Zaterdag 11/07/2020

De nieuwe hoofdredacteur van de VRT is een manager

Kandidaten in eigen huis genoeg, en toch toverde de VRT-directie met Luc Rademakers (48) een wit konijn als nieuwe hoofdredacteur tevoorschijn. Is Rademakers, tot nu directeur van de Limburgse activiteiten van mediagroep Concentra, de juiste man om de nieuwsdienst doorheen de concurrentiestrijd met vtm en SBS te loodsen? Tot nu toe scoorde hij meer met zijn management- dan met journalistieke kwaliteiten.

Razend ambitieus. Heel intelligent. Een man met een moderne kijk op de journalistiek die bovendien perfect gedijt in moeilijke omstandigheden. De ex-collega's van Rademakers hebben, zoals gewoonlijk bij een vertrek, niets dan lof over de nieuwe hoofdredacteur van de VRT. Ook CEO Sandra De Preter is - uiteraard - overtuigd van zijn kwaliteiten: "Hij heeft een ruime ervaring op het vlak van media en nieuws en is een sterke manager."

En toch is het een risico om een 48-jarige filosoof zonder noemenswaardige audiovisuele ervaring aan het hoofd van de grootste nieuwsdienst van het land te zetten. Die beslissing kwam dan ook niet zomaar tot stand. Het begon deze zomer met het vertrek van Liesbet Vrieleman naar de SBS-concurrentie. Een zware klap maar ook een uitgelezen kans om af te raken van de ingewikkelde structuur waarin aanvankelijk vijf en later drie hoofdredacteurs samen de koers van de nieuwsdienst bepaalden. Vrieleman was de deur amper uit toen de VRT-top al liet weten dat men voortaan nog slechts één hoofdredacteur aan het roer van de nieuwsdienst wou.

Krabbenmand

Aan kandidaat-kapiteins geen gebrek, bleek al snel. Huidig hoofdredacteur duiding Kris Hoflack, Wetstraatspecialist Tim Pauwels, radioman Jan Van Dam of woordvoerster Brigitte Vermeersch. Ook TerZake-eindredacteurs Karl Leenkneght en Emmanuel Rottey en Elly Vervloet, adjunct-netmanager van Eén, voelden zich geroepen. Maar één sollicitant kiezen uit de krabbenmand die de redactie van de nieuwsdienst is, bleek al snel een heikele zaak. Welke interne kandidaat de VRT-directie ook naar voor schoof, altijd zou dat voor wrevel zorgen bij de achterban van een aantal andere hoofdredacteurs in spe.

Hoewel het aanvankelijk uitdrukkelijk de bedoeling was om iemand uit eigen huis te kiezen gaf de VRT-top toch opdracht voor een externe zoektocht naar een geschikte hoofdredacteur. En daarbij ging de openbare omroep uitdrukkelijk voor een grote vis.

Er staan de nieuwsdienst immers woelige tijden te wachten. De nieuwsdienst van concurrent vtm haalde de voorbije maanden behoorlijk wat vers bloed binnen en is blijkbaar nog steeds niet op volle oorlogssterkte. Zowat elke VRT-journalist met naam kreeg de voorbije weken al het aanbod om naar Vilvoorde te verkassen. En ook bij de SBS-zenders VT4 en VIJFtv beweegt er iets. Nu het geflopte actuamagazine Vlaanderen vandaag er eind dit jaar mee ophoudt, is het aan de ervaren Vrieleman om een volwaardige nieuwsuitzending uit de grond te stampen.

Als er storm opsteekt, kun je maar beter een beslagen kapitein aan boord hebben en dus werden een heleboel grote namen uit de journalistiek gepolst. Ook Peter Vandermeersch, de Belgische hoofdredacteur van de Nederlandse krant NRC Handelsblad, kreeg telefoon. Hij wimpelde het aanbod vriendelijk af. Omdat zijn looneisen te zwaar wogen, fluisteren kwatongen in de Reyerslaan, maar dat ontkent Vandermeersch. "Er is nooit onderhandeld. Ik ben perfect gelukkig in Nederland", reageert hij.

Van alle kandidaten die de headhunters in het vizier namen, ging er uiteindelijk ook maar eentje effectief met de VRT-top rond tafel zitten: Luc Rademakers.

"Zijn overstap verwondert me niets", zegt Ernest Bujok, directeur audiovisuele media bij Concentra. "Luc is een man met ambitie. Je wist gewoon dat het Limburg Media House waarin alle Limburgse Concentra-activiteiten zijn samengebracht, te klein zou worden." Rademakers heeft alvast het voordeel dat hij door zijn Limburgse connectie goed bekend is met voogdijminister Ingrid Lieten (sp.a).

Topdiplomaat

Bij Concentra zijn ze ervan overtuigd dat Rademakers een blijvertje wordt bij de VRT. "Luc had net zo goed topdiplomaat kunnen zijn. Hij is intelligent en denkt goed na voor hij iets zegt. Twee kwaliteiten die ervoor zorgen dat hij ook in moeilijke werkomstandigheden gedijt en precies wat je nodig hebt om aan de Reyerslaan te overleven", meent Bujok.

"Luc is begonnen als journalist maar is zich naarmate hij opklom ook in marketing en sales gaan verdiepen", vertelt Ivo Vandekerckhove, hoofdredacteur van Het Belang van Limburg. "Daardoor heeft hij een realistische, commerciële, moderne kijk op journalistiek."

Al kan net dat hem ook zuur opbreken. Niet alleen zorgden de commerciële acties van Rademakers af en toe voor wrevel bij zijn redacties. Hij profileerde zich doorheen de jaren ook veeleer als manager dan als journalistiek boegbeeld. Geen hoofdredacteur in de klassieke zin van het woord dus.

Op de redactievloer van de nieuwsdienst onthouden ze zich voorlopig van commentaar. Marc Lamot, voorzitter van de redactieraad: "Het is veel te vroeg om nu al uitspraken over onze nieuwe hoofdredacteur te doen. We geven hem het voordeel van de twijfel."

Luc Rademakers

Studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit Brussel

Begon zijn journalistieke carrière als freelancer voor een aantal Nederlandse bladen en Het Belang van Limburg

Ging bij Het Belang aan de slag als politiek verslaggever

Lanceerde in 2000 de gratis krant Metro en werd ook hoofdredacteur

Kreeg in 2004 de leiding over de Gazet van Antwerpen

Werd in 2007 algemeen hoofdredacteur van de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg

Stond sinds 2009 aan het hoofd van het Concentra Media House Limburg

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234