Zaterdag 06/03/2021

RecensieBoeken

De nieuwe van Stephen King is alweer verslavend vakwerk

Stephen King. Beeld BELGAIMAGE
Stephen King.Beeld BELGAIMAGE

Een gsm die diep in een graf ligt, werkt die nog? De vaste ‘adviseur’ van Stephen King is onlangs overleden, dus niemand weet het zeker. Wat we wel zeker weten, is dat Kings nieuwe bundel weer absolute top is. Zeg dat superfan Matthijs van Nieuwkerk het gezegd heeft!

Na zo’n vijf uur was het uit met de pret en sloeg ik Als het bloedt dicht, de nieuwe verhalenbundel van ­Stephen King. Er hielp weer geen moedertje lief aan. Verslavend vakwerk. En met een historisch tintje, deze zoveelste. Namelijk opgedragen aan Russ Dorr. ‘Ik mis je, Chief’, staat er op de eerste bladzijde te ­lezen.

De Chief is dood.

Het was me ontgaan. Het nieuws had de Nederlandse kranten niet gehaald. Russ Dorr is veertig jaar lang de medisch adviseur van King geweest. Een hondstrouwe Watson. Dorr zat op de bok van Kings fantasie en hield de leidsels strak; horror tot uw dienst, maar bij voorkeur met twee voetjes op de grond. Dus Russ heeft een mensenleven lang onderzocht ‘hoe het zat’ en of ‘iets kon’. Hij vogelde bijvoorbeeld zeer zorgvuldig uit hoelang iemand nog in leven kon blijven terwijl hij zichzelf opat.

Dat werk.

Dat luistert nauw.

King is 45 jaar na zijn doorbraak met Carrie en nu zonder Russ Dorr nog steeds King. Er is, naast zijn nagelbijtende oeuvre, ook eerlijk gezegd verdomd weinig wat mij niet bevalt aan hem. Neem zijn eeuwige T-shirts, zijn corona-interview met Stephen Colbert, zijn sympatico-creepy voorkomen en – mijn laatste ontdekking dankzij King – het gedicht ‘Falling’ van James L. Dickey – google dat alsjeblieft even!

Het gedicht wordt voorafgegaan door een berichtje uit The New York Times over een stewardess die door een plotseling openspringende nooduitgang het vliegtuig wordt uitgezogen, the body was found... three hours after the accident. Wat volgt is een huiveringwekkend lange poëtische mijmering over deze val. Horreur van grote schoonheid.

Nee, het enige smetje bij King is ­eigenlijk zijn sfeerbedervende flirt met de mythe van de oude beeldhouwer. Die zei ooit dat het beeld altijd al in het blok marmer had gezeten en dat hij het er alleen nog uit moest hakken. King spreekt op zijn beurt over verhalen als gevonden aardse fossielen die hij met zijn pen slechts hoeft te delven. Zoals mijn tante Jo zaliger al zei: ja, je zuster op een houtvlot.

Veel geschreven over King wordt er trouwens niet meer. Er zijn niet veel schrijvers op de wereld die meer boeken hebben verkocht, dus op enige nieuwsgierigheid naar het geheim van de smid mag je blijven hopen, maar de inkt op de boekenpagina’s is schaars en de redactie kiest vaker voor een jonge held. De Wet van Groen voor Grijs. Alles went, ook de zoveelste King.

Jammer is het wel. Want hij kent zijn gelijke nog nauwelijks.

Kijk, ik ga hier niet verdedigen dat King in het rijtje Philip Roth, Charles Dickens en Gerard Reve hoort te staan. Maar wel vier plaatsen daarachter. Net na Tonke Dragt en net voor J. K. Rowling.

King kan schrijven. Zo.

Hel

Dat hoef je hem overigens zelf niet te vertellen, want hij schreef in 2000 het boekje Over leven en schrijven, waarin hij aspirant-bangmakers schrijfles geeft. Stijl, dialogen, plot, actieve en passieve werkwoorden, vocabulaire, de hele santenkraam aan gereedschap wordt besproken en geïllustreerd met voorbeelden uit eigen werk en wereldliteratuur. Te beginnen met het Eerste Grote Gebod: ‘Als je schrijver wilt worden, moet je twee dingen doen: veel lezen en veel schrijven. Daar kun je niet omheen. Er is geen snelle weg binnendoor.’

En dan volgen er tientallen even vermakelijke als strenge lessen met sweeping statements als ‘Het bijwoord is niet je vriend. De weg naar de hel is geplaveid met bijwoorden.’

Hatsee! Pak aan!

Maar ter zake, ik ben al bijna aan mijn laatste alinea toe. (King is trouwens een grote fan van de alinea. ‘Niet de zin maar de alinea is de elementaire eenheid van schrijven.’)

Russ Dorr heeft zijn baas bij de vier verhalen in Als het bloedt niet meer kunnen helpen. Hij heeft dus niet kunnen uitzoeken of een gsm die diep in een graf ligt het nog doet. King weet het in het verhaal ‘De telefoon van meneer Harrigan’ ook niet helemaal zeker, heb ik het gevoel. Meneer Harrigan is in elk geval dood, dat wel. Toch?

Stephen King, ‘Als het bloedt’, Boekerij, 416 p., 24,99 euro. Uit het Engels vertaald door Annemarie Lodewijk.  Beeld RV
Stephen King, ‘Als het bloedt’, Boekerij, 416 p., 24,99 euro. Uit het Engels vertaald door Annemarie Lodewijk.Beeld RV
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234