Maandag 23/11/2020

DM Zapt

De onbeholpenheid van de man als het gaat over de seksualiteit van de vrouw

Johan Braeckman.Beeld Diego Franssens

Frederik De Backer zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: Van A tot Z: Johan Braeckman op VRT NU.

Gepassioneerd gravend naar goudklompjes in onze gigantische geschiedenis op het gebied van geesteloos avondlijk gegaap, geraakt een mens geheid gefascineerd door het geheel aan goedbedoeld geëmmer waarmee de VRT de goegemeente naar een hogere geestesgesteldheid hoopt te gidsen. In Van A tot Z gaat de geëerde Pat Donnez in gesprek met gegrond gewaardeerde gasten, zoals in dit geval het gekende genie Johan Braeckman, hierbij gehoor gevend aan het gegarandeerd van hogerhand ingefluisterde gebod om voor elk gespreksonderwerp een andere letter van het alfabet te gebruiken. De gedachtewisseling tussen beide gozers wordt in zesentwintig geledingen gedeeld en gratis online te grabbel gegooid. Ikzelf had het voor dit stukje graag gehouden bij de letter G.

De aflevering over de G-plek is niet toevallig de kortste. Waar het over pakweg Allah (eenentwintig minuten) en Darwin (eenendertig minuten) nog oeverloos palaveren is, maken de heren Donnez en Braeckman zich er wat de G-plek betreft in vijf schamele minuten van af. Toepasselijk.

Wat we zien zijn twee mannen van middelbare leeftijd die wat om de hete brij heen draaien, houterig tastend in het duister, op goed geluk wat balletjes opgooiend, maar de kern van de zaak onaangeroerd laten. Het monster van Loch Ness wordt erbij gehaald, het Lam Gods zelfs, maar uiteindelijk wordt toch besloten dat er ‘ook andere plekken’ zijn.

Geen speld tussen te krijgen. Het is niet omdat er geen mosselen worden geserveerd, dat pakweg een pekelharing niet kan smaken. Maar het illustreert toch weer mooi de onbeholpenheid van de man, zelfs indien verpersoonlijkt door een zeer onderlegd exemplaar als Donnez of Braeckman, als het gaat over de seksualiteit van de vrouw. Uiteindelijk doen we maar wat.

Wellicht ligt het aan het feit dat tussen onze eerste theorie- en onze eerste praktijkles doorgaans vele jaren liggen. Iemand heeft ons ooit een lijst met auto-onderdelen voorgelezen en pas veel later een sleutel in handen gestopt. En of we dan nu snel even de 24 uur van Spa-Francorchamps kunnen winnen.

Vrouwen verwijten mannen weleens egoïsme of luiheid op exploratief vlak. Zij dwalen. Het is geen kwestie van willen. Er zijn slechts weinig onderzoeksgebieden waarin de man zich zo wil verdiepen. De minste suggestie van een nieuwe expeditie en de meesten staan met vlindernet en tropenhelm in de aanslag ongeduldig aan de voordeur op hun horloge te kijken. Het is hoogstens onkunde, doorgegeven van vader op zoon. Omdat tussen moeder en zoon ook veel liever wordt gepalaverd over Allah en Darwin dan over de G-plek.

Over de penis konden Donnez en Braeckman vlotjes zeventien minuten doorbomen. Ziedaar het belang van praktijkervaring.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234