Donderdag 26/11/2020

De opstand van het Britse platteland

Naar schatting een kwart miljoen mensen zullen zondag in Londen demonstreren tegen het plattelandsbeleid van de Britse Labour-regering. Het kan de grootste vuurproef voor premier Tony Blair worden sinds hij aan de macht is, want de conservatieve oppositie opent gelijktijdig een offensief.

LONDON.

Reuters/eigen berichtgeving

Als de organisatoren van de Countryside March geloofd mogen worden, zal het zondag in de Britse hoofdstad dringen worden tussen een rustiek leger van groene overjassen en modderige laarzen, die het Londense openbaar leven zullen verlammen. Naar schatting 250.000 mensen worden verwacht om er te protesteren tegen het plattelandsbeleid van de Labour-regering. De partij zou zich volgens de manifestanten te veel concentreren op de stad.

De mars komt enkele dagen voor in het parlement het omstreden wetsvoorstel van Labour-parlementslid Michael Foster over een verbod op drijfjachten wordt besproken. Foster wil dat de jagers niet langer gebruik maken van honden, die vossen en ander wild naar een te pijnlijke dood leiden. Een wet zal het voorstel na alle commotie waarschijnlijk niet worden, maar de plattelandscoalitie vreest dat een formeel verbod er toch doorkomt.

Labour wordt verweten niet meer bij de tijd te zijn. Volgens de organisatoren van de mars is de eigenlijke reden dat Labour de drijfjacht wil verbieden omdat daarin nog steeds een klassenonderscheid heerst. Tussen ruiters en het voetvolk zouden in de jacht ook de sociale verschillen tussen aristocratie en arbeiders worden beklemtoond. De voorstanders van de jacht verwerpen deze redenering nu als een anachronisme.

De organisatoren menen dat de sport geëvolueerd is tot een democratisch massagebeuren. Net dat willen ze bewijzen door met zo'n heterogeen publiek naar de hoofdstad af te zakken. Niet alleen jagers zullen daarbij zijn, maar ook andere plattelandsbewoners die zich benadeeld voelen door de stadspolitiek. Maar het thema van de jacht verraadt een groter ongenoegen van de plattelandsbevolking tegenover de Labour-regering, en op de BBC werd onlangs zelfs gesuggereerd dat de tegenstelling platteland-stad een nieuw schisma aan het worden is in de Britse maatschappij, dat de klassieke klassentegenstelling geleidelijk heeft vervangen.

De Britse landbouwers zagen na de dollekoeiencrisis hun koopkracht al sterk dalen zonder dat daar voldoende overheidssteun voor in de plaats kwam. Het verbod op de verkoop van T-bonesteaks vergrootte hun woede nog. Gewone dorpelingen zullen zondag ook opdagen: het zijn mensen die boos zijn omdat de infrastructuur in hun dorp wordt verwaarloosd: openbaar vervoer, scholen, winkels en pubs. Ze verwijten Blair niet tegemoet te zijn gekomen aan de ontsluiting en vitalisering van het platteland, zoals hij in zijn kiescampagne had beloofd.

Na tien maanden aan de macht kreeg Blair donderdagavond al een voorproefje van de mobilisatiebereidheid van de plattelanders: meer dan tweeduizend grote vuren werden in het hele land aangestoken, "om de mars aan te kondigen". March FM, een speciaal radiostation zal zondag voor één dag in de eter gaan om de niet-aanwezigen te informeren én instructies te geven aan de betogers.

Vooral deze 'begeleiding' zint de Labour-regering niet. Het kabinet vreest dat achter de mars de Conservatieve oppositie zit, die de afgelopen maanden het plattelandsprotest wist te kanaliseren en er haar profijt mee te doen. Volgens de media is zondag het gevaar voor politieke recuperatie dan ook heel groot. De Conservatieven zouden het hele gebeuren hebben gefinancierd, waardoor van een spontane mars geen sprake meer zou zijn. De krant The Independent kon achterhalen dat de organisatie van de mars een half miljoen pond zal kosten. Onder de financiers zouden zich voormalig conservatief vice-premier Michael Heseltine bevinden, en een rist Amerikaanse zakenlui, die bekend staan als leden van de wapen- en jachtlobby.

Hun enige doel zou zijn om tweespalt te zaaien binnen het eensgezinde Labour-kabinet. De eerste verdeeldheid werd gisteren alvast een feit. Nauwelijks enkele uren nadat een staatssecretaris voor Landbouw de mars had veroordeeld als een 'steun voor de bloedsporten', kondigde minister van Milieu Michael Meacher aan dat hij zelf van plan was om zondag mee op te stappen. Meacher wil daarmee de 'steun van de regering voor het platteland' tonen.

(MR)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234