Donderdag 02/04/2020

De overbodige demonstratie

De manifestatie mag dan een succes genoemd worden, ze had veel weg van een vlucht vooruit van de vakbonden om de eigen verdeeldheid te maskeren. De eisen van de vakbonden zijn al grotendeels samengebundeld in de al bereikte miniakkoorden. Een overzicht van de struikelblokken.

Loonbevriezing

Hier zitten de vakbonden volledig op één lijn. Ze vragen vrije loononderhandelingen op sectoraal en ondernemingsniveau. De regering legde eenzijdig een loonbevriezing op. Sedert 1996 is er een reële loonkloof met de buurlanden ontstaan. Om die kloof weg te werken, besliste de regering in november dat de lonen voor de periode 2013-2014 niet mogen stijgen bovenop de index. En tot 2018 moet de loonvorming afgetoetst worden aan de loonontwikkeling van de buurlanden. De regering gaat daarom de wet van juli 1996 aanpassen.

De vakbonden schreeuwen moord en brand en zeggen dat de regering met die eenzijdig opgelegde maatregel het hart uit het overleg heeft gehaald. Door de sociale partners die loonvorming te ontzeggen pleegt de overheid contractbreuk, menen de bonden. Ze eisen dat de overheid de maatregel terugschroeft, zodat ze zelf de loononderhandelingen kunnen voeren. Gebeurt dat niet, dan gaan ze de wetswijziging aanvechten voor de Raad van State. Blijkbaar maakten de manifestatie en het dreigement weinig indruk, want het standpunt van de regering blijft onveranderd. Concreet: te nemen of te laten dus.

Welvaartvastheid en lastenverlagingen

De sociale partners bereikten daarover samen een akkoord. Het budget dat de overheid voorziet is 328,9 miljoen euro. Het bedrag wordt integraal benut voor een verbetering van de vervangingsinkomens. Daarnaast komen er verbeteringen voor bijstandsgerechtigden en een verhoging van de sociale werkbonus. Samen betekent het dat het nettominimumloon met 15,49 euro per maand stijgt. Voor jongeren worden de minimumlonen geleidelijk afgeschaft door aanpassing van de cao's.

De regering stelde ook 370 miljoen ter beschikking voor extra lastenverlagingen voor de werkgevers. Volledig in de marge gebleven, is de analyse van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB). Daaruit moet blijken dat, in tegenstelling van wat steeds gezegd wordt, het net de laagste inkomens in ons land zijn die de voorbije vijftien jaar het minst moesten inboeten aan koopkracht. De CRB, een adviesorgaan van werkgevers en bonden, onderzocht de effecten van de fiscaliteit op de koopkracht van 1996 tot 2011. Daaruit blijkt dat alle werknemers hun koopkracht hebben zien stijgen. Concreet: de bonden hebben eigenlijk een akkoord op zak.

Flexibilisering

Dit was de splinterbom voor de socialistische vakbond ABVV. De modernisering van de arbeidsmarkt met het luik flexibilisering raakte niet verkocht aan de achterban. Ook al onderhandelde Rudy De Leeuw het akkoord mee, toch werd hij teruggefloten. Het signaal om de onderhandelingstafel te verlaten.

Wat lag er nu concreet op de tekentafel? Er is de mogelijkheid om meer overuren te presteren. Het aantal uren zou op jaarbasis van 65 worden opgetrokken naar 91 uren. En waar de cao de mogelijkheid voorziet om 130 uren te presteren, zou dat kunnen worden opgetrokken naar 143. Ook de zogeheten 'annualisering' van de arbeidstijd ligt op tafel. Dat principe - waardoor meer kan worden gewerkt op piekmomenten en minder in kalme periodes - bestaat nu al, maar de sociale partners stellen een versoepeling voor. Een ander voorstel is de 'schoolbelcontracten', waarbij ouders hun werkuren meer op het gezin kunnen afstemmen. Het is de bedoeling dat principe van glijdende uren in een cao te gieten. Hier staat het ABVV alleen, en zal ze een keuze moeten maken: inbinden en verder onderhandelen, of zichzelf buitenspel zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234