Donderdag 29/07/2021

De ondernemer die alleen rechtdoor kent

"Bart Verhaeghe is een visionair, een doordrijver en een warme supporter van mijn club." Met die woorden introduceerde Michel D'Hooghe in januari 2011 Bart Verhaeghe als gedelegeerd bestuurder bij Club Brugge. Hij was aanvankelijk gehaald om Club Brugge te helpen bij het bouwen van een nieuw stadion, omdat binnen familieclub Club Brugge niemand daarvoor de juiste knowhow had.

'Bart De Bouwer' maakte indruk, ondanks het falen van het project, en het ouder wordende Brugse bestuur zag in hem een krachtdadige vernieuwer. Van bij zijn eerste publieke optreden werd echter duidelijk dat de figuur Verhaeghe een bruuske stijlbreuk betekende met het 'oude' Brugge, tot dan toe steeds als 'warme familieclub' gerund. "Ge snapt het echt niet hé, manneke", beet hij een verslaggever van deze krant toe toen die op de allereerste persconferentie te veel vragen stelde.

Verhaeghe rekent af met wie hem niet volgt. In februari 2011 werd de goede huisvader Paul Jonckheere aan de kant geschoven als voorzitter en nam Verhaeghe die positie over. Officieel omdat "er te veel overlap was in de taken en omdat het efficiënter kon". Dat is Verhaeghe ten voeten uit: een man die praat en redeneert als pure zakenman. Zijn omgangsvormen zijn bruut. Zelf noemt hij het 'no nonsense'.

Binnen zijn firma Uplace wordt gezegd dat 'Verhaeghe niet tegen zijn verlies kan'. Dat blijkt wanneer de Vlaamse regering hem aanvankelijk terugfluit in het dossier rond het futuristisch woon-, werk- en ontspanningscomplex in Machelen. Verhaeghe haalt zwaar uit op een persconferentie en berust: 'Ik ben op.'

Het verbaast niet dat hij bij Club Brugge kiest voor Vincent Mannaert als rechterhand: net als Verhaeghe is hij een product van de Vlerick Management School. Samen halen ze de bezem door de club. Er komt een sportieve en structurele vernieuwing. De manier waarop afgerekend wordt met de raad van bestuur typeert de modus operandi van Verhaeghe: hij nodigt tien oudere bestuursleden uit bij hem in Zwitserland, met vervoer heen en terug in de privéjet. Ter plaatse krijgt het bezoek een goed glas wijn, een rondleiding bij Uefa en Fifa en de mededeling dat Verhaeghe graag zou hebben dat ze 'hun mandaat ter beschikking stellen'. Het komt tot een heftige discussie, maar Verhaeghe haalt wel zijn slag thuis: hij kan voortaan besturen zonder 'dood hout'.

Wat niet volgt zijn sportieve resultaten: coach Adrie Koster moet vertrekken. Het stelt de verhoudingen binnen de Brugse club op scherp. De 'volkse' Koster staat goed bij de fans, tegenpool Verhaeghe ligt onder vuur.

Wanneer Kosters vervanger Christoph Daum later zelf opstapt, haalt Verhaeghe bij de voetbalbond Georges Leekens weg. Daadkracht, daar staat hij voor. Wie een handdruk krijgt van Verhaeghe wordt eraan herinnerd.

Straks wordt die Bart Verhaeghe dus de onbetwiste nummer één van Club Brugge. In de constructie die hij als de meest wenselijke beschouwt: die waarbij hij en hij alleen beslist. Ook het plan past bij de man: nummer één worden in België, zo snel mogelijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234