Dinsdag 31/03/2020

Achtergrond

De nieuwjaarsbrieven van Homans en Gatz

Beeld Eric de Mildt

Drie maanden na haar eedaflegging maakt de Vlaamse regering eindelijk haar concrete plannen bekend. Ministers Sven Gatz (Open Vld) en Liesbeth Homans (N-VA) bijten de spits af. De rode draad: een zuinigere voortzetting van het oude beleid, met hier en daar bijzondere nieuwe klemtonen.

Inburgeraars moeten slagen voor Nederlands

Inburgeraars zullen in de toekomst moeten slagen voor verschillende onderdelen van hun inburgeringstraject. Zo zullen zij de cursussen Nederlands als tweede taal en maatschappelijk oriëntatie met goed gevolg moeten afleggen, willen zij een attest krijgen. Dat valt te lezen in de beleidsnota van minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA).

Op dit moment moeten inburgeraars zich alleen inspannen. Dit betekent dat zij moeten deelnemen aan het traject, maar niet moeten slagen. Door dat laatste nu wel te verplichten, hoopt Homans dat het inburgeringstraject meer zal worden gewaardeerd door de samenleving.

Welke consequenties inburgeraars tegemoet kunnen zien als zij buizen, valt niet uit de nota af te leiden. In de sector leeft evenwel de vrees dat een resultaatsverplichting niet alleen afschrikkend werkt, waardoor minder nieuwkomers deel zullen nemen, maar ook dat een sociale woning of uitkering afhankelijk wordt gemaakt van het al dan niet slagen.

Ook burgers van de Europese Unie die zich in Vlaanderen komen vestigen, moeten zich, als het aan Homans ligt, verplicht gaan integreren. "De Vlaamse regering spant zich in EU-verband in voor de invoering van een verplicht integratietraject voor EU-onderdanen die zich in Vlaanderen willen vestigen." Ook personen die eerst in Brussel of Wallonië woonden en binnen vijf jaar naar Vlaanderen verhuizen, kunnen verplicht worden.

Gelijke kansen voor vrouwen én mannen

Minister Liesbeth Homans wil strijden tegen stereotypen. Bijvoorbeeld die rond holebi's. Er moet verder ingezet worden op sensibilisering. Maar Homans wil ook "een uitgebreide gids opstellen die holebi's tips geeft om geweldssituatie te vermijden en er indien nodig mee om te gaan". Dat meldt De Standaard.

Eerst zou er een proefproject komen met holebi's in het voetbal. Daarna kunnen andere sporten aan bod komen. Daarnaast wil de minister werken aan gelijke kansen voor vrouwen én mannen. Volgens Homans is het nog altijd niet gemakkelijk voor mannen om ervoor te kiezen om huisvader te worden. Ook alleenstaande vaders moeten gelijke kansen krijgen. Belangrijk hierbij is dat het vaste rollenpatroon al op school doorbroken wordt. Koken is niet alleen voor meisjes, voetbal niet alleen voor jongens, klinkt het.

Beeld Eric de Mildt

Kritisch leren omgaan met digitale media

"In het medialandschap van morgen is niets nog zoals het gisteren was." Mediaminister Sven Gatz (Open Vld) gaat op zoek naar een nieuwe balans. Hij trekt de kaart van de digitalisering. Maar we staan volgens hem voor grote uitdagingen. Gatz wil onder meer de reclameregels voor televisie versoepelen als antwoord op buitenlandse giganten als YouTube, die nu advertentiebudgetten wegkapen van de Vlaamse mediabedrijven.

De Vlaming moet kritisch en zelfbewust leren omgaan met digitale media. Gatz wil onder meer het project Kranten in de Klas (KIK) herzien. Nu leren jongeren in het onderwijs spelenderwijs met kranten omgaan, maar hij wil de focus verleggen naar digitale media. Onder de naam 'Nieuwsmedia in de klas' speuren jongeren binnenkort ook naar onlinenieuws.

Zoals aangekondigd moet de VRT zwaar bezuinigen. Tegelijk moet de VRT "een meer visionaire omroep zijn in alles wat zij doet". Vooral het online-aanbod moet significant verbeterd worden. In ruil mag de openbare omroep een deel van dat aanbod betalend maken. "De VRT kan meewerken aan nieuwe en duurzame manieren om haar Vlaamse content te financieren", aldus Gatz.

Meer ruimte voor jeugdwerk

Jeugdminister Sven Gatz (Open Vld) trekt de kaart van het verenigingsleven. Meest ingrijpend is de nadruk op de inclusiviteit van jeugdhuizen en -verenigingen. Gatz wil meer meisjes, meer lager opgeleiden en meer mensen met een migratieachtergrond of een beperking in de jeugdbeweging. Daarom wil hij het bestaande subsidiereglement aanpassen.

"Het Vlaams jeugdwerk slaagt er onvoldoende in om een evenwichtige participatie van doelgroepen te realiseren. Dat moet veranderen. (...) Ik overweeg van stedelijk jeugdwerk en de daaraan verbonden uitdagingen een prioriteit te maken voor de volgende subsidieronde van de verenigingen", aldus Gatz.

Zoals aangekondigd in het regeerakkoord komt er een masterplan bivakplaatsen om het nijpende tekort aan kampplaatsen voor jeugdverenigingen te keren. Gatz wil ook extra investeren in kampeermateriaal, zoals tenten. De aanvragen daarvoor kunnen vanaf 2016 volledig digitaal worden verwerkt. Vlaanderen moet dringend meer overnachtingsplaatsen voor de jeugd creëren. Gatz zal daarom extra investeren in nieuwe en bestaande jeugdverblijfcentra, zoals De Hoge Rielen in Kasterlee.

"Kinderen moeten kind kunnen zijn", vindt Gatz. Daarom wil hij meer ruimte voor jeugdwerk, zowel in de steden als op het platteland. Bovendien wil Gatz iets doen aan de afnemende tolerantie tegenover spelende en rondhangende kinderen en jongeren. Dat houdt ook in dat hij samen met de federale overheid wil nagaan of de GAS-wetgeving niet in strijd is met het kinderrechtenverdrag. "Jongeren hebben ruimte nodig om te spelen, om te verkennen, te experimenteren. Zelfs om gewoon rond te hangen. Kinderen en jongeren moeten de absolute vrijheid hebben om jong te zijn."

De Vlaamse jeugdsector reageerde verontwaardigd toen de eerste besparingsplannen van de regering-Bourgeois deze zomer uitlekten. Maar Gatz koos bewust om meer te besparen op kunst, zodat hij de jeugd kon ontzien. Volgens de Vlaamse Jeugdraad is dat eraan te zien. De beleidsnota ligt volgens de raad in de lijn van zijn verwachtingen. "Er is geen enkele maatregel waarvan we zwaar geschrokken zijn. Misschien is dat een goed teken", zegt een medewerker.

Beeld Eric de Mildt

Geheim agenten moeten waken over Nederlandse taal

Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) is vast van plan om streng toe te zien op het gebruik van het Nederlands in de faciliteitengemeenten in de Vlaamse rand. Homans is zelfs van plan om ambtenaren van het Agentschap Binnenlands Bestuur als een soort geheim agent naar hun gemeenteraden en schepencolleges te sturen. Die moeten dan "onmiddellijk verslag uitbrengen" van wat zij daar gezien en bovenal gehoord hebben. "Ik zal optreden wanneer dat nodig is", aldus Homans in haar beleidsbrief.

De burgemeesters van die faciliteitengemeenten zullen bovendien nauwlettend in de gaten gehouden worden. Van hen wordt een "correcte en loyale houding" verwacht bij de toepassing van de taalwetgeving. "Geen probleem", zegt Véronique Caprasse, FDF-burgemeester van Kraainem. Caprasse werd in juni pas benoemd, nadat ze de taalwetgeving had overtreden. "Bij de gemeenteraad is het al langer gebruikelijk dat er iemand langskomt. Geen woord Nederlands spreken we daar. Schepencolleges zijn achter gesloten deuren. Maar als mevrouw Homans graag iemand stuurt, van harte welkom."

Daarnaast bouwt Homans veelal letterlijk voort op het regeerakkoord. De steden en gemeenten zullen meer bevoegdheden krijgen, de provincies worden uitgekleed. Antwerpen en Gent worden zelfs helemaal autonoom. Hoe dat precies allemaal zal gebeuren, moet de komende jaren duidelijk worden. Dat geldt ook voor de bevordering van de gemeentelijke fusies. Gemeenten die samen verder willen, zullen daar een financiële beloning voor krijgen ter motivatie. Hoeveel dat zal zijn, weet Homans echter nog niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234