Vrijdag 05/03/2021

'De ochtend' op tv: budget-vriendelijk ontbijtnieuws

Het Radio 1-programma De ochtend krijgt een verlengstuk op televisie. Vanaf maandagmorgen is het programma ook op Eén te volgen.

Achttien jaar lang begon de dag voor de fanatieke Eén-kijker met een herhaling van het laatavondjournaal. Maar maandag komt daar verandering in. Van zes tot negen is op Eén dan het radioprogramma De ochtend te zien. "Een logische aanvulling op het huidige nieuwsaanbod", vindt hoofdredacteur Luc Rademakers. "De ochtend maakt elke dag mee het nieuws. Het is veel relevanter zo'n programma op het scherm te brengen dan een zoveelste herhaling van het laatste nieuwsbulletin van de dag voordien. Bovendien geeft de samenwerking tussen radio en televisie ons de kans om ons nieuwsaanbod met een beperkte investering uit te breiden."

Die beperkte investering bestaat onder andere uit een aantal camera's, een mini-regiekamer en twee man extra personeel die op het juiste moment het juiste beeld moeten kiezen. Samen met de ploeg van De ochtend maken zij vanaf maandag iets wat officieel 'verrijkte radio' heet. En dat vraagt nog wat aanpassing, bleek gisteren tijdens de generale repetitie.

"Het is even wennen", geeft eindredacteur Bob Vermeir toe. "Omdat er constant een nieuwsbalk over het scherm loopt, moeten we ons nu bijvoorbeeld plots ook zorgen maken over de juiste schrijfwijze van plaats- en familienamen. Dat zijn we als radiomakers niet gewoon. Ook voor de vier presentatoren is het aanpassen. Zij moeten zich ervan bewust zijn dat ze constant in beeld zijn. Tekens doen naar elkaar na een moeilijk gesprek of wanneer iets fout gaat, kan voortaan niet meer. Maar dat leer je niet in één dag af."

Green room

Ook voor de politici en opiniemakers die in het programma passeren verandert een en ander. "Soms gaan we met een zendwagen op locatie wanneer we iemand die moeilijk in de studio raakt per se in de uitzending willen. Vaak duikt de man of vrouw in kwestie in zo'n geval ongeschoren of nog niet opgemaakt in onze zendwagen op. Nu we ook die wagens met een camera hebben uitgerust, is het beter dat soort scenario's te vermijden. (lacht)"

Toch is Vermeir er van overtuigd dat de televisieuitzendingen een extra troef zullen zijn voor De ochtend. "Dat het programma ook op tv te zien is, zal het makkelijker maken om gasten te overtuigen om in onze studio langs te komen. Het levert ook hen extra exposure op."

Maar er zal op tv meer te zien zijn dan enkel het komen en gaan van de gasten. Tijdens de reclameblokken bijvoorbeeld, die op televisie niet te horen mogen zijn, krijgt de kijker beelden uit de zogenaamde green room te zien, de ruimte waar de praatgasten wachten voor ze de studio binnen mogen. De klank vanuit die wachtruimte zal de kijker niet kunnen horen, maar toch kunnen die beelden veel duidelijk maken, denkt Vermeir. "Zitten studiogasten in afwachting van een debat gezapig met elkaar te keuvelen of kiezen ze er voor elkaar te negeren? Dat soort zaken zegt heel veel." Ook de correspondenten die telefonische tussenkomsten doen, komen in beeld, zij het dan wel enkel op foto.

En de ploeg van De ochtend wil in de toekomst nog verder gaan. "Wanneer we bijvoorbeeld bellen met onze correspondent in Italië om het over de aardbevingen in dat land te hebben en er is beeld van die ramp beschikbaar, dan kunnen we dat laten zien. Ook de reportages in het programma visueel aantrekkelijker maken is een optie. Als iemand de dag voordien op locatie een reportage gaat maken, is het toch een kleine moeite om wat extra foto's te maken die we dan aan de kijkers laten zien? Mogelijkheden zat."

Win-win

Toch is het niet de bedoeling om het televisieluik van De ochtend te sterk uit te bouwen. "Het blijft in de eerste plaats een radioprogramma", benadrukt Rademakers. "Goede radio maken. Dat blijft het eerste streefdoel." Dat het programma op termijn zou kunnen uitgroeien tot een volwaardig ochtendjournaal is voor Rademakers dan ook uitgesloten. "Daar is in het verleden al uitgebreid mee geëxperimenteerd. Telkens met weinig succes. Dan is dit een veel haalbaarder en meer budgetvriendelijke optie, waar zowel het radio- als het televisieluik van onze nieuwsdienst voordeel mee doet." De camera's in de studio maken het namelijk makkelijker om fragmenten uit gesprekken in De ochtend later ook in de journaals te gebruiken. Tot nu gebeurde dat met enkel geluidsfragmenten of met beelden van mindere kwaliteit.

Net door die complementariteit met de nieuwsuitzendingen werd ervoor gekozen om De ochtend op Eén te programmeren. En dat ondanks de ambities van Canvas om zich meer als nieuwszender te profileren. "Alle journaals zijn op Eén te zien", reageert Eén netmanager Jean Philip De Tender. "We hebben nu al vier keer per dag een vaste nieuwsafspraak met de kijkers. Dankzij De ochtend kunnen we hen nu ook 's morgens informeren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234