Zaterdag 28/05/2022

Politiek overlegCoronamaatregelen

De overheid denkt de uitbraken lokaal te kunnen indammen, maar niet iedereen is overtuigd

Premier Wilmès onderweg naar het overlegcomité met onder meer minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), minister-president Jan Jambon (N-VA) en viroloog Erika Vlieghe. Beeld Photo News
Premier Wilmès onderweg naar het overlegcomité met onder meer minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), minister-president Jan Jambon (N-VA) en viroloog Erika Vlieghe.Beeld Photo News

Er worden voorlopig geen nieuwe maatregelen afgekondigd om de opmars van het coronavirus in België te stoppen. De overheid denkt de uitbraken lokaal te kunnen indammen, onder meer via contactonderzoek. Maar niet iedereen is overtuigd. Het contactonderzoek is al maanden een groot probleem.

Jeroen Van Horenbeek en Ann Van den Broek

Volgens het overlegcomité – de vergadering met onder meer premier Sophie Wilmès (MR), minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), minister-president Jan Jambon (N-VA) en viroloog Erika Vlieghe – gaat het vandaag om “lokale problemen, zonder algemene verspreiding”. Het overlegcomité neemt daarom geen nieuwe maatregelen. Dinsdag vindt een nieuwe vergadering plaats. Donderdag komt de Veiligheidsraad samen.

Dat het coronavirus opnieuw om zich heen grijpt in België, is duidelijk. De cijfers van Sciensano leren dat het aantal besmettingen tussen 9 en 15 juli met 61 procent is gestegen in vergelijking met de week voordien. De komende dagen wordt geen beterschap verwacht. 58 Belgische gemeenten hebben meer dan 20 besmettingen per 100.000 inwoners. Dat is meer dan dubbel zoveel als vier dagen geleden.

Buitenland

Minister De Block benadrukt dat er nu “geen enkele versoepeling” van de coronamaatregelen meer op de tafel ligt. Als de lokale uitbraken – in Antwerpen, Limburg en West-Vlaanderen – niet onder controle worden gebracht, zal de overheid opnieuw moeten ingrijpen. De Block: “Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen.”

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) draagt de politie op om overtreders van de coronamaatregelen consequent te beboeten. Wie nog geen reis geboekt heeft, krijgt van hem het advies om thuis te blijven. Al is premier Wilmès het daar niet mee eens. Officieel mag iedereen op vakantie vertrekken, zegt zij. Hierbij moet wel rekening gehouden worden met de veelbesproken kleurcodes.

Contactonderzoek

Om lokale broeihaarden van het coronavirus tijdig op te sporen en in te dammen, is contactopsporing essentieel. Maar dit loopt – intussen al maanden – mank. Het overlegcomité vraagt mensen daarom om goed mee te werken en al hun recente contacten door te geven aan de contactspeurders. “Tegelijk wordt achter de schermen hard gewerkt aan een betere doorstroming van de gegevens”, zegt viroloog Vlieghe.

Ze waarschuwt voor een opbod aan maatregelen. “We gaan niet rap rap iets doen, gewoon om een beslissing te nemen”, vindt ze. Wel moet er ingezet worden op betere communicatie naar alle verschillende gemeenschappen. “We merken bijvoorbeeld dat mensen met de dubbele nationaliteit die op reis geweest zijn naar bijvoorbeeld Turkije of Israël, niet weten dat ze bij terugkeer in quarantaine moeten.”

Minister De Crem draagt de politie op om overtreders van de coronamaatregelen consequent te beboeten. Beeld Photo News
Minister De Crem draagt de politie op om overtreders van de coronamaatregelen consequent te beboeten.Beeld Photo News

Spoedberaad

De vraag is of dit volstaat. Steeds meer mensen lijken de coronamaatregelen niet meer te respecteren. Dit weekend werd in Overijse een geheim ‘kampeerfeest’ met 160 gasten stilgelegd. In Bellewaerde weigerde een grote groep mondmaskers te dragen.

Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven, UHasselt) heeft een dubbel gevoel bij het overlegcomité. “Het klopt dat dit geen uitslaande brand is”, zegt hij. “Als de contacttracing nu echt op punt komt, men krijgt die lokale gemeenschappen onder controle en de maatregelen worden elders ook overal goed opgevolgd, dan kan die aanpak werken.”

Maar Molenberghs ziet ook signalen die hem verontrusten. “Er zijn nu al 58 gemeenten waar het aantal besmettingen boven het alarmpeil zit en dat zal wellicht nog stijgen. Dat is niet alleen bij ons zo, we zien overal ter wereld opflakkeringen. In Ierland, in Australië zijn twee staten opnieuw in lockdown. De rode draad is overal dezelfde: de maatregelen zijn te snel versoepeld en ze zijn daarna onvoldoende opgevolgd.”

Groen vindt dat er “veel te luchtig” wordt gereageerd op de nieuwe uitbraken van het coronavirus. De partij eist dat de Veiligheidsraad in spoed bijeenkomt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234