Maandag 25/01/2021

De oorlogskoorts stijgt in Washington

Met de speech van Colin Powell in de Veiligheidsraad lijkt het debat over Irak in de VS grotendeels afgesloten. De massamedia spreken alle dezelfde taal en ook de leiders van de Democraten scharen zich bijna eensgezind achter de oorlogsoptie.

New York

Van onze correspondent

Tom Ronse

De media en de politieke leiders waren unaniem in hun lof voor het optreden van Powell, dat rechtstreeks werd uitgezonden door de meeste zenders. De grote netwerken zonden enkel de toespraak van Powell uit. De drie nieuwskanalen besteedden wel aandacht aan de reacties van andere leden van de Veiligheidsraad, maar lieten daarbij elke poging tot objectiviteit varen. Dat was niet enkel het geval voor het openlijk oorlogsgezinde Fox News (eigendom van Rupert Murdoch) maar ook voor CNN. Zo zei ankervrouw Paula Zahn na de persconferentie van de Iraakse regeringswoordvoerder: "De meeste Amerikanen die dit gezien hebben, lachten ofwel luid, ofwel keerde hun maag om."

Geen enkele expert die enig scepticisme aan de dag legde over het requisitoir van Powell kwam op het scherm. Zo was Scott Ritter, een ex-wapeninspecteur die kritisch staat tegenover de regeringspolitiek, een opvallende afwezige terwijl David Kay, een ex-wapeninspecteur die de huidige inspecties zinloos vindt, op verscheidene kanalen te zien was. Ook de woordvoerders van leidende denktanks waren kwistig met hun lof voor Powell. "Hij was indrukwekkend", zei Lee Hamilton, de president van het Woodrow Wilson Center For International Peace, "het regeringslid met de grootste geloofwaardigheid in de wereld, een duif, bewees zijn zaak. Nu zijn we duidelijk op het pad van de oorlog, tenzij Saddam een bocht maakt."

Ook de leiders van beide grote partijen prezen Powell. Verscheidene congresleiders zeiden dat het nu bewezen is dat Irak massale vernietigingswapens bezit en er meer tracht te verwerven. De Democratische senator Diane Feinstein zei dat het betoog van Powell haar opinie veranderd had. "Ik geloof niet meer dat de inspecties kunnen slagen", zei Feinstein, "tenzij Saddam capituleert en weggaat, zie ik geen andere oplossing (dan oorlog)."

Volgens de zender MSNBC was senator Ted Kennedy de enige Democraat die nog kritisch stond tegenover de regeringspolitiek. Kennedy stelde na Powells optreden enkel dat de regering nog vele vragen niet beantwoord had. "Hoe gaan we eruit geraken?", vroeg hij. "Hoeveel verliezen gaan we lijden? Hoe lang gaan we daar blijven? Hoeveel burgerslachtoffers zullen er worden gemaakt?"

Er is overigens nog een belangrijke minderheid in het Congres die tegen de oorlog gekant blijft maar die werd niet geïnterviewd op de Amerikaanse tv. Op de BBC zei een van hen, Jim McDermott, dat de alliantie tussen Irak en Al-Qaeda, die Powell had proberen aan te tonen, hoogstens een mogelijkheid was. "De mensen die gaan sterven, aan hun kant en aan de onze, dat is een zeer hoge prijs die moet worden betaald voor een mogelijkheid", aldus McDermott. Een andere Democraat, senator Carl Levin, zei dat de VS de inspecteurs meer informatie en U2-spionagevliegtuigen moeten geven. "De meeste Amerikanen willen dat we via de VN blijven werken", zei hij.

De voormalige nationale veiligheidsadviseur Zbigniew Brzezinski was het daarmee eens. "Als we niet collectief reageren, zullen we het Westen splijten en zal het veel moeilijker worden om soortgelijke problemen elders op te lossen", zei hij. Volgens hem en de voorzitter van de senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, Richard Lugar, is een waarschijnlijk scenario dat er een tweede resolutie zal worden gestemd als de wapeninspecteurs op 14 februari zouden rapporteren dat Irak nog steeds onvoldoende meewerkt. Die resolutie zou een ultimatum en concrete eisen stellen waarvan de niet-uitvoering automatisch tot oorlog zou leiden.

Congresleden die zich verzetten tegen oorlog worden niet meer geïnterviewd op Amerikaanse tv

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234