Zaterdag 29/02/2020

Toerisme

De nieuwe toeristische hype: filmlocaties bezoeken

Dankzij 'Game of Thrones' ziet de Kroatische stad Dubrovnik het aantal toeristen stijgen. Beeld REUTERS

Filmsets overal ter wereld vormen nu de bestemming voor 'setjetters', een nieuwe soort toeristen die graag even op een filmlocatie wil rondlopen. Maar voor steden als Dubrovnik, te zien in Game of Thrones, dreigt het stilaan wat veel te worden.

"Hoeveel tijd heeft het HBO gekost om deze prachtige muren te bouwen?" Ondertussen kan Katja Seref, een gids die toeristen rondleidt in Dubrovnik, niet meer tellen hoe vaak ze deze vraag al heeft gehoord, zo vertelt ze in The New York Times. De middeleeuwse muren van de stad en het kasteel zijn voor liefhebbers van Game of Thrones al langer bekend als het decor voor King's Landing, een van de zeven koninkrijken in de succesvolle serie van HBO. 

Door de reeks heeft het aantal toeristen in de stad, die door de Unesco als werelderfgoed is erkend, een nog hogere vlucht genomen. Hetzelfde geldt trouwens voor IJsland. Sommige gletsjers en meren aldaar figureren als de lands beyond the wall in de serie. En bijgevolg zorgen de fans van Game of Thrones er nu mee voor dat het toerisme in IJsland de laatste jaren de records opstapelt. 

Te veel toerisme

Voor veel plaatsen is een rol als filmdecor dan ook een geschenk uit de hemel, zegt Dominique Vanneste, professor toerisme aan de KU Leuven. "Het brengt niet alleen een stroom aan toeristen op gang, maar ook van investeerders", zegt ze. "Daardoor staan veel steden te springen om in beeld te komen." 

Dat het geld opbrengt is zeker. De groei van de IJslandse toerismesector – in 2016 ging het bijvoorbeeld om 1,8 miljoen bezoekers, 40 procent meer dan het jaar ervoor – heeft volgens economen zelfs mee de economie van het land uit het slop getrokken na de financiële crisis. En de
Lord of the Rings-trilogie zou, samen met The Hobbit, Nieuw-Zeeland jaarlijks meer dan 19 miljoen euro opleveren, zo schatte Tourism New Zealand in 2012. Enkel en alleen aan toeristen die down under gaan om Middle Earth te bezoeken.    

Maar dit nieuwe toeristische fenomeen, dat van de 'setjetters' die het vliegtuig nemen om overal ter wereld de mooiste filmlocaties te gaan bezichtigen, begint stilaan een schaduwkant te krijgen. Dubrovnik staat nu op dezelfde lijst als Barcelona en Venetië, die de toestroom van toeristen niet meer de baas kunnen. De burgemeester wil daarom maatregelen nemen om de influx volgend jaar te beperken tot 4.000 bezoekers per dag. 

"Natuurlijk kan het ook te veel worden", zegt Vanneste. "Als de nodige voorbereidingen niet zijn genomen, kan zo'n toestroom bijvoorbeeld zorgen voor verkeersinfarcten. Ook kwetsbare natuurlijke omgevingen hebben mogelijk niet genoeg draagkracht om zo veel mensen op te vangen." Zo ondergaan een aantal filmlocaties hetzelfde lot als sommige kunststeden: het Thaise strand Maya Bay, dat beroemd is geworden door The Beach, is onlangs afgesloten. Tot eind september mag er geen toerist meer op. 

In Brugge

Ook in Brugge, het decor van de film In Bruges (2008) is het fenomeen van de setjetters al genoegzaam bekend. Nadat de film uitkwam zagen ook de Bruggelingen de toeristen toenemen, al kan de stad er geen precieze cijfers over geven. Behalve bij Amerikanen, Britten en Ieren, die volgens het City Film Office naar de stad zijn afgezakt door In Bruges, is de stad ook een hit bij Indiërs. Sinds de film PK, een Bollywood-komedie uit 2014 is uitgebracht, komen Indische toeristen aangevlogen om Brugge te bekijken. 

"Ik heb een Indiër gehad die alle locaties van de film wou zien zodat hij ze op zijn Facebook-pagina kon zetten", zegt Andy Borgonjon, een Brugse gids. "Soms krijgen we ook nog een vraag over Fidel, de hond die in In Bruges te zien is geweest." 

Fidel is ondertussen helaas overleden, lezen we op meerdere sites. Maar voor zijn dood is hij nog een socialemediafenomeen geworden, door de manier waarop hij erg relaxt uit het raam kon hangen, boven een Brugs kanaal. "Hij is in de film maar een paar seconden in beeld geweest", zegt Borgonjon. "Maar de hond typeerde Brugge. Ondanks het massatoerisme, kan het hier ook zo ontzettend rustig zijn."  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234