Dinsdag 06/12/2022

Banken

De opbrengst van privatisering Belfius: te mooi om waar te zijn?

De privatisering van staatsbank Belfius noopt minister van financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) tot een ernstige denkoefening
 Beeld Photo News
De privatisering van staatsbank Belfius noopt minister van financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) tot een ernstige denkoefeningBeeld Photo News

Een stuk van de staatsbank Belfius verkopen en alsnog genieten van een royaal dividend. Dat is de wel erg optimistische analyse van de twee zakenbanken die de regering onder de arm heeft genomen om de privatisering van Belfius te onderzoeken. "De overheid zou net zo goed Belfius nog even in handen kunnen houden", zegt onder meer Geert Noels.

Lieven Desmet

Bank of America Merrill Lynch en JPMorgan menen dat Belfius binnen een klein jaar beursrijp kan zijn. Bank of America Merrill Lynch, de zakenbank die voor de regering werkt, denkt dat het mogelijk is 20 tot 40 procent van Belfius naar de beurs te brengen. JPMorgan, dat door Belfius is aangesteld, houdt het op 25 tot 49 procent.

Gezien de waarderingen die de ronde doen - 7 à 9 miljard euro - zou een operatie volgens De Tijd de staat 1,4 tot 4,4 miljard euro kunnen opbrengen, geld dat gebruikt kan worden om de overheidsschuld af te bouwen. Volgens de zakenbanken is het niet uitgesloten dat de bank een groter deel van haar winst uitkeert. Daardoor zou de regering-Michel kunnen blijven rekenen op royale dividendinkomsten.

Vorig jaar keerde Belfius ruim 225 miljoen euro dividend uit aan de staat, een bedrag dat rechtstreeks naar de begroting vloeit. De Tijd schrijft dat dat voor de federale regering een aantrekkelijk scenario is, omdat ze zo dubbel profiteert. Met de opbrengst van de privatisering kan ze de overheidsschuld doen dalen én ze behoudt de dividenden, die in de begroting meetellen.

Op het kabinet van minister van financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil men voorlopig niet reageren. Ook bij Belfius zelf wordt niet gecommuniceerd over het rapport van de zakenbanken. Allicht nog voor het zomerreces zou de regering de knoop willen doorhakken. Toch heerst er vooral ongeloof in kringen van economen. "Dit is gestuurd door de zakenbanken. Het gelobby om deze deal binnen te halen is nu al drie jaar aan de gang."

Molensteen Arco

Dat het dossier Arco, dat als een molensteen rond de nek hangt van Belfius, nauwelijks ter sprake komt, zegt veel. Nochtans weegt die afhandeling zwaar door in de waardering van de bank. Om nog niet eens te spreken over het politieke steekspel dat daarrond hangt. Vice-premier Kris Peeters (CD&V) beet vorige week nog maar eens van zich af om snel een oplossing voor de Arco-coöperanten uit te werken.

Hij wil een deel van de privatisering gebruiken om die erfenis af te handelen. Of dit de toets van Europa zal doorstaan is evenwel een groot vraagteken, nadat de Commissie zich negatief uitsprak over de staatsgarantie die de Arco-coöperanten genoten.

De kernvraag of de overheid bankier moet spelen wordt bijna niet meer gesteld. Terwijl het vandaag best een relevante vraag is. Van het scenario die wijlen Luc Coene voorstond lijkt alvast niks meer over te schieten. Als gouverneur van de Nationale Bank pleitte Coene er voor om een deel van Belfius te verkopen, om de staatsschuld te verminderen. En een deel in handen te houden. dat gedeelte zou dan als een financier voor de lokale besturen optreden, een soort Gemeentekrediet.

"Nu lijkt het scenario Dexia-Light het te halen", vreest een aantal waarnemers. "Het management droomt er weer van om via de beurs spannende dingen te gaan doen, met overnames. Dat is wellicht sexy, maar we weten hoe dat is afgelopen. Ik hoop dat Van Overtveldt het gelobby van de zakenbanken kan doorprikken."

Ook Geert Noels heeft twijfels: "De overheid kan net zo goed Belfius nog even in handen houden. Er is vandaag geen brandende noodzaak om te verkopen. Je kan beter een hoger dividend vragen, en dat voor de begroting gebruiken."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234