Vrijdag 16/04/2021

Migratie

De nieuwkomersverklaring is nuttig voor iedereen

null Beeld © TIM DIRVEN
Beeld © TIM DIRVEN

Andreas Tirez is kernlid van de liberale denktank Liberales. Hij blogt op Economieblog.be

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft de nieuwkomersverklaring gepubliceerd. Het is een tekst van anderhalve bladzijde die ondertekend moet worden door mensen die nieuw aankomen in België.

Door de verklaring te ondertekenen, gaan nieuwkomers er onder meer mee akkoord dat ze de persoonlijke vrijheid van iedereen moeten respecteren. In de verklaring worden een aantal van die vrijheden opgesomd, zoals de vrijheid van meningsuiting en vereniging, maar ook de vrijheid van godsdienst (en expliciet ook de vrijheid om geen godsdienst te belijden of om te veranderen van godsdienst). Ook de gelijkheid van man en vrouw wordt genoemd, evenals de gelijkwaardigheid van hetero- en homoseksualiteit.

Critici kunnen de vraag stellen of dit wel nodig is. Nieuwkomers kunnen toch ook gewoon een verklaring tekenen dat ze de wetten van het land zullen respecteren. En ze hebben een punt. Toch vind ik deze verklaring een goed initiatief, omdat 'de wetten naleven' ook over heel veel aspecten van het dagelijkse leven gaat, bijvoorbeeld onze wegcode.

Het grootste deel van deze verklaring gaat echter specifiek over onze individuele vrijheden. Die vrijheden zijn de fundamenten van onze samenleving. Het is het resultaat van de collectieve erkenning dat iedereen zijn of haar leven mag inrichten zoals hij of zij dat wil. Bovendien wordt in de verklaring terecht een verplichting opgelegd aan ouders om hun kinderen, ongeacht geslacht, alle kansen daartoe te geven.

Ook belangrijk is wat er niet staat. De verklaring zegt nergens dat de ondertekenaar akkoord gaat met het principe van de individuele vrijheden, de gelijkheid van man en vrouw of de seksuele geaardheid. De ondertekenaar verbindt zich er enkel toe deze vrijheden te respecteren en te aanvaarden. Dat is een belangrijke nuance.

Je mag in onze samenleving immers tegen bijvoorbeeld het homohuwelijk zijn, of vinden dat iedereen katholiek of islamitisch zou moeten zijn. Je mag er zelfs actie voor ondernemen en luidkeels je mening daarover geven. Dat is allemaal toegelaten, zolang je anderen maar niet verhindert gebruik te maken van die vrijheden. De verklaring gaat dus om een vraag naar integratie, niet naar assimilatie.

null Beeld

De essentie

Hier en daar zijn er zaken die ik anders zou formuleren - waarom moet je van de kinderen 'actieve burgers' maken, en wat betekent dat juist? Ook had men beter kunnen omschrijven wat 'aanvaarden' precies inhoudt. Maar de verklaring bevat volgens mij wel de essentie. Als ik iets zou wijzigen, dan zou ik bovendien eerder onze vrijheden nog beter in de verf zetten.

Ik zou immers willen duidelijk maken dat die vrijheden jou door niemand kunnen worden afgenomen. En dat jij die vrijheden bijgevolg, rationeel doordenkend, ook van geen enkel ander individu kan en mag afnemen. De individuele vrijheden zijn onvervreemdbaar; zelfs een parlementaire meerderheid heeft die te respecteren - ook al gaat ze er niet mee akkoord. Dat essentiële aspect van onze vrijheden kun je nu niet opmaken uit de nieuwkomersverklaring.

Die onvervreemdbaarheid betekent dus ook dat je de vrijheid hebt om een hoofddoek of boerkini te dragen, om maar iets te noemen (en natuurlijk ook de vrijheid om die niet te dragen!), ook als de meerderheid van de Belgen hier tegen is. Daarom zou de verklaring, in iets andere vorm, voor iedereen nuttig kunnen zijn, niet enkel voor de nieuwkomers. Het is wellicht juridisch en politiek niet haalbaar dat alle burgers van dit land deze brief zouden moeten ondertekenen. Er is echter nog een grote groep nieuwkomers, namelijk alle nieuwgeborenen, die we de fundamenten van onze samenleving kunnen aanleren.

Want dat doen we nu onvoldoende. Op school wordt weliswaar tot vervelens toe herhaald dat we in een democratie leven, maar het liberale aspect van onze samenleving, namelijk het principe van de o zo belangrijke individuele onvervreemdbare vrijheden, waar deze verklaring in grote mate over gaat, wordt niet of nauwelijks uiteengezet. Dat moet veranderen.

Het is een strijd van professor Patrick Loobuyck, die pleit voor een schoolvak Levensbeschouwing, Ethiek en Filosofie (LEF), die ik ondersteun en die als een grondige uitbreiding kan worden gezien van het initiatief van Theo Francken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234