Maandag 25/10/2021

De Nobelprijs, een voorstel

Ligt het aan mij of verliest de Nobelprijs met de jaren wat van zijn pluimen? De oogst dit jaar bestond uit een dode chemicus, een zo goed als onbekende dichter en ... drie vrouwen. Met dat laatste is zelfs Madame Non Milquet 'bijzonder blij' en als zelfs Joëlle blij is, dan sta ik helemaal te dansen. De vrouwen hebben hun sporen verdiend voor de 'vrouwenrechten in de Arabische wereld en Afrika'.

De Nobelprijs voor de Vrede is de échte Prijs. Andere koek dan de Nobelprijs voor Literatuur. Zelfs boekhandel De Slegte moest Tranströmer, de winnaar dit jaar, googlen - 'Who the hell? Transförmer? Een vriend van Ahnuld?' - en toen bleken er nog grote voorraden in de diepste kelder stof te vergaren. Je moet de Nobelprijs voor Literatuur bijna nièt gewonnen hebben om op en top schrijver te zijn - kijk maar naar Kafka, Woolf en Dylan. Ik kan gerust zijn quoi, ik verkeer in goed gezelschap.

Die Nobelprijs voor Vrede, daar is het 'm om te doen. Dat is ook niet louter een bekroning voor een veelgelaagde boekenturf of een machtige ontdekking. Die prijs heeft tenminste een zweem van een call to action, een stevige duw in de rug: 'goed begonnen, doorgaan nu!' Vrede, dat is, in afwachting van de Apocalyps, alsnog geen prestatie als de ontdekking van het uitdijende heelal of het schrijven ener dichtbundel waar maagden definitief van dichtklappen, maar een ongoing process.

"We kunnen geen democratie en vrede bereiken in de wereld zonder dat vrouwen dezelfde mogelijkheden krijgen als mannen om ontwikkelingen te beïnvloeden op alle niveaus van de maatschappij", klinkt het dit jaar in een persbericht van de Nobelen.

Right! Maar euh, eerlijk, welke drie vrouwen hebben zopas de Nobelprijs voor de Vrede alweer gewonnen? In het kader van de diversiteit en globaliteit waarover het Nobelprijscomité waakt, en voor er bij de jaloerse, westerse concurrentes in Miserie&Vrouwenzaken een verongelijkt 'en wij dan?' opklinkt, zou ik zeggen: zorg volgend jaar eens voor een winnaar die echt iets kan veranderen. Geef die Nobelprijs aan het trio Lady Gaga-Rihanna-Beyoncé, lieve Zweden. Ja, u kent de dames heus wel, en ja, de Nobelprijs voor Vrede, niet dat kleintje voor Literatuur.

Waarom zouden die gasten in Zweden dat doen, zo hun eigen sérieux ondermijnen? Niet alleen het hart van de mainstream bekronen maar ook dat van de platte commercie? Adem eens diep en in uit, Nöbelen, en ga in alle eerlijkheid eens na wat het bereik, het palmares en het groeipotentieel van die drie vrouwen is.

Sommigen zullen het ridicuul vinden dat Obama een Shakira als raadgeefster benoemt, je kan ermee lachen dat zijn vrouw Michelle in haar campagne tegen obesitas Beyoncé aan het werk zet of het flauwtjes vinden dat Rihanna in het nummer 'Man down' een vrouw opvoert die haar verkrachter mores leert maar tegelijkertijd is het een nuchter feit dat Shakira de wereld afschuimt als kinderrechtenambassadrice van Unicef, dat Beyoncé meer vrouwen in beweging krijgt dan een miljoen diëtistes bij elkaar en dat als Rihanna haar wife-beating vriendje keihard laat zitten, er gigantisch veel jonge meisjes haar voorbeeld volgen.

Is vrede geen universeel, zeg maar plat-mainstream, gegeven?

Ontdaan van ieder intellectualistisch aura, ontdaan van de martelaarspose van puristen, zijn Gaga, Bé en Riri echte entertainmentqueens die zich on the side ook nog eens in het zweet werken voor vrouwenrechten. In tegenstelling tot de vijftien vorige, bejaarde Nobelprijs- winnaressen zijn ze voor de verandering ook nog eens vreselijk jong en spelen ze voor een publiek dat in de honderden miljoenen loopt. En sterker nog: ze zijn nog wreed beïnvloedbaar. Geef zo'n Lady Gaga de Nobelprijs en je zal haar een gang zien gaan, geen weeskind of gepeste homo is nog veilig. Beyoncé empowert heel zwart Amerika tot dat continent op zijn grondvesten heupwiegt en zelfs A.T. de Keersmaeker moet lachen, en Rihanna kruisigt zelfs eigenhandig de laatste seksiste onder de vrouwen. Je kan er niet omheen dat ze ferm hun entertainende, emanciperende best doen in dit aardse tranendal.

In alle stilte? Louter en alleen devoot ijverend voor een betere wereld? Nee, de tijd van moeder Teresa is ook in Nobelland allang voorbij. Let it be loud! Out and proud! And for the masses! De bekroning van die drie, een African-American, een Italiaanse en een Barbadiaanse, drie bitches-Popgodinnen zou het resultaat zijn van een logische optelsom na de bekroning van de zwarte Obama en de drie vrouwen dit jaar. Om dat te snappen moet je niet in het Nobelcomité zitten dat de prijzen uitreikt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234