Woensdag 26/02/2020

De onafwendbare komst van de grasmobiel

CHEMIE Brandstof van plantaardig afval

Organische stoffen omzetten in bruikbare brandstof. Of het nu gaat om onkruid, snoeihout of de inhoud van uw GFT-bak, de technologie om organische afvalstoffen om te zetten in brandstof bestaat. Spijtig genoeg is de kost om de ruwe afvalproducten in energie om te toveren nog steeds erg hoog. Op een congres georganiseerd door de American Chemical Society gaven wetenschappers te verstaan dat 'biofuel' desalniettemin de brandstof van de toekomst wordt.

Terwijl de olieproducerende landen het maar niets eens raken over hoeveel olie er nu precies moet opgepompt worden om de olieprijs stabiel te houden, werken wetenschappers over de hele wereld aan technieken om organisch afval in versneld tempo om te zetten tot bruikbare brandstof. Alleen al in de Verenigde Staten wordt jaarlijks 279 miljoen ton groenafval geproduceerd. Ruim voldoende om de energienood te lenigen. Wat we met zijn alleen in de GFT-bak kieperen, samen met agrarisch, industrieel en commercieel afval, volstaat ruimschoots om huizen te verwarmen, fabrieken van energie te voorzien en auto's te laten rijden. Bovendien zijn de biologische brandstoffen recycleerbaar, wat hen tot een theoretisch onuitputtelijke energiebron maakt.

Het principe achter biobrandstof is in wezen eenvoudig. Planten halen koolstofdioxide uit de lucht en stockeren de koolstof in de celwanden. Bepaalde bacteriële enzymen zijn in staat om deze cellulose houdende houterige, fibreuze celdelen af te breken en om te zetten in suikers die de basis vormen van brandstof of energierijke chemicaliën. Bio-ingenieurs onder leiding van professor Larry Walker onderzoeken momenteel aan de Cornell University hoe bepaalde 'warmtelievende' bacteriën kunnen ingezet worden om aan een hoge snelheid cellulose te 'verteren' en om te zetten in brandstof. Het enzyme cellulase dat door deze bacteriën wordt afscheiden, zou als een soort Pacman steeds verder schrijden door het organisch afval.

Hoewel de techniek nog lang niet op punt staat, is de omzetting van organische afvalstoffen tot brandstof vandaag al perfect mogelijk. Op dit moment zijn de productiekosten echter zo hoog dat niemand brood ziet in de commercialisering van de alternatieve brandstofaanmaak. Op het congres van de American Chemical Society stelde professor Larry Walker dat het vooral een kwestie van tijd is voor de biofuel ook effectief gecommercialiseerd zal worden. Enkel meer wetenschappelijk onderzoek kan nieuwe systemen aan het licht brengen die de kostprijs kunnen drukken.

Biologische brandstoffen zijn recycleerbaar, wat hen tot een theoretisch onuitputtelijke bron van energie maakt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234