik was er niet die avond, maar ik had onmiddellijk gezien en gehoord dat een aantal zaken waren misgelopen."

Heeft de politie fouten gemaakt?

"Ja, maar het moet nog blijken hoe en waar. De korpschef en ik zijn volop bezig met het eindrapport dat we morgen (vandaag, SS) voorstellen, ik spreek me er nu nog niet over uit."

De korpschef heeft al laten verstaan dat geen koppen zullen rollen en dat evaluaties pas in 2013 volgen. Is dat de juiste aanpak?

"Ik sta niet in voor de uitspraken van de korpschef. Hij is verantwoordelijk voor de organisatie van zijn korps en hij doet dat op een uitstekende manier."

Kunnen de verantwoordelijken voor de rellen nog functioneren?

"Dat kan altijd. Maar nog eens: daarover moet de korpschef beslissen."

Het vertrouwen van de ondergeschikten in hun meerderen is wel zoek. Uit verschillende hoeken valt te vernemen dat de Gentse flikken blij zijn dat de uitschuivers zijn blootgelegd, omdat ze vreesden dat die anders zouden worden toegedekt.

"De korpschef heeft voor zijn evaluatie de openheid aan de dag gelegd om meerdere mensen te raadplegen en het uiteindelijke rapport met de vakbonden te bespreken. Het is nooit de bedoeling geweest iets toe te dekken. Absoluut niet."

Ondanks een grote reorganisatie functioneert de Gentse politie vandaag niet zoals het zou moeten. De verkeersdienst raakt maar niet vlot getrokken, de organisatie loopt mank.

"Van problemen op de verkeersdienst weet ik niets. Maar er is wel een tekort op de interventiediensten en dat moeten we dringend aanpakken. Op dit moment willen we 44 mensen aanwerven, maar dat gaat zomaar niet. Op de politieschool van Oost-Vlaanderen mogen maar honderd agenten per jaar afstuderen. Dergelijke personeelsproblemen hebben niets te maken met het Gentse korps, maar met de organisatie van de politie in België."

Het beeld van de gezellige flikken in Gent, zoals in de tv-reeks, is wel heel veraf. De ene na de andere korpschef sneuvelde: eerst gooide Carlier de handdoek, dan werd Peter De Wolf ontslagen nadat hij dronken een ongeval veroorzaakte. De Wolfs gedoodverfde opvolger Marc Guillemin reed zich daarop letterlijk de gracht in, ook dronken.

"Guillemin behoort niet tot het Gentse korps, hij is lid van de federale politie. De zaak-Peter De Wolf heeft inderdaad een ferme knik veroorzaakt in het beeld van de Gentse politie. Ik ben niet te beroerd om te zeggen dat we met een imagoprobleem zitten. Maar dat men tenminste de kans geeft aan de nieuwe korpschef om daaraan te werken in plaats van documenten naar de pers te lekken."

Is zo'n lek geen teken dat de nieuwe korpschef zijn troepen niet onder controle heeft?

"Dat zou ik niet durven zeggen. En trouwens: in het gemediatiseerd landschap van vandaag heb je niet alles onder controle. Dat zie je ook in de politiek."

Het is toch symptomatisch voor wat er leeft in het Gentse korps? Aan de top worden machtsoorlogen uitgevochten en de korpschef zit erbij en kijkt ernaar.

"Ik heb meer dan 100 procent vertrouwen in de korpschef. Als hij de mening is toegedaan dat sommige diensten anders georganiseerd moeten worden, dan zal hij mij dat ongetwijfeld voorstellen."

Wordt de politie in Gent niet te veel geregeerd door de politiek? Hoofdcommissaris Wim Van Hulle was een evenwaardige kandidaat toen voor Peter De Wolf is gekozen.

"Ik zweer op het hoofd van al degenen die ik liefheb dat dat niet waar is. Peter De Wolf was primus in het examen, zoals ook nu Filip Rasschaert de beste was."

Naar verluidt was Hans Wanderstein ook een topkandidaat, maar moest hij de duimen leggen voor Rasschaert omdat hij ooit met een bekende CD&V-politica een relatie heeft gehad.

"Nu doet u een politieke uitspraak. Ik kan alleen zeggen dat de jury's die De Wolf en Rasschaert gekozen hebben, samengesteld waren uit de procureur en verschillende professoren. Moeten die dan allemaal de juiste partijkaart hebben? Filip Rasschaert was gewoon de beste en hij doet dat nu uitstekend."

Iets anders. U heeft een brief geschreven naar de Vlaamse, federale en Europese overheden met concrete voorstellen om de Oost-Europese migratie aan banden te leggen. Kan Gent de instroom niet meer de baas?

"Het water staat ons aan de lippen, maar verzuipen doen we nog niet. Elke maand komen 100 Slovaken, Roemenen en Bulgaren naar Gent. Als die stroom nu stopt, kan ik voor iedereen nog huisvesting, scholing en werk voorzien. Maar ze blijven maar komen. In sommige wijken wordt de samenleving ontwricht, onze sociale diensten en de politie steken veel tijd in het leefbaar houden van de stad. Niet elke nieuwkomer zorgt voor problemen: er zijn een vijftiental families Flodder die 's nachts lawaai maken en hun vuilnis op straat gooien. Daar gaan we ons nu op focussen."

Enkele maanden geleden deed u een oproep aan omringende gemeenten om slachtoffers van huisjesmelkers of migranten zonder woonst te huisvesten. Al reacties gehad?

"Geen enkele. Wij dringen al jaren aan op maatregelen, maar er gebeurt niks. Ja, Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois heeft een beleidsnota geschreven, maar dat is theorie. Geld om ze uit te voeren is er niet. Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies wil maatregelen nemen om schijnzelfstandigen op te sporen en te straffen. Veel nieuwkomers laten zich bij hun aankomst als zelfstandige registreren omdat ze dan automatisch drie maanden langer mogen blijven en bij het OCMW terechtkunnen. Maar een gecoördineerde, Europese aanpak blijft uit. Een sociaal plan met een minimumloon dat in alle Europese landen hetzelfde is en gelijkgeschakelde arbeidsvoorwaarden zou al veel oplossen. Ik blijf tenslotte een socialist."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234