Dinsdag 02/03/2021

De oesters komen eraan

De vijf beste plaatsen om in Londen oesters te degusteren.

De scholen openen hun deuren in september en er wordt een massale lading boeken op de markt gebracht, maar voor zeevruchtfanaten is het de eerste maand na de zomer met een 'r'. Dit is traditioneel het sein dat je na vier maanden vasten weer je buik vol oesters kon eten. Deze gouden regel dateert natuurlijk van de tijd dat we nog 'wilde' oesters aten, die tijdens de zomer melkachtig waren omdat ze zich dan voortplanten, maar tegen eind september was alles weer klaar en helder. De laatste tientallen jaren werden hele populaties van inheemse Britse en Franse oesters vernietigd door ziekte, en de meeste oesterbanken in Groot-Brittannië en ook in Frankrijk worden nu bevolkt door gekweekte 'rots'-oesters die beter bestand zijn tegen ziekten. De beste Engelse oesters waren traditioneel die van Whitstable in het estuarium van de Theems, maar vorig jaar ontdekte men er in het water een bacterie die zorgt voor erge maagklachten, dus de oesters verdwenen van het menu. Maar er is nog steeds een ruime selectie van heerlijke Ierse en Schotse oesters voorhanden, alsook vers ingevoerde uit Bretagne.

In Shakespeares tijd was oesters eten voor de armen, maar tegenwoordig moet je er iets dieper in je portemonnee voor tasten. Ze zijn ook niet zo makkelijk te vinden want de Engelsen zijn over het algemeen veel minder gek op oesters dan wij aan de andere kant van het kanaal. Er zijn een paar oesterbars, waar de nadruk vooral ligt op het trendy decor maar waar de oesters niet altijd perfect opengemaakt worden, ook al is het hun specialiteit. Als je beslist om in het park te picknicken met oesters (een goede selectie is te koop bij Harrods of bij 87-135 Brompton Road tel: 020-7730.1234, Chalmers & Gray 67 Notting Hill Gate, W11 tel: 7221.6177 of Bibendum) en witte wijn, laat de oesters dan daar openmaken want om een oestermes te vinden moet je terecht in een gespecialiseerde zaak voor professionele koks. Hier volgen de vijf beste plaatsen om in Londen oesters te degusteren, en het loont vast de moeite om de Ierse en Schotse variëteiten te proberen, traditioneel geserveerd met een halve liter Guiness, een voor ons ongewone, maar geloof mij, perfecte combinatie.

Bibendum Oyster Bar

Michelin House, 81 Fulham Rd. SW3 (020-7581.5817). Metro: South Kensington

Bibendum is een ideale lunch stop voor wie van oesters en shoppen houdt. In het hart van het shopping paradijs rond Brompton Cross, en de foyer van het prachtige Michelin House dat ook de Cornran Shop huist, worden heerlijke schotels met oesters en andere zeevruchten geserveerd in een mooi decor. Kies tussen Ierse Cuan, Schotse Loch Fyne of Franse Fines de Claire, terwijl je de nieuwste modetrends kunt gadeslaan die aan het terras voorbijlopen. Het geraakt er vlug vol op het lunchuur dus reserveer vooraf. Je kunt er ook de oesters kopen om in een park te degusteren.

The Cow

89 Westbourne Park Road, W2 (020-7221 0021). Metro: Westbourne Park

Tom Conran, zoon van Terence Conran, onder andere eigenaar van de restaurants Bibendum en Fishmarket, houdt net als zijn vader van al wat Frans is, zeker als het lekker eten en stijl betreft. Zijn restaurant The Cow heeft een Frans menu à la carte op de eerste verdieping, maar het is vooral de bar op het gelijvloers dat ik wil aanbevelen. Oesterbars in Londen zijn vaak ofwel trendy, ofwel eerder snobbistisch en elitair, en meestal beide, met een bijbehorende hautaine service, maar The Cow is het tegendeel hiervan. Het lokt een trendy publiek aan, maar het decor is dat van een bruin café met een doorwinterd patina, en de bediening is recht voor de vuist door mooie maar karaktervolle Franse meiden. De specialiteit is zes Ierse 'rock'-oesters geserveerd met een pint lauwe, zachte aan de tong klevende Guiness, een heerlijke combinatie voor 6 pond.

Seabar

St Martin's Lane Hotel, 55 St Martin's Lane, WC2 (020-7300.5544) metro: Leicester Square

Het hipste oesterrestaurant in het hipste hotel voor de hipste mensen in town. De Seabar mag dan het eenvoudigste restaurant in het ultra-stijlvolle St Martin's Lane hotel zijn, het is nog steeds zeer georiënteerd op een hedendaags in het oog springend decor. De specialiteit is naast de super-lekkere sushi, verse zeevruchten, inclusief Ierse 'rock'-oesters, Colchester rock-oesters en Franse fine de claires, allemaal aan de ronde prijs van 1,5 pond per stuk.

Scotts

20 Mount Street, W1 (020-7629.5248) metro: Green Park, Bond Street, Hyde Park Corner

Scott's is Londen's oudste en elegantste oesterbar. Het begon allemaal rond 1840 met ene John Scott die oesters, 1 penny per stuk, verkocht van een kruiwagen in Leicester Square. In 1851 opende hij zijn Oyster Warehouse, en zijn restaurant was direct populair met onder andere de koninklijke familie, en later in de jaren twintig en dertig met filmsterren zoals Clark Gable en Marlene Dietrich. In 1994 werd het overgenomen, de traditionele art-deco-elementen werden behouden maar het geheel kreeg een meer hedendaags karakter. Oesters, uit verschillende windstreken, worden voornamelijk geserveerd op de Oyster Terrace.

Randall & Aubin

16 Brewer Street, W1 (020-7281 4447) Metro: Piccadilly Circus

Randall & Aubin was niet zo heel lang geleden nog een gevestigde slagerswinkel in het hartje van Soho, en de koele met witte tegels beklede muren uit 1900 getuigen daar nog van. Nu is het een rotisserie en rijkelijke sandwichbar, maar eerst en vooral toch een champagne/oesterbar met een goede selectie van zeevruchten in de toonbank. Je kunt er de hele dag door oesters eten, maar er is vaak een speciaal aanbod van kreeft of oesters met champagne tussen 3 en 6 in de namiddag. Zes Ierse rock-oesters met een glas champagne, geserveerd door de mooiste obers in het land, die uit een mode shoot lijken weggelopen, kost je 10 pond.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234