Dinsdag 13/04/2021

Voetbal

De (on)schuld van Steven Martens in de verliescijfers van de KBVB

Steven Martens, CEO van de Voetbalbond. Beeld BELGA
Steven Martens, CEO van de Voetbalbond.Beeld BELGA

Verlies op de jaarrekening van het federale deel van de voetbalbond levert de tegenstanders van CEO Steven Martens nieuwe wapens op. Behalve Martens zelf, willen sommige clubbestuurders vooral het geplande nationaal stadion weg.

Is de voetbalbond erin geslaagd om uitgerekend in het ook economisch lucratieve boerenjaar van de Rode Duivels verlies te maken? Ja en neen. Ja, als je enkel naar het federale, zeg maar 'Belgische' deel, van de bond kijkt. Daarover berichtte Het Laatste Nieuws dat de jaarrekening voor het boekjaar 2013-2014 (afgesloten eind juni 2014) een verlies van 206.000 euro laat zien. Dat cijfer wordt bevestigd door de KBVB zelf.

Toch is enige nuance geboden. De samengetelde, geconsolideerde, rekeningen van de vzw's van de federale KBVB, met de regionale vleugels VFV en ACFF (die over het amateurvoetbal gaan), laten immers juist winst zien. Volgens het jaarverslag dat de bond gisteren openbaar maakte, komt die eindwinst uit op 603.129 euro.

Dan nog blijft het merkwaardig dat de federale afdeling in het winstgevende WK-jaar van de Rode Duivels verlies maakt, dat pas geconsolideerd wordt goedgemaakt. Maar, legt Steven Martens, secretaris-generaal en dus de feitelijke CEO van de voetbalbond, uit: "Dat is een puur boekhoudkundige kwestie. De federale vzw heeft de verliezen van de Vlaamse en de Waalse bond aangezuiverd, en heeft al een provisie aangelegd voor het verwachte deficit van de regionale vleugels van volgend jaar."

Op een geconsolideerde rekening hebben zulke interne transacties geen impact. En dus staat er toch winst in het jaarverslag.

Uit dat jaarverslag blijkt wel dat de Rode Duivels fundamenteel zijn om de KBVB die winst op te leveren. De WK-campagne leverde 1,28 miljoen euro winst op. Ook het feit dat de winst uit marketingevents (ruim 5 miljoen euro) flink hoger uitkomt dan gebudgetteerd, is bijna volledig te danken aan campagnes van het nationale elftal. Alle andere begrotingsposten laten verlies zien, met inkomsten die lager en uitgaven die vaak hoger uitkomen dan begroot. Helemaal solide is het financieel beleid van de bond dus niet.

Kritische audit

Behalve het gedeeltelijke verliescijfer maakt Het Laatste Nieuws ook melding van een kritische audit over de financiën van de KBVB. Die kwam er in opdracht van de Pro League, de koepel van profclubs die ook zitjes hebben in het bestuur van de voetbalbond. Die audit focust op een reeks eigenaardigheden in de boekhouding van de voetbalbond. De forse rekening van IT-bedrijf I-Cros voor de digitaliseringsprojecten bijvoorbeeld (1,58 miljoen euro), de extra vergoeding als 'consultant' van managers met een vast contract of de loonpolitiek met bonussen tot 80.000 euro: het roept vragen op.

Niet alle vragen die in de audit opgeworpen worden, wijzen op anomalieën. De hogere facturen voor Bonka Circus, het productiehuis waarbij Duivels-kapitein Vincent kompany zelf betrokken is, zijn verklaarbaar (zie hiernaast). Reclamebureau Boondoggle zou volgens het rapport 600.000 euro weggesleept hebben uit het bondsgebouw voor zijn Duivels-campagnes. Het bedrijf weerlegt dat het zonder contracten heeft gewerkt: "Boondoggle heeft steeds gewerkt op basis van duidelijk omschreven opdrachten, door de KBVB goedgekeurde offertes en schriftelijk bevestigde bestellingen, aan marktconforme tarieven en voorwaarden", reageert CEO Pieter Goiris.

Hij wijst er ook - terecht - op dat de campagnes ook een grote impact hebben gehad: "Er zijn ontegensprekelijk resultaten opgeleverd die een veelvoud zijn van de investering." Wie zich de Duivelsuitdagingen herinnert en de algehele ambiance rond het nationale voetbalelftal, kan dat moeilijk ontkennen.

De audit had hoe dan ook een belangrijke impact. Op vraag van de Pro League-bestuurders werd de algemene vergadering van de KBVB waarop de jaarrekeningen zouden worden goedgekeurd, uitgesteld. "Een vertragingsmanoeuvre om de auditnota te kunnen lekken en hetze te creëren", sakkert Steven Martens nu. Hij heeft het over een 'politieke afrekening'. Helemaal ongelijk kun je hem niet geven. Het zijn de vertegenwoordigers van de profclubs die weigeren de rekeningen van de bond goed te keuren. Veel helderder kun je een opstand tegen de bondstop niet krijgen.

Opmerkelijk is alleszins het persbericht waarmee de Pro League reageerde op de gelekte cijfers die de bond in verlegenheid hebben gebracht. De Pro League betreurt "dat de nota zijn weg gevonden heeft naar de pers", maar doet geen enkele moeite om de teneur die daardoor ontstaan is te ontkrachten. "Als reactie op het (audit)rapport verschafte het management (van de KBVB, red.) bijkomende informatie aan de leden van de Raad van Bestuur. Tevens erkende het management van de KBVB dat er fouten gemaakt zijn in het financiële beheer van de organisatie. Opdat deze fouten in de toekomst niet meer mogelijk zouden zijn, verbond het management zich ertoe om de nodige procedures en mechanismen in te bouwen." Zo, die kunnen ze in het bondsgebouw aan de Houba de Strooperlaan in hun zak steken.

Flitsende stijl

Achter de cijferdans gaat immers een minstens even interessante machtsstrijd schuil in de hoogste cenakels van het vaderlandse voetbal. Die is deels persoonlijk en deels zakelijk gekleurd. Op menselijk vlak heeft de flitsende managementstijl van CEO Steven Martens en zijn rechterhand en directeur Bob Madou snel veel vijanden gemaakt in het bestuur. Nogal wat bestuurders ergeren er zich aan dat het duo - ambitieus en modern volgens de ene, arrogant en autoritair volgens de andere - de brave voorzitter François De Keersmaeker in de schaduw zetten en van hun eigen wil wet maken. Nu nieuwe voorzittersverkiezingen op het programma staan, is het voor sommigen tijd om de bondstop onder druk te zetten.

Daarbij speelt mee dat sommige clubbestuurders met een nogal behoudend oog naar de nationale voetbalbond kijken. Voor hen moet de bond vooral zo veel mogelijk van zijn inkomsten doorsturen naar de clubs en voor de rest niet te veel complimenten maken. Een noodzakelijke digitalisering van de werking lijkt in hun ogen dan ook snel op een 'zotte kost'. Anderzijds hebben Martens en Madou zich ook wel kwetsbaar gemaakt, door hun nogal genereuze loonpolitiek - ook voor zichzelf.

Daar zit ook een communautair kantje aan. Aan Franstalige zijde is er naijver omdat de voltallige bondstop - De Keersmaecker, Martens, Madou - Vlaams is. In de belangrijkste overgebleven federaal-unitaire sportbond luistert dat nauw.

Anderlecht

Dat het verzet tegen de bondstop zich uitstrekt over vele profclubs aan beide zijden van de taalgrens heeft evenwel ook een andere, dieper liggende reden: de plannen voor het nieuwe nationale voetbalstadion. De eerste steen daarvan is nog lang niet gelegd, maar door de toewijzing van Brussel als een van de speelsteden voor het Europees Kampioenschap voetbal in 2020 is de kans wel erg groot geworden dat het er echt een keer van komt. Er is alvast een locatie (parking C van de Heizel, grondgebied Grimbergen) en er is politieke wil.

Een goede zaak voor het Belgische voetbal? Zo zien de profclubs het niet, of tenminste toch niet allemaal. Om het project rendabel te houden, staat Anderlecht klaar om als medehuurder van het nationale stadion zijn nieuwe thuisbasis te maken. Die huur is natuurlijk niet gratis, maar dan nog zal de Brusselse topclub winst halen uit het grotere en mooiere nieuwe stadion.

Dat is een dreigend concurrentievoordeel dat vele andere clubs hoog zit. Met name de rechtstreekse concurrenten aan de top van de rangschikking voeren het protest aan: AA Gent, dat zelf een eigen stadion heeft gebouwd, Club Brugge, dat nu al zo lang een wil bouwen of Standard dat, zo weet de hele wereld sinds de Defour-horrortifo, alles haat wat nog maar ruikt naar Anderlecht.

Hoe kun je die stadionplannen het efficiëntst saboteren? Door de bouwheren ervan in diskrediet te brengen, tiens. Een gedeeltelijk lek van verliescijfers en een kritische audit is dan een handig wapen. Elementary, my dear Watson.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234