Donderdag 01/10/2020

De open brief van Daniel Van Buyten Goeiedag,

Voilà, de eerste twee matchen zijn gespeeld.

In de Belgische pers is er na de match tegen Duitsland veel over mij gepraat. Ik wilde niet reageren vóór de match tegen Turkije, uit professionalisme en uit respect voor de groep. Maar nu maak ik gebruik van mijn website om mijn ongenoegen, mijn verdriet en mijn walging uit te drukken. Het is meer dan genoeg geweest.

Ik ben het slachtoffer geworden van een lynchpartij in de media, zowel in het noorden als in het zuiden. Jammer genoeg kan dit elke profvoetballer in België overkomen. De journalisten zijn er om hun werk te doen en hun mening uit te drukken op een objectieve manier, en zo hoort het ook absoluut te zijn. Dat er druk is stoort me niet, integendeel. Het wordt me wél te veel, wanneer het niet meer objectief gebeurt, wanneer men je goedkoop afmaakt, wanneer men je blijft zoeken. Zonder ook maar rekening te houden hoezeer je de persoon kwetst om wie het gaat, maar ook en vooral zijn entourage.

Ik heb de laatste dagen verschrikkelijke dingen gelezen. Er werd geopperd dat ik een verrader was (!), gefrustreerde trainers vonden het gepermitteerd om te verklaren dat ik nooit meer voor de Rode Duivels moest spelen, titels van kranten kwamen tot de gemakkelijke conclusie dat ik alleen verantwoordelijk was voor de nederlaag.

Ik heb mij altijd, zonder enige uitzondering, ten volle gegeven voor mijn vaderland. Minstens evenveel als voor mijn clubs. Ik vind het een eer om dit shirt te dragen en om de kleuren ervan te verdedigen. In tegenstelling tot sommige anderen in dit land, houd ik van mijn land en zal ik dat altijd blijven doen.

Natuurlijk, België heeft nu al te lang niet meer deelgenomen aan een internationaal toernooi en dat frustreert de mensen. Maar zet die frustratie in iets anders om dan in boosaardigheid of een gebrek aan respect. In steun in moeilijke tijden bijvoorbeeld. Probeer niet spelers tegen elkaar op te zetten, dat werkt toch niet. Steun ons veeleer, wees constructief. Als uw kind het de laatste tijd moeilijk heeft om zich door te zetten, wat gaat u dan doen? De vinger op de wonde leggen, het kind vernederen of het steunen in zijn pogingen? Negatief of positief zijn?

Ik houd van mijn land, maar in deze sfeer wil ik niet meer voortdoen. De groep wil meer dan ooit... Maar door aanhoudend tegen ons te zeggen, tegen mij te zeggen, dat ik niets waard ben, kan die wil wel eens verstoord worden. Als de pers voortgaat met deze lynchpartij, of het nu mij betreft of een andere Rode Duivel, dan is het een pers die het niet meer verdient gelezen te worden. Vergeet immers niet dat wij ook maar mensen zijn, met onze gevoeligheden. Ik heb fouten gemaakt zoals iedereen er al gemaakt heeft. Maar ik ben er ook in geslaagd enkele kleine dingen te verwezenlijken, zoals mijn land kwalificeren voor zijn laatste grote toernooi bijvoorbeeld. (Van Buyten verwijst daarmee naar zijn kopbalgoal in de kwalificatiematch in Schotland voor het WK 2002, goed voor de 2-2 en die de Rode Duivels mee op weg zette naar Japan en Zuid-Korea, red.)

Al wat ik vraag, is een beetje gematigdheid. Ik houd eraan de mensen te bedanken die me in deze moeilijke periode hebben gesteund. Om te beginnen mijn familie, mijn coach (Georges Leekens, red.), ex-coaches en ontelbare échte voetballiefhebbers, zowel in het noorden als in het zuiden. Bedankt ook voor al jullie steunbetuigingen die op mijn website zijn binnengekomen. Ik heb ze allemaal gelezen en ze waren hartverwarmend. Om te eindigen, zou ik graag mijn eerste doelpunt opdragen aan mijn moeder, mijn vader en alle mensen die me gesteund hebben. Het tweede doelpunt wil ik opdragen aan mijn vrouw Céline en mijn dochtertje Lou-Ann, altijd aanwezig in deze moeilijke momenten.

Daniel

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234