Woensdag 04/08/2021

Voetbal

De omhaal van Ronaldo: resultaat van jarenlange strijd om de beste te zijn

null Beeld AFP
Beeld AFP

Zonder obsessie geen kunst. Cristiano Ronaldo kreeg dinsdag in Turijn alle handen op elkaar met een fabelachtige omhaal. Het komt niet vanzelf. Op zijn 33ste staat hij nog elke dag op met het gevoel dat hij de beste ter wereld moet zijn.

Op Madeira, het Portugese eiland waar Cristiano Ronaldo opgroeide, dromen elk jaar honderden jongetjes ervan om hetzelfde parcours af te leggen als hun lokale held, maar tot op heden hebben de trainers er geen tweede exemplaar gevonden met zijn competitiegeest, zijn vastberadenheid, zijn allergie voor kritiek en zijn huilbuien.

Het ongewenste jongetje uit een gebroken gezin - moeder Dolores overwoog een abortus - had een ongebreidelde drang om zichzelf te tonen en zijn lichaam af te beulen. Knaap op een missie: de beste voetballer ter wereld worden.

Op zijn twaalfde zwaaide hij een eiland zonder toekomstperspectief uit, de grote droom achterna, duizend kilometer verderop in Lissabon. Het hele gezin bleef achter op Madeira. "Ik zag de tranen bij mijn zus door de zonnebrilglazen heen", zei hij daarover. Een eenzame reis waarop hij zichzelf elke dag opnieuw probeerde te bewijzen in het internaat van Sporting. "Wat wil je doen in het leven: uithuilen bij je moeder of voetballen?", vroegen ze hem tijdens zijn eerste maanden. Steevast was het antwoord hetzelfde: "Voetballen."

Als 12-jarige leerde hij zijn eigen kleren wassen en piekfijn opvouwen. Falen was nooit een optie, ondanks de tegenslagen en de pesterijen. Hij wilde zijn ma niet teleurstellen.

Praat met mensen die met Ronaldo hebben gewerkt en los van zijn talent komt altijd dezelfde omschrijving terug: een obsessief en veeleisend baasje, dat zijn emoties moeilijk in de hand heeft.

Hugo Pina, een ex-ploegmaat in de jeugd van Sporting, in de documentaire The Making of Ronaldo: "Ronaldo trainde in zijn eentje om net zo snel te worden als zijn idool, Thierry Henry. Wij daagden hem dan treiterig uit: 'Wat ben je in godsnaam aan het doen?' En hij antwoordde: 'Geef me twee weken en ik ben even snel als hij.'"

Ronaldo's kunstwerk tegen Juventus. Beeld Photo News
Ronaldo's kunstwerk tegen Juventus.Beeld Photo News

Bij Sporting speelde een Braziliaan, André Cruz (ex-Standard), een beer van een vent. Ronaldo zag hem 90 kilo liften in de gymzaal. Hij dan: "Dat gaat mij ook lukken." En hij bleef trainen tot hij dat zelf ook kon. Elke dag deed hij zijn sit-ups en push-ups in zijn kamer. En in het midden van de nacht sloop hij, twee keer per week, geniepig richting fitness. Omdat hij dacht dat hij te mager was, ging hij krachttrainen. Hij was 14.

Bij Sporting dachten ze er drie keer aan hem door te sturen wegens zijn eigenzinnig en rebels karakter. School interesseerde hem niet.

Eigen kok in dienst

Lazslo Bölöni, nu coach van Antwerp maar destijds bij Sporting, vond Ronaldo eerst maar een showman, maar draaide bij en liet hem op zijn zeventiende debuteren: "Hij wordt beter dan Eusebio en Luis Figo, twee Portugese legenden."

Op zijn achttiende, in 2003, maakte hij op voorspraak van Sir Alex Ferguson een veelbesproken miljoenentransfer naar Manchester United. Ze spreken er nog altijd over, hoe dat lefgozertje met zijn felgekleurde sweater van Versace binnenwandelde, vol van zichzelf. En hoe hij bij zijn eerste kennismaking Mike Clegg, de conditiecoach, recht in de ogen keek en zei: "Ik wil de beste ter wereld worden en jij gaat me daarbij helpen."

Ronaldo was een van de eerste profvoetballers die een eigen kok in dienst nam, consequent zijn middagdutje deed, rek- en strekoefeningen uitvoerde in zijn zwembad, geen televisie op zijn kamer duldde en doorgaans vroeg ging slapen.

"Hij was minutieus met zijn lichaam en dieet bezig", zei Ferguson. "Sommige spelers konden niet snel genoeg het complex verlaten om een nieuwe wagendeal af te sluiten, maar niet zo met Ronaldo. Die spendeerde met plezier dertig minuten extra op het veld om balletjes te trappen en vrijschoppen te perfectioneren. Hij was zo obsessief bezig om de beste te worden."

In zijn eerste jaren bij United was hij een speelvogel, die de verwachtingen niet helemaal inloste en irriteerde met zijn fopduiken en egoïsme. Op Benfica maakte Ferguson hem voor een volle kleedkamer af wegens zijn zelfzuchtigheid. Hij huilde tranen met tuiten. Met videobeelden schaafden ze aan zijn lichaamstaal en narcisme.

Ex-ploegmaat Gary Neville: "Ik had eerst mijn twijfels bij hem, maar na het WK in 2006 zagen wij een andere Ronaldo terug. Een die ons naar titels en de Champions League-trofee leidde. Hij geloofde dat het elftal beter zou zijn als hij de beste ter wereld was. Je zou altijd zeggen dat individuele trofeeën bijzaak zijn, maar Ronaldo was anders. Voor hem waren die zijn zuurstof."

In 2008 won hij zijn eerste Gouden Bal en werd hij verkozen tot Wereldspeler van het Jaar. Ronaldo: "Deze trofee is zo belangrijk dat ik hem nog een keer wil winnen."

Op een moment dat hij zichzelf voor het eerst leek te verliezen in de bijkomstigheden van het voetbal, de feestjes, zijn Ferrari Fiorano, de schandaaltjes, duwde Lionel Messi hem uit zijn comfortzone. Vier jaar op rij ging de Gouden Bal richting het Argentijnse godenkind. Tot frustratie van Ronaldo.

Volgens spelers en trainers van Real Madrid, dat van Ronaldo in 2009 met een transfersom van 94 miljoen euro de duurste voetballer ooit had gemaakt, werd Messi een obsessie. Hij wilde de beste zijn, vandaar ook de huilpartij in januari 2014 toen hij na vijf jaar wachten een tweede keer werd gekroond tot beste ter wereld. "Ik heb geen woorden om dit moment te beschrijven", stamelde hij. "Ik heb gevochten om de beste ter wereld te zijn. Ik heb dit verdiend."

Staande ovatie in Turijn

Dinsdag wierpen alle hoeken van het Allianz Stadium in Turijn zich na zijn fantastisch omhaal aan zijn voeten. Applaus en een staande ovatie op alle banken. Een moment waar hij intens van genoot. Het huilende, verdwaalde jongetje van weleer wil niet liever dan doodgeknuffeld worden. De spiegel, de selfies op Instagram en zijn museum als herinneringen aan een reis richting top, waarvan hij intens geniet: hij staat op en gaat slapen met zichzelf.

"Hij heeft die spiegel nodig om te laten zien hoe goed hij wel is geworden", zegt een anonieme bron, die bij United vier jaar intensief met hem werkte. "En om te zien aan welke spieren hij nog moet schaven. Hij is nooit content. Een maniak."

Graag zou hij willen dat zijn oudste zoontje, Cristiano Junior, straks in zijn voetsporen treedt. Toen hem een jaar geleden werd gevraagd wie zijn vader is, antwoordde die schalks: "De beste ter wereld."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234