Zondag 09/08/2020

De nieuwe zaak-Dutroux

Batiste Loro, gerechtsjournalist in Rouen:

duurde maar één dag

'Er zijn geen woorden voor het beestachtige misbruik dat deze mannen gepland hadden. Ze wilden een meisje van 5 à 9 jaar ontvoeren, misbruiken en brandmerken met de S van slavin.'

(Het federaal parket, 17/5/07)

Zes maanden later rijst de indruk dat er vooral woorden waren, wellicht alleen maar woorden. Of had u na de maand mei nog wat gelezen over dat horrorverhaal in Rouen?

Het begon met een mailtje naar Net Alert van Child Focus. Een chatconversatie tussen ene 'Diablo' en 'Heliot'. De twee Franse mannen hadden het over hun plan om in België een meisje van vijf tot negen jaar te ontvoeren. De federale politie kon de IP-adressen lokaliseren, liet een undercoveragent mee chatten. De mannen hadden het over een kinderkooi die ze gingen bouwen en goede adresjes voor een sm-masker en chloroform.

Meer dan een maand lang bleef de speurder meechatten en uiteindelijk ook bellen, net zolang tot hij Diablo op 11 mei zo ver kreeg de plek aan te wijzen waar de martelkamer zou worden ingericht. De locatie voldeed niet echt aan de verwachting van een verborgen kelder in een duistere achterbuurt. Het was een in het weekend leegstaand technisch lokaal in de gebouwen van France Telecom in Rouen. Diablo, in het echte leven Christian C., 49-jarige huisvader, werkte daar als bediende.

"Uit het afgetapte chatverkeer bleek dat ze in ons land een meisje zochten om te ontvoeren", zei politiechef Glenn Audenaert op een persconferentie in Brussel. "We bevonden ons niet in het virtuele, deze mannen waren weerzinwekkende dingen van plan", benadrukte procureur Joseph Schmit van zijn kant in Rouen. Minister van Justitie Laurette Onkelinx wees erop dat deze zaak "kon worden opgelost dankzij de omstreden wet op de bijzondere opsporingsmethoden". Het waren niet de media die begonnen over een tweede zaak-Dutroux, dat deed Audenaert, met de uiteindelijk de hele wereld rondgaande woorden: "Deze keer waren we er wel op tijd bij."

Mooie opsteker wel, zo net voor de verkiezingen.

Zeven maanden later moeten we de namen van de verdachten een keer of drie herhalen voor men zich bij het parket in Rouen kan herinneren over welke zaak dit nu ook alweer ging: "Die zaak van die twee internetpedofielen, u wenst daar informatie over?"

Het kleine probleem wordt prangend als je de eerste berichten van toen nog eens herleest. Hervé L., zo bericht het Franse persagentschap op 21 mei, werd "gearresteerd op woensdag 2 mei in Nice". 2 mei, dat is negen dagen voor Christian C. in het lokaal van France Telecom de handboeien om krijgt. Terwijl de Franse en Belgische autoriteiten ons met zin voor detail de taakverdeling uitlegden. Christian C. zou "voor de martelkamer zorgen" en Hervé L. (Heliot) uit Nice "voor een bestelwagen". Een witte, met een schuifdeur, zoals Dutroux er één had, zo konden speurders opmaken uit de onderschepte telefoongesprekken. De vraag stelt zich hoe Hervé L. vanuit zijn gevangeniscel een bestelwagen kon aanleveren om - zoals het federaal parket meldde - "begin juni ergens in België een meisje te ontvoeren".

Philippe Lescene, de advocaat van C., pleit "uitlokking". Zijn cliënt had nog niet zo lang internet in huis, vond het opwindend om na het slapengaan van vrouwlief perverse boodschappen de wereld in te sturen. Ziekelijk, ja, zeker, "maar pure fantasie". C. begreep er niks van toen Heliot na 2 mei niks meer van zich liet horen, en alleen die aardige derde man in de chatroom - de undercoveragent dus - hem af en toe nog een post waardig achtte. De vraag om nu eens plek aan te wijzen waar de "martelkamer" komen zou, kwam volgens Lescene van de Belg. De combinatie van die daad en de onderschepte gesprekken kan in Frankrijk volstaan als strafrechtelijk bewijs van een intentie tot...

Bij de huiszoeking werd een camera aangetroffen en het veelbesproken brandijzer met een S., van 'soumise', die boven de vagina van het slachtoffer zou worden gebrand. Over dat brandmerken is inderdaad gechat, gaf C. toe: "Maar dat was pure fantasie, allemaal!"

De controverse begon toen procureur Schmit in Libération preciseerde dat het meisje niet in België zou worden ontvoerd, maar "in Seine-Maritime of Basse-Normandië". Terwijl men er aan Belgische zijde bij bleef: "Ergens in België." Zeven maanden later is het discours in Rouen alweer een beetje gewijzigd. "Voor zover we in de huidige stand van het onderzoek kunnen zien, ging het om pedofilie op het internet en niet meer dan dat", zegt een woordvoerder van het parket. "Meer kunnen we niet kwijt, in Frankrijk communiceren wij niet over lopende onderzoeken."

Inopportuun was de tussenkomst van de Belgische en Franse politie beslist niet. De twee verdachten mogen dan al een blanco strafblad hebben, tegen L. liep in 2004 al een klacht van een buurmeisje voor aanranding. Er zijn aanwijzingen dat hij het meisje begin dit jaar nog lastigviel. Beide mannen verzamelden ook vrij massaal kinderporno. Maar is er, buiten dat nachtelijke gechat, enig concreet bewijs dat ze echt een kind wilden schaken?

Ondervraagd door de politie verwees C. naar het lokaal van France Telecom. Het was de enige ruimte die hij kon bedenken, toen zijn virtuele vriend opeens overkwam uit België. Hij kon toch moeilijk de kelder thuis gebruiken? Zijn vrouw was thuis. En dacht men nu echt dat, gesteld dat hij een kind zou ontvoeren, het zou opsluiten in het bedrijfspand van zijn werkgever?

"Het zijn niet de Franse media, en ook niet de Franse autoriteiten die hier zo'n zaak van gemaakt hebben", zegt Batiste Loro, gerechtsjournalist bij de lokale krant Paris-Normandie. "Ik was als een van de eerste journalisten ter plaatse. In het begin dacht ik: quel affaire! Ik zag me in de maanden die kwamen over niks anders meer schrijven. Ik denk dat ik er uiteindelijk drie stukken over heb gemaakt. Het zijn de Belgen die het een beetje hebben overroepen."

C. en L. zitten nog steeds in voorarrest. Hun advocaten verwachten hen begin 2008 vrij te krijgen.

Douglas De Coninck

Ik dacht, quel affaire! Ik zag me in de maanden die kwamen over niks anders meer schrijven

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234