Pasen& chocolade
De oplossing van chocolatiers? De paashaas komt per taxi
Niet alleen voor katholieke zieltjes is Pasen een hoogdag, ook voor chocolatiers is dat het geval. Ondanks de lockdown doen de paasklokken hun best om in uw tuin of – bij gebrek daaraan – in uw keukenkast te geraken. Sommige paashazen nemen zelfs een taxi.
“Voor ons kan deze crisis eigenlijk niet op een slechter moment vallen. Pasen, en de aanloop ernaartoe, maken meestal ons jaar goed. Daarna heb je nog wat communies en Moederdag, maar dan valt het stil tot het einde van het jaar.” Chocolatier Wim Vyverman (40) uit Sint-Niklaas zat de voorbije weken met de handen in de haren. “Vooral veel bedrijven annuleerden hun jaarlijkse bestellingen voor het personeel. We hebben toen eerst wat gas teruggenomen, maar op een bepaald moment moet je er toch wat van maken. Je kan Pasen toch niet laten voorbijgaan zonder chocolade?”
Vyverman kwam uit bij een creatieve oplossing: in het Waasland snorren de paasklokken nu rond met de wagens van Taxi Mario. “Voor taxibedrijven is het nu ook een pak rustiger, dus dat bleek een win-winsituatie. We hebben eigenlijk al een tweetal jaar een webshop, maar onze holle figuren zoals eieren of paashazen konden we daar niet op kwijt. Uit testen bleek namelijk dat ze de normale pakjesdienst niet overleven.”
Propvol
Technisch gezien kunnen chocolatiers als voedingswinkel openblijven, maar in de meeste fysieke winkels blijft het vandaag oorverdovend stil. Zeker in de binnensteden die teren op toerisme. “We waren ons aan het klaarmaken voor een recordperiode”, klinkt het bij Sharon Germonpré van de Gentse chocolatier Van Hoorebeke. “Met het Van Eyck-jaar en het mooie weer had onze winkel normaal propvol gestaan.”
Een aantal chocolatiers, zoals Dominique Persoone van The Chocolate Line, heeft daarom de deuren van de fysieke winkels gesloten. Volgens Guy Gallet van Choprabisco, de branchesector in ons land, hebben de meeste chocolatiers nu vooral hun hoop gevestigd op hun – soms gloednieuwe – webshops of andere manieren van online bestellen. “Via Facebook of e-mail lopen ook heel wat initiatieven, en dat is logisch: deze periode is verantwoordelijk voor een gevoelig deel van de jaaromzet, dat varieert van 15 tot 30 procent.”
De rust in de winkels reflecteert zich dan ook niet in rust in het atelier. “We hebben de online bestellingen zelfs moeten afsluiten door de grote vraag”, zegt Germonpré. Al is dat eerder een kwestie van gebrek aan transport: de hele (schoon)familie rijdt momenteel al rond en extra chauffeurs in dienst nemen, is geen optie. “We beperken de schade, maar de put is niet gedicht. We schatten dat we een derde van onze normale omzet kunnen draaien. Dat is geen goeie Pasen.”
Emotionele waarde
Toch is het zeker niet allemaal kommer en kwel, benadrukt Vyverman. “Ik zie veel collega’s creatief omspringen met deze crisis.” Dan gaat het niet enkel over het ondernemende luik, ook over de chocolade zelf. Zo lieten verschillende ambachtslieden zich de voorbije dagen inspireren door de tijdsgeest, met als gevolg een paashaas met een mondmasker uit witte chocolade.
“En heel wat bedrijven, die normaal op kantoor wat verwennerij voorzien in deze periode, nemen nu initiatief om chocolade naar de privé-adressen van hun werknemers te sturen”, vertelt Gallet. Daarnaast kwamen grote spelers met ondersteunende initiatieven. Zo biedt Callebaut een gratis webshop aan op het platform www.NotWithoutMyChocolate.com, zodat mensen toch hun weg vinden naar de plaatselijke chocolatier.
“Veel mensen hechten een zekere emotionele waarde aan chocolade rond dat paasfeest”, zegt Germonpré. Veel bestellingen zijn cadeautjes binnen de familie. Vyverman: “Ik kreeg al grootouders over de vloer die toch hun eieren komen inslaan: hun kleinkinderen mogen ze komen halen eens dit allemaal voorbij is.”
Volgens Gallet zal het zondag niet ontbreken aan paaseieren in de tuin. “Of in de uithoeken van het appartement. Kinderen zullen ook wel begrijpen dat het voor de paasklokken een apart jaar is.”