Vrijdag 07/10/2022

De oude vos van Fox

Roger Ailes heeft twee terreinwagens met verduisterde ruiten die hij iedere dag gebruikt om tussen het landelijke Putnam County en New York City te pendelen. Is dat niet een beetje overdreven voor de baas van een nieuwszender? Volgens The New York Times, dat een profiel van de man maakte, heeft alles te maken met het feit dat Ailes er sinds de aanslagen van 11 september 2001 heilig van overtuigd is dat hij het doelwit van terroristen kan worden.In hetzelfde artikel wordt Ailes ook de succesvolste nieuwe televisiebaas van het laatste decennium genoemd. Dat heeft hij in grote mate te danken aan het feit dat Fox News - dat hij in 1996 uit de grond heeft gestampt voor Murdoch - meer geld genereert dan CNN en MSNBC en de avondjournaals van de andere netwerken samen.Maar dat hoefde niemand Ailes nog te vertellen. Hij en zijn ploeg conservatieven bij Fox wentelen zich al jaren genoegzaam in het overwicht van de zender. Ze vinden het heerlijk dat Fox News zo winstgevend is, dat het is uitgegroeid tot een invloedrijke stem in de Amerikaanse politiek en, bovenal, dat de zender er telkens weer in slaagt om alle progressieve geesten in het land bijna elk uur verontwaardigd de gordijnen in te jagen. En met Sarah Palin zal de verontwaardigingsmeter wellicht nog verder in het rood gaan en zullen de kijkcijfers een nog hogere vlucht nemen. Het aantrekken van Sarah Palin is een nieuwe zet van Roger Ailes, de man die altijd al de agenda van de zender heeft bepaald. Vandaar misschien dat Rupert Murdoch hem vorig jaar naar verluidt 23 miljoen dollar (15,8 miljoen euro) uitbetaalde. Dat is zelfs meer dan Murdoch zichzelf toekende. Daarom hebben diegenen die Fox niet kunnen uitstaan gelijk als ze de gezichten van de zender negeren en hun pijlen op Ailes richten. Dat is ook wat pr-veteraan Matthew Freud vorig weekend heeft gedaan. Pittig detail: Freud is getrouwd met Murdochs dochter Elisabeth. “Ik ben in geen geval de enige in de familie of het bedrijf die zich schaamt om het afschuwelijke en doorgedreven gebrek aan eerbied voor de journalistieke normen die Roger Ailes tentoonspreidt. Die normen zijn bovendien onderschreven door News Corporation, de oprichter van Fox en alle andere mediabedrijven wereldwijd.” Zijn uitlatingen ontlokten een woordvoerder van het bedrijf een kleine riposte. “Matthew Freud spreekt enkel in eigen naam. Zijn uitspraken weerspiegelen in geen geval de mening van Rupert Murdoch, die trots is op Roger Ailes en Fox News.”

Nixon, Reagan en Bush

Ailes gaat er prat op dat hij geen feestjes in Manhattan bijwoont. Hij beroemt er zich veeleer op dat hij de zoon van een ploegbaas uit Ohio is die geen uitstaans heeft met de elites van de Amerikaanse Oost- en Westkust. “Ik heb deze zender uitgebouwd op basis van mijn levenservaring”, zegt Ailes. “Mijn voornaamste verdienste bestaat erin dat ik niet aan de Columbia Journalism School heb gestudeerd.”Ailes was pas 27 toen hij als researcher voor een praatprogramma op tv kennismaakte met de toenmalige presidentskandidaat Richard Nixon. Hij las Nixon meteen de les toen die suggereerde dat tv voor de politiek niet meer was dan een handig hulpmiddel. Dat was in 1968. Als u dat werkelijk gelooft, zei Ailes, zult u nooit uw intrek kunnen nemen in het Witte Huis. Waarop Nixon de jongeman uit Ohio in dienst nam. Ailes werd pas de boeman van progressief Amerika toen hij media-adviseur werd van Ronald Reagan, en later ook van George Bush. Hij deed zijn reputatie alle eer aan met tv-spotjes die presidentskandidaat Michael Dukakis de das omdeden en Bush Senior het Witte Huis in loodsten. De Democraten slaakten dan ook een zucht van opluchting toen Ailes in 1992 aankondigde dat hij het voor bekeken hield als politiek adviseur. Ten onrechte, zo bleek later, want hij ging zich toeleggen op iets wat hem net zo veel invloed zou verlenen: tv.Ailes werd eerst baas van de zakenzender CNBC en stond daarna aan het hoofd van het ter ziele gegane America’s Talking, dat later de nieuwszender MSNBC werd. Toen Rupert Murdoch hem in de arm nam om Fox News op te starten, geloofde niemand dat de zender CNN ooit naar de kroon zou kunnen steken, laat staan overschaduwen.Ailes laat zich leiden door zijn conservatieve instincten die typisch zijn voor het Amerikaanse binnenland. Maar hij zegt ook te snappen hoe je het soort nieuws moet brengen waar andere zenders voor huiveren. Als je een publiek wilt strikken, moet je onderhoudend zijn, of provocatief, en als het even kan beide tegelijk. Fox News probeert zijn doelpubliek te identificeren en spreekt politieke vooroordelen recht-streeks aan. Dat doen ze met presentatoren die die vooroordelen maar wat graag met het publiek delen. “Eerlijk en Neutraal” is een loze kreet, want Fox News is eerlijk noch neutraal. Maar volgens de fans van de zender zijn The New York Times en alle andere onderdelen van de “progressieve linkse mediamachine” dat evenmin.

Oorlog met Obama

Tot spijt van wie het benijdt heeft Ailes CNN en MSNBC aan het twijfelen gebracht over hoe ze het best kunnen reageren. MSNBC is in de leer gegaan bij Ailes. Zij kiezen nu voor commentatoren die zich aan de andere kant van het politieke spectrum bevinden en die uitgesproken meningen hebben, maar nooit zo extreem zullen zijn als hun tegenhangers bij Fox News. Ook CNN heeft met die formule geëxperimenteerd toen Lou Dobbs vrijuit mocht spreken over illegale immigratie en Obama een vreemdeling mocht noemen. Tot het hen te veel werd en ze hem aan de deur zetten.De invloed van Fox weerspiegelt zich ook in de ernst waarmee het Witte Huis van Obama de berichtgeving benadert. De president heeft verklaard dat de verslaggeving over de presidentsverkiezingen hem wellicht 2 tot 3 procent van de stemmen heeft gekost in de polls. “Als ik naar Fox keek, zou ik ook niet op mezelf stemmen”, voegde hij eraan toe. Obama leek vorig jaar zelfs in een oorlog met Fox verwikkeld te zijn en weigerde de zender, als enige, een interview. Uiteindelijk werd er in september in New York een geheime bijeenkomst belegd tussen Ailes en David Axelrod, de strateeg van de president, om de plooien glad te strijken. Maar heeft Fox News daarna zijn scheldtirades tegen Obama gemilderd? Nee.Drie maanden geleden deed het gerucht de ronde dat Ailes overwoog om in 2012 een gooi te doen naar het presidentschap. Maar als hij zich in de strijd om het Witte Huis zou gooien, zou dat meteen ook het einde van zijn carrière bij Fox betekenen. En wat Rupert Murdochs schoonzoon ook over hem zegt, dat is iets wat de mediatycoon wellicht nooit zou laten gebeuren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234