Zondag 29/01/2023

Openbaar vervoerUpdate

De NMBS sluit loketten in 44 stations: ‘We kunnen het geld beter investeren in andere dingen’

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De NMBS sluit de loketten in 44 stations. In 37 andere worden de openingsuren fors teruggeschroefd. Dat heeft de spoormaatschappij zopas aangekondigd. ‘We kunnen het geld beter investeren in andere dingen.’ Volgens ACOD Spoor sneuvelen er ook 77 jobs.

ADB en Belga

Van de 550 stations in België hebben er op dit moment nog 135 een eigen loket. Tegen het einde van dit jaar wil de NMBS er 44 sluiten: 19 in Vlaanderen, 3 in Brussel en 22 in Wallonië. “Het gaat vooral om kleine stations die slechts 5 procent van de ticketverkoop vertegenwoordigen”, zegt de spoormaatschappij. De directie berekende dat er in zestig tot negentig procent van de tijd geen tickets worden verkocht.

In 37 stations worden de openingsuren van de loketten drastisch teruggeschroefd. Zij zullen bijvoorbeeld in de namiddag of op zondag gesloten zijn. De wachtzalen blijven wel open. Daarvoor gaat de NMBS automatische vergrendelingssystemen installeren. Camera’s en Securail-personeel moeten de veiligheid van de reiziger in deze lege stations garanderen.

Na de sluiting heeft de reiziger nog maar twee opties om een ticket te kopen. In de eerste plaats digitaal, via de app of de website. In de tweede plaats via de automaat in het station. De NMBS is ervan overtuigd dat ook ouderen en minder-mobielen hiermee aan een ticket geraken. Voor zij die toch moeite ondervinden, voorziet de spoormaatschappij in bepaalde stations tijdelijk stewards om uit te leggen hoe zo’n automaat werkt. Zij kunnen ook vragen over abonnementen beantwoorden.

De NMBS heeft het over een noodzakelijke ingreep. Door de coronacrisis werken we vaker thuis, waardoor we minder de trein nemen. Tegelijk is de digitalisering van de samenleving een feit. “De laatste jaren heeft die digitalisering zich enorm doorgezet, in alle leeftijdscategorieën.” Na de sluiting houdt België nog 91 loketten over. Daarmee zal 16 procent van de stations een loket hebben. In Nederland is dat volgens de NMBS 4 procent, in Duitsland 6 procent en in Frankrijk 13 procent.

77 jobs

Met de sluiting van de loketten worden er ook 77 banen (uitgedrukt in voltijdse equivalenten) geschrapt bij spoorwegmaatschappij NMBS. Dat zegt de socialistische vakbond ACOD Spoor. Die is verontwaardigd over de eenzijdige beslissing, die volgens hem getuigt van een “ouderwetse visie”.

Volgens ACOD glijdt het spoor af naar een “permanente minimale dienstverlening”, die niet strookt met de politieke beloftes om meer te investeren en die de openbare dienstverlening in het gedrang brengt. De vakbond wijst erop dat het loketpersoneel niet alleen tickets verkoopt, maar ook reizigers informeert. En dat hun aanwezigheid de sociale veiligheid in de stations bevordert.

De socialistische vakbond zegt de digitalisering niet te ontkennen, maar “de keuze om deze evolutie automatisch om te zetten in een besparing van 77 voltijdse equivalenten is een weinig vooruitziende keuze”, klinkt het. Onder meer omdat niet iedereen een smartphone of tablet bezit om online tickets te kopen.

‘Veranderende vraag reizigers’

“Nee, de sluiting van loketten is nooit goed nieuws”, erkent minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). “NMBS nam deze beslissing om hun dienstverlening aan te passen aan de veranderde vragen van reizigers en om hun middelen in te zetten voor een beter treinaanbod. Want we willen meer, aangenamere en stiptere treinen. Dat is mijn doelstelling voor de treinreizigers.”

De Ecolo-minister benadrukt dat geen stations worden gesloten. Bovendien blijven de openingsuren van de wachtzalen behouden of worden ze zelfs verlengd. Er komen ook stewards om mensen te begeleiden. Gilkinet vraagt ook dat de NMBS gaat samenwerken met de betrokken gemeentes om de vrijgemaakte ruimtes van de NMBS een herbestemming te geven.

Op deze plaatsen gaan de loketten dicht:

Ans
Bertrix
Beveren-Waas
Binche
Chatelet
De Pinte
Diksmuide
Gouvy
Harelbeke
Heide
Heist
Jambes
Jette
Jurbeke
Kontich-Lint
Lede
Lesse
Leuze
Liedekerke
Luttre
Marbehan
Marchienne-au-Pont
Mariembourg
Mechelen-Nekkerspoel
Menen
Ninove
Opwijk
Peruwelz
Poperinge
Rixensart
Rochefort-Jemelle
Ronse
Saint-Ghislain
Silly
Sint-Genesius-Rode
Terhulpen
Ternat
Tielt
Torhout
Veurne
Virton
Waterloo
Waver
Zaventem

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234