Zondag 25/09/2022

Standpunt

De nieuwe Vlaamse regering belooft de wachtlijsten in te korten. De cijfers tonen een heel ander beeld

Kirsten Bertrand is hoofdredacteur van De Morgen.

Kirsten Bertrand

Jarenlang werden in ons land ongeveer 50 kinderen met het syndroom van Down geboren. Vorig jaar daalde het aantal met een derde, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE). Terwijl in 2017 bij 42 pasgeborenen down werd vastgesteld, waren er dat in 2018 nog maar 27.

Een logisch gevolg van de inburgering van de intussen terugbetaalde NIP-test, een simpele bloedtest die chromosomale afwijkingen opspoort waarvan down de bekendste is? Wellicht, al willen wetenschappers dat nog niet met zoveel woorden zeggen. Men wil eerst zien of de trend zich de komende jaren op dezelfde manier doorzet.

Het is erg gevoelige materie, wijlen Etienne Vermeersch is er twee jaar geleden nog flink over aangepakt na uitspraken in De Morgen, maar ik ben alvast geneigd om de afname van het aantal downgevallen een goede zaak te vinden. Welke toekomstige ouders vinden het niet erg als ze te horen krijgen dat hun kind een ernstige afwijking heeft? Een onderzoek in de periode 2014-2016 bij 500 koppels die na een NIP-test een aantal hypothetische keuzes moesten maken, toont aan dat 90 procent van de ouderparen voor zwangerschapsafbreking kiest als hen verteld wordt dat hun ongeboren kind down heeft. De bereidheid om de zwangerschap te beëindigen is groot, zo concludeerde een bevraging van het Kenniscentrum Gezinswetenschap van de Odisee Hogeschool Brussel.

Duizenden mensen extra in de rij

Zullen er dan over enkele jaren helemaal geen kinderen met het syndroom van Down meer worden geboren? Dat lijkt onwaarschijnlijk. Er zullen altijd mensen zijn die zich niet willen laten testen of hun kindje toch willen houden. Daar kunnen we alleen maar respect voor hebben. Ouders moeten die keuze ook in alle vrijheid kunnen blijven maken.

Kinderen met een aangeboren handicap – of het nu down is of een andere – hebben zorg nodig en soms is die alleen te krijgen in een aangepaste instelling. De nieuwe Vlaamse regering had beloofd dat ze de wachtlijsten zou inkorten. Een blik op de cijfers toont een heel ander beeld. Bijzonder veel mensen zullen juist in de kou blijven, zeggen experts in De Morgen.“De komende jaren zullen net duizenden mensen extra in de rij komen te staan.”

Dat de (federale) overheid geld uittrekt voor de screening van ernstige aangeboren aandoeningen is zonder meer een goede zaak. Het is niet meer dan normaal dat ook de Vlaamse overheid voldoende middelen voorziet voor wie elke dag intensieve zorg nodig heeft.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234