Donderdag 13/05/2021

De Oranje-rode loper voor Waseige

Het debuut als bondscoach zal voor Robert Waseige allicht onvergetelijk zijn. Onder zijn vleugels toonden de Rode Duivels voor het eerst sinds heel lang weer een weerbaar gezicht - weg angsthazenvoetbal en het juk van de verlamming - en kaapte België in een 'waanzinnige' spektakelwedstrijd tegen Nederland een zowel historisch als prehistorisch 5-5-gelijkspel weg. Aan die uitslag kleven goede en slechte dingen. Waseige: 'Zeg ik nu 'merde' voor de vijf tegendoelpunten of moet ik juichen voor onze gewilde offensieve creativiteit? Maar ik denk dat we positief mogen zijn, niet?'

ROTTERDAM.

EIGEN BERICHTGEVING

Zoals de uitslag voor België veeleer positief is, oogt het resultaat voor Nederland ronduit negatief. Dat is ook treffend geïllustreerd in de laatste minuten van de wedstrijd. Beide bondscoaches leunen aan de rand van het veld op de balustrade. Maar Waseige kijkt met het gezicht recht vooruit, verraadt nauwelijks nervositeit en geeft nog wat aanwijzingen. Frank Rijkaard steunt de kin op zijn handen, zijn ogen staren naar de grond. Bij het laatste fluitsignaal stapt hij moederziel alleen weg. Iets verder verbroedert Waseige met uitgelaten Belgische spelers.

Het is een wat griezelige ironie van het lot. Dezelfde uitslag die voor Waseige een hoopvol en ook wel onvergetelijk debuut betekent, kan voor de Nederlandse bondscoach Frank Rijkaard - de laatste tijd al fel onder vuur in de Nederlandse media - een pijnlijk afscheid inluiden. Want er hoeft geen tekening bij. Voor Nederland is België een zwak broertje - soms zelfs wat hooghartig op gelijke voet gesteld met Luxemburg - en staat alles anders dan een zege gelijk met een onvoldoende. Omgekeerd gaat een gelijkspel van België in Nederland bijna altijd met vreugdetaferelen gepaard.

De ontlading van de Belgische spelers na Nederland-België zwol ook aan in het licht van het verleden: een wel heel magere Euro 2000-oefencampagne, vol van kritiek en hoon voor de Rode Duivels en voor Georges Leekens, wat uiteindelijk ook de kop van deze laatste deed rollen. Robert Waseige mag na de wedstrijd tegen Nederland de verdienste opeisen dat hij de nationale ploeg nieuw leven ingeblazen heeft. Lang geleden was het dat de Rode Duivels zich nog zo weerbaar toonden en vol vertrouwen en met de juiste mentaliteit voetbalden, met een 4-4-2-tactiek die op het eerste gezicht tegen Nederland erg risicovol leek.

Die opstelling - achterin man op man - lag zeker aan de basis van de 'waanzinnige' 5-5-cijfers, maar naderhand kreeg Waseige ook gelijk voor zijn stelling dat België met offensief voetbal resultaat kan halen. Waseige had niet zomaar blufpoker gespeeld, is niet op zijn bek gegaan, maar tevreden als trainer was hij evenmin: "Zo'n wedstrijd is plezierig voor de staf, de spelers en de fans, maar als trainer zal ik niet zo gemakkelijk slapen. Want we hebben toch vijf tegendoelpunten geïncasseerd. Maar daartegenover staan onze vijf doelpunten: allemaal mooi opgebouwd, soms pure klasse."

Daarbij doelt Waseige op Branko Strupar, de genaturaliseerde Kroatische Belg die na de tweede helft in Finland nu ook tegen een gereputeerde verdediging als die van Nederland bewees een echte aanwinst te zijn. "Branko straalt het vertrouwen van een grote spits uit", zei Waseige. "Hij is tegelijk een afwerker en een man van de laatste pas. Hij doet zijn partners beter spelen."

Het resultaat dat België in Nederland haalde heeft Waseige ook doen besluiten om met de Rode Duivels doelbewust het accent te verschuiven van de verdediging naar de aanval. Dat dan de gebreken in de defensie nog meer dan vroeger pijnlijk bloot komen te liggen, vindt Waseige logisch. "Het was onze keuze om gedurfder te spelen. Al waren veel doelpunten vermijdbaar of het gevolg van een verkeerde inschatting." Dan heeft hij het ook over Jacky Peeters, maar Waseige nam de debutant van Bielefeld ook in bescherming: "Vergeet niet, het gaat ook over aanvallers als Bergkamp en Kluivert. Ik vind het systeem met alternerende verdedigers bemoedigend, maar ik vind ook dat we langs de flanken iets te veel geïncasseerd hebben. Hier en daar zal ik een wijziging moeten doorvoeren, maar de spelers die vandaag aan de aftrap stonden verdienen ook een tweede kans."

Want over de instelling van de spelers had Waseige niet te klagen, zei hij. Alleen even in het laatste kwartier van de eerste helft, toen België op enkele minuten tijd drie doelpunten slikte, sloeg de schrik hem om het hart. "Ik dacht weer het oude spook - een beetje de houding van losers - te zien. Ze moeten meer geloven in zichzelf. Maar ze hebben zich herpakt. Ik denk dat ik erin geslaagd ben rust en vertrouwen in de groep over te planten. En, al kan ik niet goed vergelijken met de sfeer vroeger, in het hotel en in de bus leek de stemming opperbest." En dat gold zeker net na de wedstrijd tegen Nederland toen de spelers uitgelaten in de bus stapten voor de terugtocht. Marc Wilmots zag nog net de kans om een bak bier - nou ja, Heineken - binnen te smokkelen en zich vervolgens te ontpoppen tot een ideale bacchus. Het enige dilemma was misschien: een pintje om elke slechte oefenwedstrijd te vergeten of eentje om elke goede oefenwedstrijd te onthouden?

Bart Fieremans

Robert Waseige: 'We hebben te veel geïncasseerd langs de flanken'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234