Vrijdag 30/10/2020

5 vragen

‘De patiënt zal niet de dupe worden’: ziekenhuisapotheker Thomas De Rijdt over het gevreesde tekort aan medisch materiaal

Onder meer borstimplantaten worden aan strengere regels onderworpen.Beeld AP

Vanaf 26 mei moeten medische hulpmiddelen als borstimplantaten, knieprotheses en pacemakers aan strengere Europese regels voldoen. Maar sommigen vrezen dat niet alle producten tegen die datum gekeurd raken en dat er tekorten zullen ontstaan. ‘Onterecht’, zegt Thomas De Rijdt (KU Leuven), ondervoorzitter van de Belgische Vereniging van Ziekenhuisapothekers. ‘Er ligt een noodscenario klaar.’

Nederlandse ziekenhuizen waarschuwen dat de zorg ‘acuut in gevaar kan komen’ door een ‘dreigend tekort aan medische hulpmiddelen’. Bent u ook ongerust hierover?

“We zijn niet echt bezorgd, eerder waakzaam. Het is vooral een administratief probleem dat dreigt.”

Wat is er precies aan de hand?

“In de nasleep van het schandaal met de PIP-implantaten (het Franse bedrijf Poly Implant Prothèse maakte borstimplantaten die lekten en daardoor kregen tienduizenden vrouwen wereldwijd gezondheidsproblemen, FVG) is er beslist om nieuwe Europese regelgeving voor medische hulpmiddelen door te voeren. Die regelgeving wil dat elke fabrikant, van elke naald, katheter of prothese, kan garanderen dat zijn product veilig en effectief is. 

“Onder meer de bedrijven die medische hulpmiddelen controleren moeten hierdoor aan hogere kwaliteitseisen voldoen, waardoor er een pak minder bedrijven overblijven en een aantal fabrikanten moet zoeken naar een nieuw keuringsbedrijf. Daardoor ontstaan er files en is er een aantal fabrikanten die op dit moment niet zeker zijn dat hun keuringsbewijzen in orde zullen zijn tegen mei.”

Weten we waar er mogelijke tekorten zullen ontstaan?

“Neen, we weten op dit moment helemaal niet welke fabrikanten denken dat ze in de problemen raken, en dus ook niet welke producten misschien niet gekeurd zullen raken. Met de beroepsvereniging hebben we afgelopen zomer hierover een rondvraag georganiseerd. 300 van de 1.000 fabrikanten die in België aan ziekenhuisapothekers hulpmiddelen leveren, reageerden toen met de boodschap dat er geen probleem zal zijn. Maar wat de situatie is in die andere 700 bedrijven, daar hebben we geen flauw benul van.”

U zegt dat de dreigende tekorten niet alleen te maken hebben met nieuwe regelgeving, maar ook met de brexit.

“Veel hoofdzetels van fabrikanten en keuringsbedrijven zaten in het VK, maar doordat dit land niet meer tot de EU hoort, zullen de certificaten ook niet meer geldig zijn hier. Het is de bedoeling dat die hoofdzetels zich nu naar Europa verplaatsen en dat ze een beroep doen op Europese keuringsbedrijven zodat dat wel weer in orde is, maar de huidige stand van zaken is weinig transparant.”

Wat als er straks toch keuringsbewijzen uitblijven? 

“We hebben met de sector immers aangedrongen op een noodscenario bij de minister van Volksgezondheid. Dat scenario is er nu, dus zelfs in het allerslechtste geval, als er straks duizenden medische hulpmiddelen door een ontbrekend keuringsbewijs niet beschikbaar blijken, dan nog gaat de patiënt hier niet de dupe van zijn. Ten eerste omdat ziekenhuisapothekers altijd kunnen zoeken naar alternatieven. Ten tweede omdat de minister zelf kan ingrijpen, in het belang van de volksgezondheid. Zij kan beslissen om bij tekorten zelf de keuring van deze producten te organiseren, zodat ze wel beschikbaar zijn voor de ziekenhuisapotheker.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234