Maandag 21/09/2020
Cathy Galle.Beeld rv

Standpunt

De oorzaak voor de massale uithuiszettingen? Die is al jaren bekend

Cathy Galle is journalist bij De Morgen.

Het blijft een verschrikkelijk hoog cijfer: vorig jaar hing 232 huurders per week een uithuiszetting boven het hoofd. Hoeveel er werkelijk hun woning verloren, is niet geweten. Een goeie registratie is niet meteen een sterk punt van onze justitie.

Lees ook:

Een dag van de vrederechter? Bijna uitsluitend huurgeschillen

Dat er cijfers zijn over de dreigende uithuiszettingen is vooral te danken aan de OCMW’s, die bij elk dossier waarin het mogelijk tot zo’n worstcasescenario komt, verwittigd moeten worden. Want het is het OCMW dat de uithuisgezette moet opvangen. Of toch proberen opvangen. In de praktijk blijkt dat aartsmoeilijk en komen die mensen vaak terecht bij familie, vrienden, de crisisopvang of in vele gevallen uiteindelijk op straat.

De oorzaken voor al dat leed zijn nochtans al jaren bekend. Er is een groot tekort aan sociale woningen. Door de lange wachtlijsten moet de doelgroep zich proberen behelpen op de private markt. Daar is dan weer een groot tekort aan goede en betaalbare woningen. Want nieuwbouwhuizen en -appartementen zijn doorgaans voor de hogere segmenten van de markt bedoeld. 

Stijgend aantal conflicten

Voor wie weinig middelen heeft, zijn geschikte woningen te duur. De goedkopere zijn nogal eens in slechte staat. In de praktijk zorgt dat blijkbaar steeds vaker voor een conflict tussen huurder en verhuurder. In vele gevallen eindigen die met het verlaten van de woning, al dan niet gedwongen. Uit cijfers die De Morgen opvroeg blijkt zelfs dat het aantal conflicten dit jaar nog aan het stijgen is ten opzichte van vorig jaar.

De oplossingen voor het probleem zijn nochtans ook al jaren bekend: meer inzetten op sociale woningen, uitbreiden van de huursubsidies, het optrekken van de minimuminkomens en meer inzetten op huurbemiddeling zodat het niet tot een escalerend conflict komt. Het stond te lezen in zowat elk memorandum dat verenigingen die met deze problematiek bezig zijn, voor 26 mei afleverden aan de politieke partijen.

En-en-scenario’s 

Het is dan ook wraakroepend dat de politiek doof lijkt te blijven. In de startnota die N-VA-voorzitter Bart De Wever voorlegde aan de andere partijen, staat te lezen dat de N-VA het aantal sociale woningen wil vergroten door een grotere klemtoon op renovaties te leggen. En dus niet door massaal nieuwe sociale woningen te bouwen. De passage deed al bij veel woonexperts en armoedebestrijders de haren rechtkomen. Want met renovaties van bestaande woningen gaan we er niet geraken. In de verste verte niet.

Niet dat Vlaanderen volbouwen met sociale woningen wél de oplossing is. Er zullen én-én-scenario’s nodig zijn om de wooncrisis in de laagste segmenten het hoofd te bieden. Maar daarvoor hebben we wel eerst politici nodig die niet ziende blind zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234