Dinsdag 09/08/2022

'De overheid legt een schutskring rond de allochtonen'

Filosoof Tarik Fraihi presenteert boek 'De smaak van ongelijkheid'

Filosoof Tarik Fraihi roept in zijn boek De smaak van ongelijkheid de allochtone organisaties op tot zelfkritiek. Maar vooral zijn snoeiharde veroordeling van het integratiebeleid blijft hangen. 'Blokkers en anti-Blokkers hadden maar twee reacties op migranten: ophoepelen of aanpassen', zegt Fraihi. 'De democratische partijen, ook de linkerzijde, hebben boter op het hoofd.' Fraihi werkt op de studiedienst van de SP.A.

Er is volgens Tarik Fraihi de afgelopen jaren geen minderhedenbeleid gevoerd. "En de socialisten waren in de jaren negentig bang om de minst begunstigde - die niet tot het eigen volk behoorde - te begunstigen omdat ze stemmen zouden verliezen aan extreem-rechts. Op die manier verzuimden ze om een kordaat en efficiënt minderhedenbeleid uit te stippelen en duwden ze hun achterban nog meer in de handen van extreem-rechts", is een passage uit het boek. SP.A-voorzitter Steve Steve Stevaert zegt dat hij die stelling niet gelooft. "Het succes van extreem-rechts mag niet herleid worden tot het debat van de minderheden." Stevaert voegt er nog aan toe dat het er niet op aankomt om daden te stellen uit electoraal winstbejag. "Ik verwijs daarvoor naar onze houding in het debat over het migrantenstemrecht." De smaak van ongelijkheid verscheen na de verkiezingen om een serene discussie erover mogelijk te maken. "Ik word niet gemuilkorfd door de SP.A, laat daar geen twijfel over bestaan", stelde Fraihi woensdagavond op een debat in het Antwerpse Zuiderpershuis. Wel zegt hij uit te kijken naar de manier waarop zijn partij in de toekomst over het onderwerp zal communiceren. "Nu ga ik zien of de angst van tijdens de campagne verdwenen is. Ik werk nog maar een jaar bij de SP.A. Ik ben nog aan het afwegen of ik er op mijn plaats zit."

Stevaert nuanceert Fraihi's stelling dat het integratiedebat volledig mislukt is. "Voor sommigen is het gelukt, voor anderen niet." Volgens Fraihi werd het probleem de afgelopen tien jaar automatisch bij de allochtonen gelegd. Hij wijst erop dat integratie een wederzijds proces is. "Nu wordt het veel te veel gezien als de beschaving van migranten." De auteur herhaalt ook zijn kritiek op de integratiecentra en het Centrum voor Gelijke Kansen. "Dat is een paternalistische schokdemper. De functie ervan is om alles te dempen wat als afwijkend of bedreigend wordt ervaren. Het Centrum schrijft rapporten en studies, zonder dat er actief in het beleid wordt ingegrepen of iets aan het systeem werd veranderd", schrijft Fraihi. "In plaats van een schutskring rond allochtonen te leggen, zou de overheid allochtonen veel meer moeten betrekken bij het beleid." Stevaert voelt zich door die opmerking niet aangesproken. "Van de SP.A kan niet gezegd worden dat we de mensen niet bij het beleid betrokken hebben. Kijk maar naar het aantal allochtonen op onze lijsten." (HC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234