Dinsdag 22/06/2021

De ogen van de wereld in Syrië

Sinds 27 april geeft de Noor Robert Mood (53) leiding aan UNSMIS, de VN-waarnemersmissie in Syrië. Noorwegen heeft een lange traditie van bemiddeling in internationale conflicten, waarbinnen Mood met zijn 35 jaar militaire ervaring helemaal past.

Een verweerd gezicht boven een camouflage-uniform, een blauwe baret op het hoofd. Robert Mood is ogenschijnlijk een man van weinig woorden. Tussen de chaos in Syrië duikt hij af en toe op, om voor de camera's met strak gezicht het geweld te veroordelen en aan te dringen op een voortzetting van het bestand. Alles wat hij zegt, zegt hij op diplomatieke wijze. De moord op 32 kinderen in de Syrische stad Houla verwoordde hij als volgt: "Dit is een onaanvaardbare aanval op de toekomst en aspiraties van het Syrische volk."

Zijn benoeming werd door de VN in even bureaucratischebewoordingen aangekondigd: "Majoor-generaal Mood beschikt over veel leidinggevende ervaring en kennis van vredeshandhaving, die hij opdeed via zijn activiteiten op nationaal en internationaal niveau, inclusief VN-vredesmissies."

Betere toekomst

De Noor stamt uit een oud Zweeds geslacht (zijn naam betekent 'moed' in het Zweeds). Hij heeft al een hele carrière in het leger achter de rug. Mood haalde een masterstitel militaire studies aan de United States Marine Corps University en studeerde aan het Noorse Army Staff College en het NATO Defence College in Rome.

Bij aankomst in Syrië, begin mei, toonde Mood zich in een uitgebreide videoboodschap begaan met het Syrische volk. "Allereerst wil ik mijn diepste en warmste condoleances uiten ten aanzien van alle Syrische families die geliefden hebben verloren." "Wij zijn hier om toe te zien op het bestand en Kofi Annan te helpen bij het uitvoeren van het zesstappenplan", zei hij. Hij deed een beroep op het Syrische volk, omdat "tien waarnemers of zelfs driehonderd waarnemers niet genoeg zullen zijn om alle problemen op te lossen". Ten slotte prees hij de gastvrijheid van het Syrische volk. "Wij zijn gasten in uw land en we kijken ernaar uit zo te worden behandeld. Wij gaan alles doen wat we kunnen om het Syrische volk te steunen bij het bouwen van een betere toekomst."

Kritiek

De Noor begon zijn carrière in de 'noordelijke Noorse brigade'. In 1990 gaf hij leiding aan de Noorse operaties voor UNFIL, de VN-interventiemissie in Libanon. In 1999 en 2000 leidde hij een bataljon in Kosovo. In 2009 werd hij door secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon benoemd tot hoofd van UNTSO, de VN-organisatie die toezicht houdt op wapenstilstanden.

In een soortgelijke hoedanigheid geeft hij nu leiding aan de waarnemers in Syrië. De waarnemers krijgen veel kritiek te verduren. Het door Kofi Annan opgezette bestand werd al meteen geschonden, en de Syrische bevolking klaagde dat de VN-staf zich te weinig uitsprak over het aanhoudende geweld. Na het bloedbad in Houla, waarbij ruim honderd mensen omkwamen, demonstreerden Syriërs tegen de waarnemers, omdat die het geweld niet konden voorkomen. Mensen droegen spandoeken met de tekst: "Weg met de toeristen van de VN".

Zoals Mood zelf al verklaarde bij zijn komst kunnen ook driehonderd waarnemers de problemen niet oplossen. Ze kunnen slechts waarnemen. Nooit valt hij uit die neutrale rol. Het is aan de wereld om vervolgens te reageren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234