Maandag 21/06/2021

De onstuitbare trend van 2010

Dit jaar werd het meer dan duidelijk: de tijd dat rum enkel achteloos werd gebruikt om cocktails te maken is voorbij. Van alle kanten werd het voorbije jaar edele rum aangevoerd. Geen voer meer voor piraten. Met zijn verschillende origines, leeftijden en complexe smaken moet degustatierum niet onderdoen voor zijn Schotse (en andere) neven.

ven een beetje geschiedenis. ‘Kill-devil’, een sterkedrank gemaakt op Barbados in 1647, was de eerste gedocumenteerde rumbullion avant la lettre. Hij vormde de basis van de ‘naval rum’, het rantsoen van de zeevaarders, en werd ook gebruikt als medicijn. Hij rook erg scherp en was intens van smaak. De oorspronkelijke rum was zo goed als ondrinkbaar en werd gestookt van melasse, het zwarte en kleverige bijproduct van rietsuiker. Nog steeds stookt men rum meestal op basis van melasse, maar soms voegt men er ook puur rietsuikersap of rietsuikerhoning aan toe. Dit type noemt men industriële rum.

Rhum Agricole

Rum uitsluitend gemaakt op basis van rietsuikersap is rhum agricole. Oorspronkelijk was die naam voorbehouden voor rum geproduceerd op Guadeloupe, Martinique en Haïti maar ook in andere landen maakt men nu rhum agricole. In 1996 werd rhum agricole uit Martinique erkend als AOC en sindsdien is er een strenge controle van herkomst en productie door INAO, het Franse instituut dat de oorsprongsbenamingen toekent.

veroudering

Rum dankt zijn populariteit aan de cocktail waarvoor men meestal neutrale en minder intens smakende rum gebruikt om een mooi smaakevenwicht te bekomen. De laatste jaren echter is men de kwaliteit van oude rum bijzonder gaan waarderen. Rum is niet alleen dat beetje anonieme ingrediënt van cocktails, als hij lang kan rijpen in eiken vaten ontwikkelt hij een diepe smaak en intense aroma’s. De snelle veroudering en een hogere zoetheid van het basisproduct geven oude rum een wat zachter en ronder karakter.

Verouderen doet rum in het warme klimaat sneller dan de whiskyneefjes uit Schotland. Poëtisch omschrijft men het alcoholverlies door de tropische hitte weleens als het ‘deel voor de engelen’.

Een andere factor die zeker hielp bij de opwaardering van oude rum, waren de grote voorraden van de vele distilleerderijen in de landen waar men suikerriet kweekt: de Caraïben, Zuid- en Midden-Amerika en de Franse overzeese gebieden La Réunion en Martinique.

single cask rum

De kwaliteit van de rum hangt niet alleen af van zijn ouderdom, bepalend is ook het soort vaten waarin de drank rijpt.

Bij de traditionele productie laten distilleerderijen de rum verouderen in vaten van verschillende eiktypes: witte eik, Amerikaanse eik, vaten die voordien zijn gebruikt voor bourbon whiskey enzovoort. Dan gaan ze over tot het blenden van rum uit verschillende soorten vaten om een heterogeen product te bekomen.

Andere producenten van degustatierum brengen hem in navolging van single malt whisky nog een aantal maanden of jaren over naar portvaten of nieuwe Franse eiken vaten. Dat extra rijpingsproces moet zorgen voor meer complexiteit. Het wordt dan ook vooral toegepast door Europese distilleerderijen - cognac- of whiskyhuizen - die vaten rum aankopen en ze in Europa verder laten rijpen.

Een ander fenomeen dat we kennen van single malt whisky is het bottelen van rum uit een ‘single cask’. Rum uit één enkel vat, zeer mooi verouderd, wordt gebotteld en ongeblend verkocht. Het gaat natuurlijk om zeer gelimiteerde oplagen en reken maar dat elk vat andere smaaknuances geeft.

De toegenomen status van oude rum blijkt ook uit de aandacht voor het jaartal van distillatie dat meer en meer netjes op de fles wordt vermeld. Bij dit alles mag je evenwel niet vergeten dat acht of vijftien jaar snelle veroudering van rum in een warm klimaat, niet hetzelfde resultaat geeft als een even oude whisky.

Wals niet met het glas

Nog enkele degustatietips. Om ten volle te kunnen genieten van verfijnde rum, moet je beschikken over de juiste techniek en het juiste glas. Verschillende merken - denk aan Chef & Sommelier of Spiegelau - hebben speciale glazen ontwikkeld om kwalitatief hoogstaande distillaten optimaal te kunnen proeven.

Rum kan je best serveren bij een temperatuur van 14 tot 18 graden. Giet ongeveer drie tot vier centiliter rum in het glas maar let op voor de ‘wijnglasziekte’. Wals niet met het glas want daardoor maak je de alcohol los en verdrijf je de fijne aroma’s die spontaan in het glas ontstaan. Je kan beter even wachten tot de aroma’s zelf vanuit het glas opstijgen.

Rum proef je ook heel anders dan wijn. Laat de rum niet in de mond rondgaan, want dan werkt de alcohol te snel in op je smaakpapillen en doe je de smaak teniet. Neem eerst een slokje en meteen daarna een teugje lucht om alle smaken van de rum beter tot zijn recht te laten komen.

Door het warme

klimaat veroudert rum sneller. Een 15 jaar oude rum is dus niet hetzelfde als een even oude whisky

Rum met smaak

De twee bekendste rummerken zijn Bacardi en Havana Club. Hun rum is vooral geschikt voor cocktails als mojito, cuba libre, enzovoort. Toch zijn ook zij de laatste jaren op de trein van de degustatierum gesprongen. Bacardi met de ‘8 Años’, Havana Club met onder meer ‘15 Años’. En om de naar eigen zeggen beste blended rum ter wereld te creëren, heeft Havana Club nog eens alle registers opengetrokken. Havana Club Máximo Extra Añejo, een blend van zeldzame oude rum in een kristallen decanteerkaraf, kost 1.500 euro.

Omdat er zoveel soorten degustatierum zijn door de verschillende origines, basisproducten en verouderingsmethoden, zetten we enkele flessen uit het aanbod in de schijnwerpers.

•Zacapa Centenario 23 Años

Gemaakt in Guatemala van suikerriethoning. Men laat de rum verouderen op een hoogte van 2.300 meter in de Guatemalteekse bergen. Dit zorgt voor een langzamer verouderingsproces. Het is een blend van 6 tot 23 jaar oude rum, met zowel in de neus als qua smaak sterke zoete tonen. De neus geeft complexe houttonen en aroma’s van chocolade en vanille. Een zeer warme, krachtige en toegankelijke rum. Prijs: ongeveer 75 euro.

• Plantation Jamaica 2000

Deze jaartalrum is gedistilleerd op basis van melasse en heeft na zijn veroudering in Jamaica nog gerijpt in de Franse Cognacstreek. Het is een zeer fruitige rum, met aroma’s van exotisch fruit, banaan en een hint van kokosnoot. Een krachtige stijl van rum. Prijs: 35,50 euro.

• Clement Single Cask

Deze rhum agricole uit Martinique is een botteling van één vat en dus geen mengeling. Een zeer complexe en fijne rum met zachte aroma’s van amandel en gedroogde vruchten. Een hint van kaneel ook. De smaak, kenmerkend voor rhum agricole, heeft een zeer aangename, droge aanzet en een zachte afdronk met een rokerige hint. Zeer elegant. Prijs: 49 euro.

• Renegade Rum Barbados Black Rock 2000

Afkomstig van Barbados, de plek waar rum werd geboren. Heeft na veroudering op Amerikaanse eik nog gerijpt in portvaten, maar wel in Islay, Schotland. Dit is een complexe rum: fruitig in de neus, met op de achtergrond honing en karameltonen, en elementen van frisse kruidigheid zoals gember. De smaak is droog, rokerig en krachtig. Een rum met diepgang, voor de liefhebber. Prijs: 48 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234