Donderdag 08/12/2022

Internationale politiek

De nieuwe JFK: Joe Kennedy III staat oog in oog met Trump

Joe Kennedy III. Beeld Boston Globe via Getty Images
Joe Kennedy III.Beeld Boston Globe via Getty Images

Trump is een sterk merk, maar Kennedy heeft voor veel Amerikanen nog steeds een veel magischer klank. Een telg uit het beroemde politieke geslacht, Joe Kennedy III, moet het vanavond opnemen tegen president Donald Trump.

Bert Lanting

De 37-jarige Kennedy is door de Democratische Partij uitgekozen om het antwoord te geven op Trumps State of the Union, de jaarlijkse troonrede voor beide kamers van het Amerikaanse Congres. Joe Kennedy is een kleinzoon van Robert Kennedy, de voormalige minister van Justitie die in 1968 werd vermoord toen hij campagne voerde voor het Witte Huis. Vijf jaar eerder was zijn broer, John F. Kennedy, vermoord.

De jonge Kennedy, die aan Stanford en Harvard studeerde, zit sinds 2013 voor Massachusetts in het Congres. Sprekend zijn grootvader, ook wat zijn politieke opvattingen betreft: een Democraat in hart en nieren.

Drankzucht en andere misère

Tientallen jaren waren de Kennedy's een vast bestanddeel van de Amerikaanse politiek, maar een tijdlang vielen het nageslacht van John, Robert en senator Ted Kennedy vooral op door drankzucht en andere persoonlijke misère.

Met Joe Kennedy III lijkt de 'koninklijke familie van Amerika' weer een politieke ster in huis te hebben. De roodharige afgevaardigde uit Massachusetts viel afgelopen jaar op met een keiharde aanval op de pogingen van president Trump en de Republikeinen om Obamacare om zeep te helpen. Die toespraak werd een hit op het internet.

"Wow. Dit is een Kennedy die president zou kunnen worden", reageerde voormalig partijvoorzitter Howard Dean. Ook een andere toespraak, waarin hij kritiek uitte op de reactie van Trump op het geweld bij een mars van extreem-rechtse betogers in Charlottesville, werd door miljoenen mensen op YouTube bekeken. Maar hoewel de jonge Kennedy dus een bescheiden internetsensatie is, heeft hij nooit eerder een nationaal platform van deze omvang betreden.

Het traditionele antwoord op de State of the Union is met andere woorden andere kost. Voor de partij die niet in het Witte Huis zit, is het een gelegenheid een aanstormend talent in de etalage te zetten. Soms lukt dat, zoals bij Nikki Haley, die in 2016 door de Republikeinen naar voren werd geschoven om president Obama van repliek te dienen. Het leverde haar onder Trump de positie van ambassadeur bij de VN op.

De vloek van de State of the Union

Soms gaat het ook jammerlijk mis. Marco Rubio verslikte zich bijna letterlijk in zijn optreden, iets dat Trump tijdens de verkiezingscampagne gebruikte om hem belachelijk te maken. Van andere politici die de eer kregen het weerwoord van hun partij te vertolken, is later nauwelijks meer iets vernomen. Voor sommige waarnemers genoeg om van “de vloek van de State of the Union” te spreken.

De lat ligt dus hoog voor Joe Kennedy. En zijn bekende naam zorgt alleen maar voor extra druk op zijn schouders. President Kennedy groeide uit tot het voorbeeld van een begenadigd spreker. Denk aan zijn beroemde uitspraak "ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country”. Al moeten we er eerlijkheidshalve bij vermelden dat hij die reputatie voor een groot deel aan zijn tekstschrijvers te danken had. Ook Robert Kennedy en senator Ted Kennedy wisten hun gehoor te inspireren met hun woorden. De nieuwste loot van de Kennedy-dynastie klinkt minder poëtisch, maar dat past mogelijk beter in het Trump-tijdperk.

Normaal wordt van de officiële 'tegensprekers' verwacht dat zij de partijboodschap uitdragen, maar tegelijkertijd ook de bereidheid uitspreken om met het Witte Huis samen te werken. Trump is echter zo impopulair in kringen van de Democratische partij, dat het voor Kennedy's toekomstkansen dodelijk zou zijn te mild over te komen.

Maar zelfs als hij de juiste toon weet aan te slaan, is het nog de vraag hoe lang zijn optreden bij de kijkers zal blijven hangen. Vergeleken met Trump krijgt hij maar weinig tijd. Bovendien zit voor de president het klapvee klaar. Uiteindelijk is ruim de helft van de Congres-leden Republikein.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234