Vrijdag 03/02/2023

De pakjespolka, hopfaldera!

Martin Waddell en Barbara Firth

Lemniscaat, Rotterdam, 42 p., 590 Frank

Eric Carle

Gottmer, Bloemendaal, 32 p., 750 frank.

Eric Carle

Gottmer, Bloemendaal, 32 p., 750 frank.

Eric Carle

Gottmer, Bloemendaal, 26 p., 599 frank.

David Ellwand

Casterman, 24 p., 450 frank.

Julia Gukova

De Vier Windstreken, 28 p., 330 frank.

Annette Langen en Constanza Droop

Gottmer, Bloemendaal, 32 p., 690 frank.

Rindert Kromhout en

Annemarie van Haeringen

Leopold, Amsterdam, 24 p., 570 frank.

Lucy Cousins

Leopold, Amsterdam, 18 p., 699 frank.

C.C. Moore en Ted Rand

De Vier Windstreken, 24 p., 520 frank.

Kenneth Grahame en Michael Hague

De Vier Windstreken, 41 blz., 565 frank.

Nikolai Popov

De Vier Windstreken, 36 p., 498 frank.

Luk Saffloer en Sven

Lannoo, Tielt, 63 p., 495 frank.

Met de kerst-cd van Bert en Ernie op de achtergrond ('Zingen van leuke dingen', 'Ik ben een kerstbal' en meer van dat moois) hebben we een aantal extra feestelijke geschenkboeken voor kinderen opgezocht.

Als eerste geschenk voor kerstkindjes die deze week worden geboren is het Kleine Beer Babyboek erg mooi want gebaseerd op de beroemde prentenboeken van Martin Waddell en Barbara Firth. Liefdevolle pastelkleurige prenten, maar ook originele invalshoeken van waaruit de eerste gegevens over baby's worden opgeschreven. Zo is er zelfs ruimte gelaten voor een hoofdstuk 'Zo was de wereld in die tijd', waar de kersverse mama en papa tv-series, liedjes, woorden die in de mode zijn, enzoverder, kunnen opschrijven. Kwestie van later te weten in welke context je geboren bent. Handig zijn ook de omslagjes voor de echofoto, een haarlokje en andere bewaardingen met emotionele waarde.

Voor peuters en kleuters hebben de uitgevers van Eric Carle extra hun best gedaan. Maar liefst drie feestelijke (her)uitgaven liggen in de kinderboekhandel. Nieuw is De knappe kniptor, over een kleine kniptor die op zijn rug gevallen is en weer op zijn pootjes probeert terecht te komen, hierbij aangemoedigd door een hele reeks dieren en een oude wijze kniptor die hem in de gaten houdt tot het lukt. Via een chip achteraan in het boek wordt het geluid van de kniptor op de laatste bladzijde gereproduceerd. Hetzelfde gebeurt met de lichtjes van Het eenzame vuurvliegje, een beroemd geworden prentenboek van Carle dat in groot formaat werd heruitgegeven. Om het feeërieke effect van de vuurvliegjes te blijven zien, ook na eindeloos bladeren, kan achteraan het batterijtje worden vervangen. Rupsje nooitgenoeg is een van de subliemste doorkijk- en telboekjes voor peuters die ik ken. Dit kleine kartonboek werd voor de 46ste keer uitgegeven met als extra cadeau in de verpakking een groen en rood knuffelrupsje in zachte stof.

Tellen wordt ook leuk met het mooie foto-kartonboek van David Ellwand over tien oude knuffelberen in één bed: Berentelboek. De kleinste doet de anderen steeds weer opzijschuiven om meer plaats te hebben, waardoor telkens één beer uit bed valt. Als hij alleen overblijft, voelt hij zich heel eenzaam en roept al zijn vrienden weer in bed.

Een oud beproefd recept voor kleuters is het omkeerboek in drie delen waarmee de bizarste wezens kunnen worden samengesteld. In Een grote warboel maakt een brutale heks een warboel van de foto's die Floris van zijn vrienden heeft gemaakt. De foto's in drie stukken kunnen juist worden samengesteld met behulp van het heksje. Ondertussen krijg je de wonderlijkste combinaties van koppen, lichamen en poten die allerlei dieren toebehoren. Prachtig geschilderd overigens door Julia Gukova. Circusbrieven van Felix is een vervolg op de vorige brievenboeken van het kleine knuffelkonijn dat graag reist en zijn wedervaren vertelt in brieven aan Sofie. De briefjes zijn origineel en uitneembaar. Achteraan zit een heuse opgevouwen circustent.

Kerstmis zelf is natuurlijk ook een geliefd thema voor prenten- en verhalenboeken. Enkele tips: Kerstmis met Muis is een feestelijk flapuitboek met glimmers voor de kleine en grote fans van de vrolijke muis van Lucy Cousins. In Kerstavond vertelt de Amerikaanse universiteitsprofessor Clement C. Moore het traditionele verhaal van de kerstman die met zijn slee door de lucht zoeft en pakjes aflevert in de kerstkousen die aan de schoorsteenmantel hangen. De prenten van Ted Rand zijn lekker ouderwets. Bij mol thuis is ontleend aan hoofdstuk 5 uit De wind in de wilgen van Kenneth Grahame. Pure klasse van alle tijden dus en mooi uitgegeven met stemmige prenten van Michael Hague. Onder het motto 'Kerstmis is de dag dat ze niet schieten' is Waarom? van Nikolai Popov een bijzonder prentenboek. Zonder woorden laat Popov een situatie groeien waarin een kikker en een muis vechten voor een plekje op een steen. Voor je het weet voert de hele kikkergemeenschap oorlog tegen de hele muizengemeenschap, en andersom. Verhelderend over elk samenlevingsconflict.

Een boek voor jonge lezers dat een plaatsje onder de kerstboom verdient is Samen ben je nooit alleen, het eerste kinderproject van Luk Saffloer, over de vriendschap tussen de vogel Ra, die op de schoorsteen van een zeepfabriek woont en de jongen Bo die graag wil vliegen. Met een zelfgemaakt vliegtuig en de hulp van Meester Reiger redden ze de beek van een natuurramp en geven ze de kwaaie hond Nek een lesje. Dit is ook het debuut van zoon Sven Saffloer die het boek van prettige prenten heeft voorzien.

Leuk voor onder de kerstboom zijn ook altijd de boeken vol wetenswaardigheden. Meestal groot en mooi uitgegeven met veel tekst en foto's, en niet altijd zo duur. Enkele recente titels: Mijn eerste boek over fossielen, gesteenten en mineralen (Gottmer) voor kinderen vanaf een jaar of zes; kinderen die al wat ouder zijn kunnen plezier beleven aan Hét boek over dinosauriërs (Gottmer) met levensechte afbeeldingen en een gedetailleerde reis langs alle beestjes van de prehistorie; Het beste boek over schepen (Gottmer) over de geschiedenis van handel en haven, zeerovers en emigratie. Uit de Millennium-reeks van Dorling Kindersley: Landen uit de wereld (Lannoo), een overzicht in twee delen, met allerlei weetjes over bevolking, klimaat en lekkernijen. De geïllustreerde ruimteatlas voor de jeugd (Lannoo) neemt oudere kinderen op een spectaculaire manier en met veel feiten mee naar sterren en planeten.

Kathy Lindekens

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234