Woensdag 26/06/2019

Duivensport

De Oost-Vlaamse familie achter recordduif Armando: “Wij hebben al veel mensen rijk gemaakt”

Nikolaas Gyselbrecht (midden) runt samen met vader Carlo (rechts) en broer Thomas (links) vanuit Knesselare Pigeon Paradise. Beeld Tim Dirven

Het internet bestond nog maar net en hij wilde gewoon een site met nieuwtjes over de duivensport. Twintig jaar later is Pigeon Paradise de grootste duivenveiling ter wereld en verkoopt Nikolaas Gyselbrecht (38) duiven van een miljoen euro per stuk. 

Er is champagne, er is taart, er zijn uitgelezen gebakjes. Er is een kort woordje van CEO Nikolaas Gyselbrecht aan zijn team: dat het dankzij hen is, zijn team, dat de veiling zo’n succes geworden is. “Ik ben heel trots op jullie”, zegt hij. Broer Thomas, verantwoordelijk voor de verkoop, bevestigt ongemakkelijk lachend. 

Speechen, het is hun ding niet. Ook niet dat van vader Carlo, dierenarts op rust sinds hij zich meer dan tien jaar geleden voltijds ging toeleggen op het project van zijn zonen. Hij kijkt van een afstand toe, in stofjas, met een half glaasje champagne in de hand. “Mooi”, knikt hij. 

Recordprijs

Pigeon Paradise, afgekort PIPA, mag dan al jaren het epicentrum van de duivensport zijn en de ene recordprijs na de andere breken, exploten als die van afgelopen weekend vinden ze ook in Knesselare nog steeds te zot voor woorden. Wat wil je ook: topduif Armando werd via het veilingplatform van PIPA voor 1.252.000 euro verkocht aan een Chinese duivenliefhebber. “Meer dan een verdubbeling van de vorige recordprijs”, zegt Nikolaas. “En het is echt niet onrealistisch dat die de komende jaren nog hoger zal komen te liggen.”

En zeggen dat Gyselbrecht, toen nog een student toegepaste economische wetenschappen, de website eind jaren 90 opstartte als nieuwssite voor de duivensport, om de goede resultaten van zijn duivenmelkende vader, oom en grootvader wat in de kijker te zetten. 

“Maar algauw had ik door dat een nieuwssite geen geld opbrengt”, lacht hij. “Dus zette ik eens een duif van mijn vader te koop. Dat marcheerde.” Vandaag is pipa.be het grootste online veilingplatform voor duiven ter wereld, beschikbaar in acht talen met gemiddeld ongeveer 15.000 unieke bezoekers per dag. Op topdagen zijn dat er meer dan drie keer zoveel en kan het aantal pageviews per dag oplopen tot anderhalf miljoen. 

In het hoofdkwartier in Knesselare huizen een duizendtal duiven in tot de puntjes verzorgde en hyperbeveiligde tillen. Het gros zijn duiven van de ruim honderd klanten die hun dieren exclusief via PIPA verkopen. Hier zitten ze ‘in transit’, te wachten op hun verhuizing naar de nieuwe eigenaar. 

Als die er komt, want steenrijke Chinezen of Arabieren kiezen er ook weleens voor hun dure prijsduif de stress van een verhuizing te besparen. En dan blijft het beestje op de grens van Oost- en West-Vlaanderen wonen. Veel kans dat ook Armando hier zal komen te zitten.

Beeld Tim Dirven

“Die duiven zijn toch niet gekocht om te vliegen”, legt Nikolaas Gyselbrecht uit. “Ze worden gekocht voor hun genen. Waar de kopers echt in geïnteresseerd zijn, is het nageslacht.” 

En ook daar kan PIPA voor zorgen: met het Pigeon Paradise Elite Center heeft PIPA ook een kweekprogramma. “Wil dat zeggen dat de kinderen van Armando ook gegarandeerd toppers worden? Nee. Maar de kans is wel groter, zeker als we hem kruisen met een topvrouwtje. En we hebben er wel enkele die daarvoor in aanmerking komen, denk ik.”

Champions League

Dat ze intussen de Champions League van de duivensport zijn, zei dit weekend iemand tegen Gyselbrecht. En dat ze alleen matchen tegen zichzelf spelen. Het is een boutade verpakt in een compliment, maar het is ook gewoon waar. Honderden duivenmakelaars zijn er wereldwijd, honderden online platformen ook waarop duiven verhandeld worden. 

Maar geen één heeft de ampleur van PIPA. “Wij draaien dit boekjaar wellicht 25 miljoen euro omzet”, zegt Nikolaas. “Onze twee dichtste achtervolgers klokken af op een paar miljoen euro. Sowieso zitten die in een ander segment. De echte topduiven worden alleen bij ons verhandeld.” Niet voor niets luidt de baseline van PIPA: “Pigeons from paradise, available on earth.”

Beeld Tim Dirven

Hoe dat zo gekomen is? Het is een sneeuwbaleffect, halen de broers de schouders op, alsof het allemaal per ongeluk gebeurd is. Na de eerste duif die Nikolaas in 2003 online te koop aanbood, volgde een tweede, een tiende, een honderdste. Tot ze in 2009 voor het eerst een duif verkochten voor meer dan honderdduizend euro. 

Sindsdien horen ze bij de grote jongens. In Knesselare zijn er twintig vaste medewerkers in dienst, wereldwijd verdedigen dertig agenten hun belangen, van Duitsland tot China, van Trinidad en Tobago tot Argentinië en Irak.

“Duiveneigenaars zien wat we doen voor anderen, en dat willen zij dan ook. Wij hebben de afgelopen jaren al veel mensen rijk gemaakt”, lacht Nikolaas Gyselbrecht. Al heeft het de duivenliefhebber zelf uiteraard ook geen windeieren gelegd. Toch wil hij dat graag relativeren. “De rekensom werd in de pers al voor ons gemaakt: 720.000 euro hebben we verdiend aan de verkoop dit weekend, wordt er geschreven. Maar onze kosten zijn ook navenant.” 

De champagne wordt opgeborgen, de helft van de taart en het gebak verdwijnt weer in de koelkast. Er staan immers alweer klanten aan de deur, de telefoon rinkelt en de duiven moeten verzorgd worden. 

“Vandaag zijn wij de grootste en doet niemand in de hele wereld wat wij doen. Maar wie zegt dat dat morgen nog zo is? Er kan straks iemand opstaan die een veel beter, nieuwer, innovatiever idee heeft. Hoeveel zoekmachines bestonden er in de beginjaren van het internet niet? En wat rest er vandaag nog van? Niets. Zelfs Yahoo bestaat niet meer. Dat zit altijd in mijn achterhoofd.”

Beeld Tim Dirven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden