Woensdag 07/12/2022

De Nieuwe Schoolstrijd

Dag lieve, linkse, lakse kerk, eerst en vooral mijn excuses voor ieder woord dat hierop volgt. Dit ben niet ik op mijn leukst, maar wel op mijn eerlijkst. Want we zijn heel goed geworden in onszelf van alles wijsmaken, behalve de waarheid. En de waarheid is dat ik een dik decennium geleden artistiek asiel verkreeg in Brussel. Deze tien hoofdstedelijke jaren hebben mij vaderschap, een overzichtelijk oeuvre van twee boeken en een stevige dosis hypocrisie opgeleverd. Weliswaar niet even hypocriet als Bart Debie, de extreemrechtse, homohatende, Turk-kloppende en rabiate hetero die beweerde “jippie” te gillen wegens een schoonheidssalon. Mijn hypocrisie verschuilt zich in mijn relatie met deze stad, hoe alles wat ik ooit zo aanlokkelijk vond aan Brussel mij nu ontzettend irriteert: de chaos, de agressie, de vanzelfsprekendheid van dubbel parkeren, de bedelaars die nachtwinkels overnemen, de vuilbekkende idioten die zich baseren op de legende dat ooit in 1972 één van hen “hoer” riep naar een blank meisje en daadwerkelijk een pijpbeurt kreeg.

En heel soms verspreid ik mijn hypocrisie over radiogolven, laatst nog bij Friedl’ waarbij allerlei Radio 1-luisteraars boodschappen mailden als “Foei Friedl’”, is er echt niemand beter te vinden dan Joost Van Den Kastele” (ja, als ze jou haten, kunnen ze jouw naam nooit spellen). In haar programma sprak ik over de ontoelaatbare staat van het Brusselse onderwijs, over hoe een goeie school vinden nu aanvoelt als een privilege in plaats van een recht, gericht aan Pascal Smet.

De volgende dag kreeg ik een mail van (u raadt het nooit) Pascal Smet (zou u denken). Maar nee, de mail was afkomstig van Sven Gatz, fractieleider van de Open Vld en de baas van Els Ampe, bekend van haar ‘Els komt bij je thuis wat lullen over haar rijkdomverkiezingstombola’, en Carla Dejonghe, die de kiezer tegemoet kwam met haar stripverhaal getiteld Carla stript (ja, ik heb ook drie broeken kapot gepist van het lachen toen ik het hoorde), met een figuurtje dat evenveel op haar leek als een Herwig van Hove op een dwerg met een fietspomp tussen zijn benen. De heer Gatz, zoals de helft van de verkozene ex-VU’ers, vond mijn angst totaal ongegrond en goochelde met cijfers en statistieken, omschreef de chaos omtrent digitale inschrijvingen als “schoonheidsfouten”.

Maar dit is geen aanval op Sven Gatz, het getuigt juist van engagement om zo uitvoerig te reageren op een schrijverke zonder perskaart of partijkaart die toch nooit op hem stemmen zal. Hoewel het ongevraagd opsturen van je boek Bastaard wel een beetje aanvoelt als een literaire aanranding, meneer Gatz.

Dit is echter wel een bericht van een vader die een verstikkende onmacht voelt. Onmacht over een schoolkeuze die bepaald wordt door een website die niet eens behoorlijk werkte en nog altijd niet werkt, omdat de verantwoordelijke firma CTG een veel te hoge factuur opstuurde die de Brusselse regering weigert te betalen. Hopelijk worden die werknemers ginder flink gepest door beschermde vakbondsmensen. Grapje, meneer Cortebeeck, is dat een goed genoeg excuus voor u? Ik snap wel dat beelden van kamperende ouders aan schoolpoorten heel gênant overkomen op televisie, zeker als er geen plaats meer is voor hen in de hotels aan het Zuidstation. Maar een week in een tent zitten, toonde wel een toewijding groter dan op tijd opstaan en hopen dat je internetverbinding snel genoeg is. Onmacht die je voelt bij het bezoeken van Nederlandstalige scholen met 98 procent allochtonen, dat wegens de voorrangsregels voor broers en zussen nooit meer zal dalen. Ik weet wel dat het onze schuld is, dat we hen in de jaren ’70 hebben uitgenodigd om lege klassen te verdoezelen en omdat kwaliteit hen blijft aantrekken. Ik weet wel dat zij dezelfde onmacht voelen en daarom hun kinderen domiciliëren bij de grootouders omdat die dichter wonen, ook hebben ze er geen flauw benul van dat ze naast een methodeschool wonen. Dit is geen oproep tot ‘wij wel en zij niet’. Dit is gewoon een vader die geen zin heeft om volgend jaar te zeggen: “Oké, dan maar die school”.

Joost Vandecasteele

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234