Zaterdag 06/06/2020

Migratie

‘De plagiaatkwestie leidt af van de inhoud: Francken is intellectueel oneerlijk’

Theo Francken.Beeld Eric de Mildt

Volgens migratie-expert Jean-Michel Lafleur (Université de Liège) werd de uitgeverij van de N-VA’ers Theo Francken en Joren Vermeersch wel op de hoogte gebracht van mogelijke gelijkenissen tussen zijn en hun boek. ‘Maar de plagiaatkwestie leidt af van de inhoud: Francken is intellectueel oneerlijk.’

Eerder deze week kwam Lafleur in de aandacht toen hij wees op de voor hem opvallende gelijkenissen tussen het nieuwe boek van Theo Francken en Joren Vermeersch, Migratie in 24 vragen en antwoorden, en zijn eigen boek over migratie. Hij vermeldde onder meer het coverontwerp, de titel en het vraag-antwoordformat, en zag inhoudelijk ook gelijkenissen.

De Luikse onderzoeksprofessor beschuldigt Theo Francken van plagiaat, kopten verscheidene media. Maar de auteurs ontkenden de man of zijn boek te kennen, en uitgever Karl Drabbe (Uitgeverij Doorbraak) zei dat de prof nooit contact met hem had opgenomen. 

Lafleur wijst erop dat zijn uitgeverij, Leuven University Press, afgelopen vrijdag wel contact opnam met Drabbe. “De e-mail bewijst dat ze sinds minstens vorige week van ons boek wisten, in tegenstelling tot wat ze beweerden.”

Op dat moment was het boek al verschenen, verduidelijkt Drabbe. “We kregen vrijdag een e-mail waarin stond dat het boek van Francken en Vermeersch op het eerste gezicht leek op het boek van die prof. Ik heb een dag later gereageerd dat het een totaal ander soort boek is. We hebben ook een exemplaar van het nieuwe boek naar de uitgeverij gestuurd, zoals gevraagd werd.”

Selectief met data

Francken is formeel: van plagiaat is geen sprake. “Ik kende dat boek niet. En hoeveel boeken bestaan er niet in de vorm van ‘X vragen en antwoorden over’? Dat de kaften op elkaar zouden lijken, wil niet zeggen dat er geplagieerd is.”

De onderzoeker benadrukt aan De Morgen dat hij nooit het woord plagiaat in de mond genomen heeft. “De discussie daarover leidt af van de inhoud. De voormalige staatssecretaris toont in zijn boek dat hij de bronnen van de OESO en de Wereldbank niet kent of niet correct gebruikt. Wie publiceert nu een boek over migratie in België zonder de bestaande literatuur te raadplegen? Dat is ongelooflijk.”

Zo verwijzen Francken en Vermeersch naar OESO-data over de financiële impact van migratie in ons land: die balans valt negatief uit. Maar ze geven daarbij slechts één scenario weer, terwijl de OESO er vier oplijstte: de overige drie vielen positief uit. Selectief en intellectueel oneerlijk, zegt Lafleur. “Als hij mijn student was, ik had hem zeker gebuisd, omdat hij niet gebruikmaakt van wetenschappelijke literatuur en kennis.”

“Het boek is bedoeld als een laagdrempelige bijdrage, daarom is er geen wetenschappelijk werk gebruikt”, benadrukt Joren Vermeersch. “We hebben een oproep gedaan om vragen in te zenden, en hebben die beantwoord met overheidsdata, en onze politieke oplossingen.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234