Zondag 04/12/2022

Standpunt

De overheid kan niet garanderen dat jongeren zich gedragen. Ze kan wel het recht op degelijk onderwijs garanderen

Bart Eeckhout. Beeld Eva Beeusaert
Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.

Bart Eeckhout

Het kan niet zo moeilijk zijn om het stelletje idioten te identificeren dat verantwoordelijk is voor het nieuwe straatgeweld in de Brusselse binnenstad. Dat die groep niet zomaar mag wegkomen met haar wandaden en dat de samenleving betere bescherming verdient, is niet bepaald een flink standpunt. Het is de vanzelfsprekendheid zelve.

De omstandigheden, de schaal en het politieoptreden zijn anders, maar in grote lijnen komen de rellen op het Muntplein overeen met wat afgelopen weekend enkele honderden meters verder gebeurde. Een enigszins geïmproviseerde massabijeenkomst wordt gekaapt door een relatief kleine groep asociale onruststokers, met onaanvaardbaar gewelddadig gevolg.

Die crapuultjes identificeren, isoleren en gepast van antwoord dienen is het gemakkelijke deel. Het moet gebeuren, maar het zal niet voldoende zijn.

Heldjes

Wat gaan we doen met die jongeren, vaak wellicht nog minderjarig, als ze vroeg of laat weer door de draaideur van justitie en jeugdrecht naar buiten stappen? Hoe verhinderen we dat ze als heldjes naar hun achterstandswijk terugkeren? Hoe vermijden we dat de rellen niet meer dan een eerste item op hun criminele cv wordt?

Het antwoord op die ongemakkelijke vragen brengt ons hoe dan ook bij de overheid. Die overheid kan niet garanderen dat jongeren zich gedragen. Ze kan niet garanderen dat ouders dat aan hun kinderen leren. Maar ze kan bijvoorbeeld wel het recht op degelijk onderwijs garanderen. Dat recht wordt voor sommige groepen in sommige wijken in Brussel geschonden.

Voor wie terechtkomt in het immer in geldnood verkerende Franstalige of stedelijke onderwijsnet in Brussel, wacht een soort loterij. Wie geluk heeft, komt in een van de betere scholen terecht. Velen hebben dat geluk niet.

Dweilen met de kraan open

Brusselse moeders vertelden me ooit dat ze minder bang zijn voor haatpredikers of andere geradicaliseerde lokvogels dan voor de kans dat hun kind naar zo’n deplorabele school gestuurd zou worden. In plaats van een lift voor sociale mobiliteit komen ze dan immers op een lopende band van drop-outs terecht. Vaak in weerwil met het onderbemande en onderbetaalde onderwijspersoneel dat ook maar dweilt met de kraan open.

Nogmaals: dat doet niets af aan de individuele verantwoordelijkheid van de relschoppers zelf. Er zijn er ook velen die in gelijkaardige omstandigheden niet ontsporen.

Het punt is dat anderen te makkelijk kunnen ontaarden in een context van bestuurlijke wanorde en versnippering. Daaraan heeft de politiek zo deerlijk verminkte hoofdstad nu eenmaal geen gebrek. Onderwijs is daar maar één pijnlijk concrete illustratie van.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234