Donderdag 28/01/2021

'De paarden ruiken hun stal'

CD&V kondigde nog een groot offensief aan, maar slaagde er zeker gisteren niet in dat op de been te brengen. In deze tijden van lijstvorming liggen de prioriteiten van de Kamerleden elders. In de provincie, met name. Of in een buitenlands vakantieoord, als de naam Pieter De Crem is.

Door Fabian Lefevere

Brussel l Kamervoorzitter De Croo maakte van de tweede week van de paasvakantie een werkweek. Nog twintig wetten moeten gestemd worden. 'Daarmee zal niet alles af zijn wat we af wilden hebben', zegt sp.a-fractieleider Dirk Van der Maelen, 'maar is dat ooit anders?'

CD&V had het plan opgevat zich tijdens de tweede week van de paasvakantie van zijn meest weerbarstige kant te tonen. Gisteren zaten ze, met uitzondering van Pieter De Crem, braafjes op de banken van het parlement. Wat is er gebeurd? "We hebben besloten om niet te fililbusteren", zegt Kamerlid Servais Verherstraeten, "maar inhoudelijk oppositie te voeren." Ook dat lukte niet helemaal: Pieter De Crem verordonneerde een spervuur van parlementaire vragen, maar mensen als de afscheidnemende Greta D'hondt waren er niet tuk op. Uiteindelijk werd het zaakje afgeblazen.

Dan maar wat spelen op het quorum. CD&V nam zich voor weg te blijven uit de commissies en de stemmingen in de plenaire als ze zagen dat zo het vereiste minimum niet gehaald zou worden. "Het is toch een paar keer gelukt deze week", zegt een ontspannen Tony Van Parys in de wandelgangen. Hij somt op: de commissies Sociale Zaken, Financiën, voor het bedrijfsleven en Binnenlandse Zaken. "We zullen ze dwingen aanwezig te zijn."

Veel meer dan een speldenprik is het niet. Echt wakker ligt de meerderheid er niet van. Bart Tommelein (Open Vld): "Je kunt het velen niet kwalijk nemen dat ze niet meer opdagen. De partijen zijn bezig met de lijsten en de campagne loopt volop." Hij heeft net nog een vraag gesteld over wat hij de discriminatie van gokbedrijf Unibet noemt. Maar: "Ik zou ook liever in Oostende zijn dan hier."

"Het is nooit anders geweest in deze legislatuur dat CD&V weigerde het quorum te leveren", zegt Fons Borginon, fractieleider van Open Vld, straks Kamerlid af. "Ze doen dat al vier jaar, zeker in de Commissie Justitie, waarin ik zetel. Maar er heerst inderdaad een eindelegislatuurgevoel. De paarden ruiken hun stal en hebben alleen nog aandacht voor de verkiezingen."

Nochtans moet er nog behoorlijk wat werk verzet worden in deze laatste paar weken. Twintig wetten dienen nog gestemd. Gisteravond hoopte justitieminister Laurette Onkelinx er nog de schuldloze echtscheiding of het strafbaar stellen van een gedwongen huwelijk door te duwen (zie kader) en volgende week komt de programmawet aan de beurt. Daarin zitten onder meer de CO2-taks vervat, of wat er van overblijft, en de nieuwe wet tegen witwassen. Op 29 april dan moet de lijst goedgekeurd worden van grondwetsartikelen die in de volgende legislatuur veranderd kunnen worden.

Hoe dan ook is de balans negatief, zo meent de oppositie. Verherstraeten: "De ambtenarij is niet hervormd, de begroting was niet in orde, de strafuitvoering is in deze legislatuur tot stilstand gekomen, de gevangenissen zijn overbevolkt, Financiën is gepolitiseerd, er is niet gespaard voor de vergrijzing en de activering is niet gelukt."

De meerderheid is het vanzelfsprekend niet eens met dat lijstje. Maar wel met de vaststelling dat het werk niet af is. "In het zicht van de meet zijn er altijd een paar dingen die blijven liggen", zegt Dirk Van der Maelen. "Als dat ooit anders geweest is, betekent dat alleen maar dat een regering onvoldoende ideeën gehad heeft."

Omgekeerd heeft hij ook een duidelijk idee over de oppositie en dat is niet positief. "Pieter De Crem is er nimmer of nooit in geslaagd de regering te destabiliseren of een dissidentie in de meerderheid uit te lokken. Louis Tobback kon dat wel als oppositieleider." En lachend: "Ooit zou ik nog eens de kans willen krijgen om De Crem te tonen hoe je oppositie moet voeren."

Zelfs de oppositie buigt op dat vlak deemoedig het hoofd. Verherstraeten: "Voor de eerste legislatuur klopt de kritiek, voor de tweede niet. Maar oppositie is een vak en dat moet je leren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234